Jak zrobić zdrową pizzę dla całej rodziny?

9 lutego to Międzynarodowy Dzień Pizzy, dania, dla którego wielu z nas „dałoby się pokroić”. Podobnym entuzjazmem, jak wśród dorosłych, cieszy się pizza wśród dzieci. Także dlatego, że można ją przygotować na setki sposobów, dobierając ulubione dodatki.

Co równie istotne pizzę można przyrządzić w wersji zdrowszej i dietetycznej, która będzie łatwiejsza w strawieniu. Zamiast klasycznego pszennego spodu można sięgnąć po warzywa czy kaszę. Przeczytajcie!

Kilka ciekawostek o pizzy na dobry początek

Każdego dnia sprzedaje się około 13 milionów pudełek pizzy. Ile przygotowuje się w domach? Tego nie wiadomo. Najpopularniejszym smakiem jest klasyczna margherita, a najczęściej po smaczne pizze sięgamy w sobotę wieczorem. Najwięcej pizzy jedzą Niemcy i Norwegowie, a nie tak jak wielu sądzi Amerykanie.

Wróćmy do tytułowego pytania – jak przyrządzić zdrową pizzę dla całej rodziny?

Oto kilka propozycji.

Pizza na spodzie gryczanym

SONY DSC400 g mąki gryczanej
2 łyżeczki soli kamiennej lub morskiej (najlepiej)
10 g świeżych drożdży

około szklanka letniej wody
łyżka cukru

3 płaski łyżki łupin babki płesznik (dzięki czemu ciasto będzie lżejsze, bardziej sprężyste)
Drożdże rozpuszczamy w około szklance letniej wody z cukrem. Ciasto mieszamy z solą, cukrem i drożdżami, babką, dodajemy ewentualnie odrobinę wody (jeśli ciasto wydaje się za suche), by uzyskać miękkie, kleiste ciasto. Możemy dodać również łyżkę oliwy lub oleju, jeśli ciasto potrzebuje „wilgoci”. Jeśli w domu nikt nie jest uczulony na jajko, możemy dodać jedno do ciasta, dzięki temu łatwiej będzie wyrobić ciasto. Zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

Następnie jeszcze raz zagniatamy i wykładamy cienko na blachę, dodajemy sos i ulubione przyprawy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 15 minut.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Kobieta, żona, matka. Po krótkim zastanowieniu - właśnie w takiej kolejności. Nie lubi przesady oraz forsowania tylko jednego trendu w wychowaniu.

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. Kiki Kiki

    Każda pizza wykonana domowymi sposobami jest dobra. Proponuję unikać kupnych a tym bardziej głęboko mrożonych produktów. Wykonanie pizzy nie jest niczym trudnym a robiąc wszystko z dziećmi można mieć przy tym dużo frajdy. Dzieci uwielbiają tworzyć własne kombinacje smakowe. :)

    • Dorota Dorota

      Zgadzam się – dziewczyny u nas już biorą aktywny udział w przygotowywaniu posiłków. Starsza ma 4 lata, młodsza niespełna 2.

  2. mama bliźniaków mama bliźniaków

    Nasze chłopaki też uwielbiają pizze – tą domową, którą mogą pomóc robić sami. Nie dość, że smak świetny, to jeszcze zabawa przednia:)