Domowy cukier waniliowy jest smaczniejszy, zdrowszy (bo nie ma ryzyka zanieczyszczania alergenami, co niestety w dużych zakładach przemysłowych jest nagminne), poza tym jest też tańszy. No i najważniejsze cukier waniliowy zrobiony w domu to nie cukier wanilinowy ze sklepu. To jest zasadnicza różnica! Można go zrobić błyskawicznie i sięgać po niego, gdy tylko mamy taką potrzebę.
A więc do dzieła.
Potrzebujemy:
- około 1,5 szklanki cukru lekko zmielonego w młynku do kawy,
- jedna laska wanilii
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż, usuwamy z niej nasionka, mieszamy z cukrem. Kroimy na pół laskę wanilii i wkładamy razem z cukrem do szczelnego pojemnika, może być np. słoik. Wstrząsamy.
Cukier jest gotowy do użyciu po 1-2 tygodniach.
Cukier waniliowy można przechowywać tak długo jak cukier, z którego powstał.
Fajny i prosty przepis, wypróbuję :)
Ja już wypróbowałam. Czekam aż „cukier dojrzeje”.
Szybkie wykonanie, ale to czekanie ;) Nie mniej – warto wiedzieć jak zabrać się za wykonanie takiego cukru :)