Jak zrobić cukier waniliowy?

Domowy cukier waniliowy jest smaczniejszy, zdrowszy (bo nie ma ryzyka zanieczyszczania alergenami, co niestety w dużych zakładach przemysłowych jest nagminne), poza tym jest też tańszy. No i najważniejsze cukier waniliowy zrobiony w domu to nie cukier wanilinowy ze sklepu. To jest zasadnicza różnica! Można go zrobić błyskawicznie i sięgać po niego, gdy tylko mamy taką potrzebę.

wanilinowy

 

A więc do dzieła.

Potrzebujemy:

  • około 1,5 szklanki cukru lekko zmielonego w młynku do kawy,
  • jedna laska wanilii

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż, usuwamy z niej nasionka, mieszamy z cukrem. Kroimy na pół laskę wanilii i wkładamy razem z cukrem do szczelnego pojemnika, może być np. słoik. Wstrząsamy.

SONY DSC

Cukier jest gotowy do użyciu po 1-2 tygodniach.

Cukier waniliowy można przechowywać tak długo jak cukier, z którego powstał.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. Aga Aga

    Fajny i prosty przepis, wypróbuję :)

    • Dorota Dorota

      Ja już wypróbowałam. Czekam aż „cukier dojrzeje”.

  2. Agata Agata

    Szybkie wykonanie, ale to czekanie ;) Nie mniej – warto wiedzieć jak zabrać się za wykonanie takiego cukru :)