6 zdrowszych alternatyw dla popularnych produktów spożywczych dla dzieci

Dzisiaj karmienie dziecka to sztuka. Wymaga wiedzy, samozaparcia i konsekwencji. Jednak to się opłaca. W końcu chodzi o zdrowie naszych dzieci. Kapitał, który zapewni im start w dorosłe życie.

Jak zastąpić gotowe produkty oferowane nam w sklepach? Czego nie podawać maluchom? Na co się nie nabierać? Oto krótka lista…

Zamiast słodkiego jogurtu

kid-eating-breakfastEksperci coraz częściej przekonują, że spożywamy za dużo słodkiego mleka, które wcale nie jest najcenniejszym źródłem wapnia (więcej na ten temat).  Poza tym dzieciom proponujemy gorsze wersje „dorosłych” dodatków, najczęściej słodkie mleczne przekąski, które zawierają duże ilości cukru. Istnieje też inne ryzyko: przekąski mleczne są potencjalnym źródłem hormonów i antybiotyków, którymi „karmione” są dzisiaj krowy, by były mocniejsze i zdrowsze.

Jogurty tworzone dla dzieci są niestety również źródłem wielu dodatków: sztucznych barwników i polepszaczy smaku.

Rozwiązanie? Wyrobienie sobie nawyku czytania etykiet. Można być zaskoczonym, jak wiele dodatków może posiadać „zwykły” jogurt.

Co wybrać w zamian: jogurt sojowy, jogurt jaglano-kokosowy, jogurt z fasoli czy po prostu jogurt naturalny wzbogacony w sezonowe świeże owoce (przepisy na każdy jogurt znaleźć można, wpisując poszczególne nazwy w pasek wyszukiwarki internetowej).

Gotowe słodkie płatki kukurydziane/owsiane

Gotowe słodkie „kulki” czy płatki do mleka nie dość, że są mocno dosładzane, to są koszmarnie drogie, a przy tym zazwyczaj niosą tylko puste kalorie. Podobnie jak płatki owsiane tworzone z myślą o dzieciach – mają również ten minus, że zazwyczaj są zanieczyszczone glutenem, stąd w przypadku maluchów wrażliwych na gluten nie są bezpieczne.

Co w zamian? Na rynku jest wiele gotowych płatków dla dzieci w wersji BIO. Jednak można również wypróbować kaszę jaglaną, która doskonale smakuje na wiele sposobów (idealna również na śniadanie i kolację) oraz gdy jesteśmy mocno zmotywowani  i nastawieni na zdrowe odżywianie – zakupić specjalny domowy młynek do wytwarzania muesli i przygotować je z ziaren samodzielnie w domu.

Wypróbuj:

Krem z kaszy jaglanej

Potrzebować będziesz:

  • 2,5 szklanki wody,
  • szklankę kaszy jaglanej
  • 50 gramów moreli suszonych lub świeżych
  • jedno średnio jabłko

Gotujemy wodę, wrzucamy pokrojone morele, następnie po około 5 minutach wrzucamy jabłko (obrane i pokrojone w kostkę). Po zagotowaniu wody dodajemy kaszę jaglaną, zmniejszamy gaz i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut aż kasza wchłonie wodę. Miksujemy przy pomocy blendera.

Zamiast słodkich soczków

Zamiast dosładzanego soku z masą ulepszaczy smaku i dodatkami, które mają poprawić jego wygląd i smak, lepiej postawić na wodę…Jednak maluszek nie zawsze, zwłaszcza przyzwyczajony do słodkich smaków, ją toleruje. Wtedy można spróbować podawać maluszkowi wodę z dodatkiem cytryny lub wodę kokosową.

Alternatywą jest świeża, domowej roboty lemoniada, mrożona zielona herbata z dodatkiem owoców.

Więcej na ten temat.

Masło orzechowe

Producenci produktów dla dzieci mieszają nam w głowach, wysyłając sygnał, że masło orzechowe to zdrowy produkt, zawierający orzechy i mleko. Jednak to jedynie wybieg. Tak naprawdę masło orzechowe to przede wszystkim…cukier.

Co w zamian? Na pewno masło migdałowe, krem Carobella z mączki chleba świętojańskiego, masło z orzechów laskowych, masło z dyni (można przygotować samodzielnie lub kupić gotowy produkt w sklepie ekologicznym).

Zamiast paluszków rybnych

Ryby cieszą się opinią dużo zdrowszych niż mięso czerwone a nawet drób. Niestety paluszki rybne są mocno przetworzone. Jako gotowy produkt i do tego mrożony są pozbawione wielu cennych składników odżywczych. Poza tym paluszki rybne są przygotowywane do smażeniu w głębokim tłuszczu, mają często panierkę niskiej jakości, zdrowiej wybrać co innego.

Co w zamian? Ryba na parze, grillowana lub pieczona najlepiej z warzywami.

Zamiast frytek

Eksperci podkreślają, że jedna frytka dla dziecka jest równie niebezpieczna jak papieros. Brzmi groźnie? Przesadnie? Niekoniecznie. Wszystko ze względu na technikę smażenia frytek w głębokim tłuszczu, zwłaszcza frytek gotowych, dostępnych w sklepie w wersji przetworzonej. Polscy naukowcy udowodnili, że frytki mogą uszkadzać układ nerwowy, serce oraz wywoływać raka. Wszystko z powodu jednego składnika – akrylamidu, który wywołuje przewlekły stan zapalny w organizmie.

Co w zamian? Oczywiście zdrowe frytki pieczone. Więcej na ten temat.

 

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Jestem mamą. Normalną, nie wpatrzoną przez cały dzień w dziecko, ale myślącą o prawdziwym dobru całej rodziny. Uczę się, jak kochać siebie i innych. Wiem, że mogę to osiągnąć jedynie wtedy, kiedy będę łączyć kilka ról.

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. karolina karolina

    na sam widok tych kolorowych kulek mdli mnie – dziecko niestety odrazu sięga po takie cuda – ale dopóki samo nie robi zakupów można wybierać za nie :)

  2. Ulka Ulka

    Fajna lista, ja wydrukuję moim tesciom ;)

  3. Matylda Matylda

    Tak trudno dzisiaj rodzicom podejmować świadomą decyzję…Przykre, że tak wiele firm czyha tylko na naszą kasę

  4. DD DD

    Nie dajemy tych wszystkich strasznie niezdrowych produktów dla dzieci i jakoś dzieciaki żyją. Dlatego zamiast wierzyć producentom, słuchać, co nam wmawiają i starają się wkleić w nasze głowy za wszelką cenę – miejmy własny rozum!

  5. Agniesia Agniesia

    Bardzo cenne zestawienie
    Jestem zdania, że absolutnie wszystko można zastąpić na zdrowszą opcję :)