Zdrowe frytki dla dzieci

Dzieci lubią frytki. Trudno temu zaprzeczyć. Większość kilkulatków przekłada je nad ziemniaki w tradycyjnej postaci, ryż czy makaron. Gdy są frytki, buzia się sama uśmiecha.Można chrupać i jeść palcami, a to większości dzieciom bardzo odpowiada.

Jednak co zrobić, by zadowolić maluchy, a przy tym nie uzależniać je od jedzenia typu fast food? Jak przygotować frytki bez litra oleju oraz sporej ilości soli?

Frytki na szybko z piekarnika I

468624_17542991Zamiast korzystać z mrożonych frytek, warto sięgnąć po świeże ziemniaki.

  1. Umyj ziemniaki.
  2. Pokrój w ćwiartki.
  3. Ćwiartki ziemniaków posyp tymiankiem, majerankiem i solą. Możesz również sięgnąć po kurkumę, paprykę lub zioła prowansalskie.
  4. Całość delikatnie polej oliwą.
  5. Wyłóż na blachę wysmarowaną tłuszczem.
  6. Piecz kwadrans w temperaturze 180C a potem 5-10 minut w termoobiegu, co pozwoli na uzyskanie chrupiącego wierzchu i miękkiego środka.
  7. Frytki można jeść same, z sosem naturalnym lub czosnkowym (z przetartym ząbkiem czosnku).

Frytki gotowane i pieczone II

Obieramy ziemniaki i kroimy we frytki. Gotujemy wodę w czajniku i zalewamy przygotowane frytki wrzątkiem. Następnie ustawiamy frytki na gazie i doprowadzamy wodę do wrzenia. Zdejmujemy garnek z ognia i odcedzamy frytki. Na koniec dodajemy do frytek łyżkę oliwy z oliwek. Doprawiamy według uznania, na przykład ziołami. Gdy frytki są pomieszane z oliwą z oliwek i przyprawami, umieszczamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Frytki pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20-25 minut. Uzyskujemy chrupiącą, zarumienioną i odtłuszczoną część posiłku, która dobrze smakuje z warzywami oraz rybą.

Przepis na frytki dla dzieci III

Będziemy potrzebować 3-4 średniej wielkości ziemniaki, 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju, sól/przyprawy.

Obieramy i myjemy ziemniaki, kroimy na frytki grubości ok 7 mm, odstawiamy pokrojone w misce ze świeżą wodą na 45-60 minut.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Odlewamy wodę z miski i wlewamy do niej oliwę. Posypujemy frytki ziołami lub solą. Mieszamy. Układamy na blasze tak, by uzyskać jedną warstwę. Pieczemy około 25 minut.

A Wy jak przygotujecie frytki?

Kobieta, żona, matka. Po krótkim zastanowieniu - właśnie w takiej kolejności. Nie lubi przesady oraz forsowania tylko jednego trendu w wychowaniu.

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. Wioleta Wioleta

    Skorzystam zapewne z przepisów koleżanki :)
    My robimy tradycyjne pieczone w piekarniku ziemniaki dowolnie pokrojone z dodatkiem oliwy i soli morskiej.

  2. mama zwyczajna mama zwyczajna

    Uwielbiam i przetestuję:)

  3. HelowaMama HelowaMama

    No to wiemy co dzisiaj na obiad! ;)

  4. Hania Hania

    Dzisiaj jedliśmy z ziołami prowansalskimi: polecam smaczne i pierwszy raz wyszły takie super chrupiące ;)

  5. rychu rychu

    stała się trzeźwo myslącą matką ?odstawiając alkohol? czy co ma na uwadze prosze się określić. Określiła się natomiast ze nie lubi tego tamtego u innych o jezuuuuuuuuuuuuuu , poważna deklaracja

  6. slow-worm slow-worm

    jedno slowo – „arkylamid” i… smacznego bezmozgie yeti

  7. roks roks

    Wszystko polać oliwą i dać do piekarnika.. jeśli już jest się fanem zdrowego jedzenia to należy wiedzieć że oliwą z oliwek jest dobra do sałatek, jednak jej podgrzanie jest trucizna. Oliwą na niski współczynnik dymienia Przrz co nie nadaje się do podgrzewania. Lepiej wykorzystać olej kokosowy