Dzieci lubią frytki. Trudno temu zaprzeczyć. Większość kilkulatków przekłada je nad ziemniaki w tradycyjnej postaci, ryż czy makaron. Gdy są frytki, buzia się sama uśmiecha.Można chrupać i jeść palcami, a to większości dzieciom bardzo odpowiada.
Jednak co zrobić, by zadowolić maluchy, a przy tym nie uzależniać je od jedzenia typu fast food? Jak przygotować frytki bez litra oleju oraz sporej ilości soli?
Frytki na szybko z piekarnika I
Zamiast korzystać z mrożonych frytek, warto sięgnąć po świeże ziemniaki.
- Umyj ziemniaki.
- Pokrój w ćwiartki.
- Ćwiartki ziemniaków posyp tymiankiem, majerankiem i solą. Możesz również sięgnąć po kurkumę, paprykę lub zioła prowansalskie.
- Całość delikatnie polej oliwą.
- Wyłóż na blachę wysmarowaną tłuszczem.
- Piecz kwadrans w temperaturze 180C a potem 5-10 minut w termoobiegu, co pozwoli na uzyskanie chrupiącego wierzchu i miękkiego środka.
- Frytki można jeść same, z sosem naturalnym lub czosnkowym (z przetartym ząbkiem czosnku).
Frytki gotowane i pieczone II
Obieramy ziemniaki i kroimy we frytki. Gotujemy wodę w czajniku i zalewamy przygotowane frytki wrzątkiem. Następnie ustawiamy frytki na gazie i doprowadzamy wodę do wrzenia. Zdejmujemy garnek z ognia i odcedzamy frytki. Na koniec dodajemy do frytek łyżkę oliwy z oliwek. Doprawiamy według uznania, na przykład ziołami. Gdy frytki są pomieszane z oliwą z oliwek i przyprawami, umieszczamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Frytki pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20-25 minut. Uzyskujemy chrupiącą, zarumienioną i odtłuszczoną część posiłku, która dobrze smakuje z warzywami oraz rybą.
Przepis na frytki dla dzieci III
Będziemy potrzebować 3-4 średniej wielkości ziemniaki, 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju, sól/przyprawy.
Obieramy i myjemy ziemniaki, kroimy na frytki grubości ok 7 mm, odstawiamy pokrojone w misce ze świeżą wodą na 45-60 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Odlewamy wodę z miski i wlewamy do niej oliwę. Posypujemy frytki ziołami lub solą. Mieszamy. Układamy na blasze tak, by uzyskać jedną warstwę. Pieczemy około 25 minut.
A Wy jak przygotujecie frytki?
Skorzystam zapewne z przepisów koleżanki :)
My robimy tradycyjne pieczone w piekarniku ziemniaki dowolnie pokrojone z dodatkiem oliwy i soli morskiej.
Jasne, częstujcie się :)
Uwielbiam i przetestuję:)
Proszę bardzo :)
No to wiemy co dzisiaj na obiad! ;)
Dzisiaj jedliśmy z ziołami prowansalskimi: polecam smaczne i pierwszy raz wyszły takie super chrupiące ;)
stała się trzeźwo myslącą matką ?odstawiając alkohol? czy co ma na uwadze prosze się określić. Określiła się natomiast ze nie lubi tego tamtego u innych o jezuuuuuuuuuuuuuu , poważna deklaracja
jedno slowo – „arkylamid” i… smacznego bezmozgie yeti
Wszystko polać oliwą i dać do piekarnika.. jeśli już jest się fanem zdrowego jedzenia to należy wiedzieć że oliwą z oliwek jest dobra do sałatek, jednak jej podgrzanie jest trucizna. Oliwą na niski współczynnik dymienia Przrz co nie nadaje się do podgrzewania. Lepiej wykorzystać olej kokosowy