„Pełne ziarno”, „naturalne”, „ bez konserwantów”, „ pełne witamin” tak oto między innymi producenci próbują uśpić w nas czujność odnośnie produktów dla dzieci, ale również dla nas. Niestety coraz częściej udaje się im tego dokonać, wszak zdrowie jest oceniane przez ludzi jako najważniejszy element naszego życia, wszystko, co więc jest oznaczane hasłami „wytrychami” działa na nas jak potwierdzenie dobrego wyboru.
Niestety najczęściej okazuje się, że to tylko wybieg reklamowy uwypuklający jeden element, a przemilczający inny, będący zdecydowanie mocno oddalony od „ścieżki zdrowia”. Spójrzmy na najczęstsze zdrowe ściemy:
- Pełne ziarno: dietetycy walczą o to byśmy jak najczęściej sięgali po wyroby z mąki z pełnego przemiału, niestety producenci ten fakt zaczęli wykorzystywać, tuszując duże ilości cukru. Dotyczy to między innymi płatków śniadaniowych, cóż z tego, że mąka, którą wykorzystano jest z pełnego przemiału, skoro nie stanowi 100% użytej mąki, a jedynie jakiś mały odsetek. Na domiar tego produkt uzupełniony jest dwoma, trzema, a nawet czterema rodzajami cukru pod różnymi nazwami jak cukier, glukoza, syrop glukozowo-fruktozowy, ekstrakt słodowy-jęczmienny, syrop cukru brązowego.
- Bez konserwantów: No cóż czasem jest to wymóg prawny, a nie dobra wola producenta, więc czym tu się chwalić. Może warto zwrócić uwagę, czy ten produkt bez konserwantów nie zawiera innych o trudnej chemicznej nazwie jak w gorących kubkach: glutaminian sodu, guanylan disodowy i inozynian disodowy.
- Chipsy wypiekane w piecu, bez dodatków, bez konserwantów mają być źródłem witaminy C, ok. ziemniaki rzeczywiście są bogate w tę witaminę, ale co z kalorycznością, to nadal jest wysokokaloryczna przekąska.
- Margaryna zdrowa dla dzieci bo z dodatkiem kwasów omega-3 pochodzących z oliwy oliwek: margaryna to utwardzony tłuszcz, dla dzieci oraz dla nas najzdrowsze jest masło źródło naturalnych witamin i kropka. Dodatek oliwy ma zapewnić zdrowsze spojrzenie na ten produkt?
- „Naturalne” (w domyśle zapewne zdrowe dla naszych dzieci) biszkoptowe ciasteczka nadziewane – to nie są zdrowe alternatywy na śniadanie! Pełne ziarno, twarożek owocowy to są słodycze i tak należy je traktować! Zwłaszcza, ze w swoim składzie te naturalne produkty zawierają emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym, estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego, substancje spulchniające (difosforan disodowy, wodorowęglan sodu). Tutaj hasło „Naturalne” ma ukryć cukier pod postacią: syropu glukozowo-fruktozowego, cukru, glukozy.
Produkty, które można wymieniać wśród zdrowej ściemy jest ogrom. Wykorzystują one popularne hasła, by odciągnąć nasze myśli od świadomego wyboru, oprócz wymienionych można mnożyć w nieskończoność: cukierki z witaminami, czekoladowo-orzechowy krem do pieczywa, szybkie owsianki z kubeczka, zupki błyskawiczne bez konserwantów itd.
Najczęściej producenci chcą ukrywać dużą zawartość cukru, glutaminian sodu, oczyszczoną mąkę.
Nie dajmy się nabić w butelkę. Myślmy podczas zakupów, czytajmy etykiety, nie pozwólmy uśpić naszej czujności.
Oj, tak, tak! Czytajmy etykiety! To prawda, że takie napisy jak „zdrowe”, „pełne ziarno” itp. usypiają naszą czujność i ufamy, że skoro dodali coś dobrego, to nie zepsują tego złym. A tu skucha! Nawet suszone owoce mają dodatkową porcję cukru, a przecież pozbawione wody i tak już cukru i kalorii mają sporo…
Niestety najczęściej zakupy robione są w pośpiechu i nie ma mowy o czytaniu etykiet, tylko wybiera się produkty najpopularniejsze… Ale warto wyrobić w sobie ten nawyk :)
Ja przerzucilam sie naprawde na zdrowa żywnosc – sama sobie piekę chleb, kupuje pełne ziarna zbóż i je miele, sama robie jogurt naturalny, nie pijam żadnych soków w kartonie… wszystko z naturalnych owoców ;)
Bebe, super. I zajmuje Ci do dużo czasu?
Domowy chleb to najlepsze dobrodziejstwo! Pycha! Ja swojego od czasu do czasu sama piekę/gotuję szynki, schab… takie domowe wędlinki… :)
Och taaak! Własny chlebek na zakwasie, to jest to!
Mam to niewątpliwe szczęście, że w okresie wiosenno – letnio – wczesnojesiennym nie wydaję na warzywa ani owoce prawie nic.
Mamy babcię z grządkami, a na nich od ziemniaków, botwiny i truskawek przez jabłuszka, borówki, ogórki i pomidory do bazylii, mięty, kabaczków i włoszczyzny.
Do tego teściówka piekąca własny chlebek…
Zdrowe żywienie bez wysiłkowo. Tak, zdecydowanie „lubię to” ;)
oj tak swoje warzywa i owoce to jest rewelacja;) my też mamy ich pod dostatkiem w okresie wiosennym, letnim i wczesnojesiennym z naszej działki;) niestety gorzej jest późna jesienią i zimą:( bo do produktów kupowanych w sklepach nigdy nie można być pewnym w 100%,że są naturalne i zdrowe…
Dlatego z rozwiązaniem i ratunkiem przychodzą nam – słoiki :)
Pomidorówka z własnych, grządkowych i letnich pomidorków w grudniu lub lutym? Bezcenne :)
Piszecie tutaj jaki chlebek jest zdrowy…
A wiecie co to jest akrylomid? To toksyczna, rakotworcza sybstancja powstala w wyniku pieczenie, smazenia badz gotowania produktow zbozowych i niektorych warzyw i owocow powyzej temp 120 stopni Celciusza…
Tak moi mili, ten wasz chlebus zawiera ta trucizne. To tak jabyscie sobie cjanek w malych ilosciach do ciala dawali. Te chlebusie, ciasta, ciasteczka, gotowane kasze, ryze, makarony, pizze, ziemniaki to akrylomid…