Zdrowa czekolada – czy to możliwe?

komentarzy: 23 29.01.2015

Słodycze lubi chyba każdy – jedni sięgają po nie od czasu do czasu, inni jedliby je codziennie, przy każdej nadążającej się okazji.

Jeśli jest wśród nas, ktoś, kto niespecjalnie za nimi przepada, prosimy o sygnał w komentarzu pod tym wpisem. Chętnie zapytamy, jak to możliwe…;)

Ale do rzeczy.

Jako rodzice możemy mieć problem z kupnem dobrych słodyczy. Wielu w ogóle zastanawia się, czy to możliwe, czy w ogóle gotowe słodycze mogą mieć skład do zaakceptowania? Przecież większość z nich to tylko cukier pod różnymi postaciami, mleko w proszku (czyli produkt wysoko przetworzony) i cała lista sławetnych „E”, które obarcza się odpowiedzialnością za masę skutków ubocznych – w tym nadpobudliwość i zmiany w zachowaniu.

Wśród gotowych produktów są propozycje gorsze oraz lepsze. Gdy mamy tego świadomość i gdy dbamy o zdrowie, dobre samopoczucie, warto wybierać produkty o przemyślanym składzie oraz jak najlepszym wpływie na zdrowie. I ten fakt zainspirował nas do przygotowania tego konkursu razem z producentem prawdziwych czekolad i produktów oblewanych Cocoa.

IMG_0309

Zadanie konkursowe

Wyślij przepis na deser dla całej rodziny, do którego przygotowania niezbędna będzie gorzka czekolada na adres konkurs@sosrodzice.pl w tytule „surowa czekolada”. Nie zapomnij się podpisać imieniem i nazwiskiem.

Nagrody:

W konkursie wygrywają 3 osoby.

Orzechy brazylijskie w surowej czekoladzie

Orzechy brazylijskie w surowej czekoladzie

Każda nagroda to 4 tabliczki prawdziwej czekolady +4 wybrane produkty oblewane Surovital.

Czas trwania konkursu

Konkurs trwa od 29 stycznia do 13 lutego 2015 roku

Wyniki konkursu zostaną ogłoszone do 17 lutego 2015 roku.

cocoa

Banany w surowej czekoladzie

O nagrodach

Czekolady i produkty oblewane Cocoa to produkty wykonane ręcznie z surowej, nieprzetworzonej czekolady powstałej z naturalnych, ekologicznych składników. Czekolada jest wytwarzana z nieprażonego ziarna, dzięki temu jest bogata w magnez, potas, fosfor i żelazo. Wszystkie te składniki w surowej czekoladzie są dostępne w dużo wyższym stężeniu niż w czekoladzie produkowanej na masową skalę.

Surowa czekolada Cocoa powstaje w małej manufakturze,  objętej systemem kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym. Wszystkie surowce, z których korzysta producent pochodzą bezpośrednio od farmerów lub spółdzielni rolniczych prowadzących uprawy ekologiczne potwierdzone licznymi certyfikatami, w tym certyfikatami rolnictwa ekologicznego przyznawanymi przez Unię Europejską.

Wyroby Cocoa nie zawierają konserwantów.

Szczegółowy regulamin dostępny jest tutaj.

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. Kinka Kinka

    Fajny konkurs. Biorę udział :)

  2. Ula Ula

    Ja też, ja też :)

  3. PANTI2 PANTI2

    Weź mężczyzno dwa rumiane jabłka , trzy dorodne banany i jedno awokado zmysłowe
    i zrób danie dla swej kobiety pomysłowe.
    A wyglądać to będzie następującą
    oj będzie w kuchni gorąco.
    Wszystkie owoce pokrój na małe kawałeczki zmysłowe
    i nadziej je na patyczki grillowe.
    Teraz czas na czekoladę prawdziwą
    oj wszyscy się zdziwią.
    Zetrzyj ją na wiórki drobne
    i obsyp owoce, nie bój się dalej dużo i zasobnie.
    Wszystko srebrną folią przykryj
    i w ciepłym piekarniku na 10 minut ukryj.
    Owoce się zarumienią, czekolada rozpuści
    a Twa kobieta z rąk Cię już nie wypuści.

  4. ola ola

    MUS z gorzkiej czekolady

    składniki na 2 pucharki:

    2 żółtka
    170 g czekolady gorzkiej
    1/4 szklanki wody
    1 szklanka śmietanki 30 %
    1/4 szklanki cukru pudru
    1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

    dodadkowo:

    bita śmietana do dekoracji
    wiórki czekoladowe
    wiśnie kandyzowane

    Do garnuszka wlewamy niewielką ilość wody i doprowadzamy do wrzenia. Ustawiamy na nim szklaną miseczkę z gorzką czekoladą i czekamy, aż się rozpuści. Odstawiamy, aż czekolada będzie lekko ciepła. Żółtka miksujemy z wodą i powoli dodajemy, cały czas mieszając do rozpuszczonej czekolady. Śmietankę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder oraz wanilię. Delikatnie mieszamy z czekoladą, aby była puszysta. Mus przekładamy do pucharków i wkładamy na minimum 30 min. do lodówki. Dekorujemy kleksem bitej śmietany, wiórkami czekoladowymi oraz wiśniami kandyzowanymi.
    Gotowe! Smacznego.

  5. Aneta Aneta

    PANNA COTTA MIĘTOWA Z GORZKĄ CZEKOLADĄ

    SKŁADNIKI:

    400 ml śmietanki 30%
    100 ml mleka
    7 płaskich łyżek cukru
    garść świeżej mięty
    2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    3 łyżeczki żelatyny w proszku

    Śmietankę mieszamy z mlekiem, cukrem, miętą i wanilią. Zagotowujemy i wyjmujemy miętę. Dodajemy żelatynę i mieszamy trzepaczką, aż się dokładnie rozpuści. Przelewamy do 6 małych miseczek. Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny do stężenia. Aby wyjąć deser na talerzyk, należy go włożyć na kilka sekund do gorącej wody, wtedy łatwiej odejdzie od ścianek naczynia.Polewamy dookoła rozpuszczona gorzką czekoladą.
    Smacznego!

    • Marta Marta

      Sposób przygotowania
      Lody przełożyć do pucharków,posypać startą czekoladą,polać rumem i naparem z kawy.

  6. Natalia Natalia

    Kaszak – szybko i smacznie dla całej rodziny:)

    Spód i wierzch
    • herbatniki petit-burre ok 8-10 opakowań (zależy od wielkości blachy)
    Masa:
    • szklanka cukru 250g (jak ktoś lubi bardzo słodkie to 350g)
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 1l mleka
    • 250 g ciemnej czekolady deserowej, roztopionej
    • margaryna(cała)
    • szklanka kaszy mannej-błyskawicznej

    Mleko, margaryna cukier i cukier waniliowy zagotować w jednym garnku. (można od razu dodać czekoladę ale ja polecam rozpuścić ją na parze i dopiero później dodać) Sprawdzić czy wystarczająco słodkie, bo dodajemy gorzką czekoladę :D
    Jak się wszystkie składniki połączą stopniowo i powoli dodawać kaszę maną tak aby nie zrobiły się grudki. Gotujemy i cały czas mieszamy.Masa musi być gęsta. (używam miksera bo jest prościej:))
    Na wyłożoną herbatnikami blachę wylać szybko gorącą masę i wyłożyć herbatnikami, lekko uciskając.
    Jak już trochę wystygnie robimy polewę czekoladową i posypujemy kolorowymi cukierkami. Ja wolę już bez polewy ale to według uznania:) Smacznego!

    • spa spa

      kaszy mannY!!!! nie mannej, nie ma słowa mannej

  7. deser z gorzką czekoladą, mascarpone i pistacjami deser z gorzką czekoladą, mascarpone i pistacjami

    SKŁADNIKI
    Składniki na 4 porcje
    * 250ml słodkiej śmietanki do ubijania (u mnie 38%)
    * 50g czyli pół tabliczki gorzkiej czekolady 70%
    * 250g serka mascarpone
    * 1/2 szklanki posiekanych pistacji + kilka do dekoracji
    * słodzik/syrop z agawy do smaku

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    Połowę śmietanki mocno podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę. Masę studzimy i przez co najmniej godzinę schładzamy w lodówce. Po tym czasie ubijamy schłodzoną masę i łączymy z połową serka mascarpone, ewentualnie dosładzamy. Drugą część śmietanki ubijamy w osobnym naczyniu i łączymy z resztą serka, mieszamy, dosładzamy i dorzucamy posiekane pistacje, zachowując kilka do dekoracji. W 4 pucharkach rozkładamy przygotowane kremy: ja najpierw wyłożyłam krem biały z pistacjami, który przykryłam kremem czekoladowym. Posypałam pistacjami i schłodziłam przed podaniem.
    Smacznego!

  8. frut-ella frut-ella

    Muffinki czekoladowe – składniki (na 12 babeczek):

    2 jajka;
    100 g cukru;
    2 paczki cukru waniliowego;
    150 g kwaśnej, gęstej śmietany;
    250 g mąki;
    3 łyżeczki proszku do pieczenia;
    2 łyżeczki kakao;
    100 ml mleko;
    3 łyżki oleju;
    140 g białej czekolady;
    60 g gorzkiej czekolady;

    Muffinki czekoladowe – wykonanie:

    Całe jajka ubić z cukrem, dodać cukier waniliowy i dalej ubijać, następnie wlać kwaśną śmietanę i ubijać wszystko razem przez około 4 – 5 minut. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem i kakao. Do ubitej masy wsypywać mąkę wymieszaną z kakao. Ubijać wszystko wszystko razem i dodać mleko, a na końcu olej. Wszystkie składniki ubijać przez około 4 minuty. Następnie wsypać posiekaną czekoladę. Formę do muffinów wysmarować olejem i wysypać mąką. Wypełnić formę ciastem i ułożyć do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez około 25 minut.

  9. asia asia

    Biorę udział :) Chętnie spróbuję tej zapewne wyśmienitej czekolady…

  10. karolina karolina

    Brownie z musem czekoladowym i malinami

    Brownie:
    150g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki soli
    150g gorzkiej czekolady
    180 g masła
    300g cukru
    1 łyżeczka esencji waniliowej
    3 duże jaja
    100g orzechów włoskich
    (tego nie ma w przepisie, ale ja jeszcze dodaję około 3/4 łyżek takiego kakaa do pieczenia, wtedy jest bardziej czeko). 1) piekarnik nagrzać do 180 stopni
    2) blachę kwadratowaą o boku 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia
    3) w misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól, cukier
    4) do rondelka o grubym dnie wrzucić połamaną czekoladę i masło, na maleńkim ogniu rozpuścić ciągle mieszając, jak tylko się roztopi zdjąć z ognia i dodać esencję
    5) do mieszaniny mąki itd dodać jajka i miksując po kilka łyżek czekolady z masłem, no i kakao jak chcesz
    6) dodać orzechy i wymieszać
    7) przełożyć do blachy
    piec 25-30 minut

    Mus:
    2 łyżki kakao
    5 łyżek ciepłej wody
    200 g czekolady gorzkiej, posiekanej
    1,5 szklanki śmietany kremówki 30%, schłodzonej
    1 łyżka cukru pudru
    szczypta soli
    Kakao wymieszać w kubeczku z ciepłą wodą.
    Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Kakao i roztopiona czekolada powinny byc ostudzone.
    Gdy ostygna , wymieszac.
    Śmietanę kremówkę ubić z solą na sztywno, pod sam koniec ubijania dodając cukier puder.
    Do masy czekoladowej dodać 1/3 ubitej śmietany, delikatnie wymieszać. Dodać resztę ubitej śmietany i wymieszać.
    Gotowy mus wylać na wystudzone wcześniej ciasto, wyrównać. Lekko uderzyć formą o blat, by usunąć większe pęcherzyki powietrza. Wstawić do lodówki, na godzinę, do schłodzenia.

    Dodatkowo zmielic maliny i dodac do musu. Wierzch ciasta wylozyc swiezymi owocami.

  11. Ewell. Ewell.

    Galaretki kawowe.
    Galaretki:
    * 1 szklanka mocnej kawy
    * 2 łyżeczki żelatyny w proszku
    * 1 łyżka ciepłej wody
    * 2 – 3 łyżki cukru pudru
    * 1 łyżka likieru kawowego (niekoniecznie)
    Mus z białej i ciemnej czekolady:
    * 1 jajko + 1 żółtko
    * 4 łyżki cukru pudru
    * 60 ml śmietanki kremówki 30%
    * 30 g masła
    * 50 g gorzkiej czekolady
    * 50 g białej czekolady
    PRZYGOTOWANIE:
    Galaretki kawowe: Zaparzyć kawę. Żelatynę zalać ciepłą wodą, odstawić. Do bardzo gorącej kawy dodać likier (jeśli używamy), cukier puder i wymieszać. Następnie dodać żelatynę i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Przelać do 4 filiżanek lub szklaneczek. Ostudzić, wstawić do lodówki do zastygnięcia na około godzinę. W międzyczasie przygotować mus.
    Mus z białej i ciemnej czekolady: Żółtka umieścić w metalowej miseczce, dodać 2 łyżki cukru pudru i śmietankę kremówkę. Ustawić miskę na garnuszku z wrzącą wodą (około szklanki, dno miski nie może stykać się z wodą) i mieszać drewnianą łyżką aż masa będzie gorąca lub do czasu aż nieco zgęstnieje i zacznie przyklejać się do łyżki. Masa ma być na tyle gorąca aby roztopiło się w niej masło i czekolada. Trzeba uważać na temperaturę pod miską aby z jajek nie zrobiła się jajecznica.
    Odstawić z garnka, dodać masło i mieszać aż się rozpuści. Masę podzielić na dwie części, do jednej włożyć połamaną na kosteczki białą czekoladę a do drugiej ciemną. Mieszać aż czekolada całkowicie się rozpuści.
    Ubić białko na sztywną pianę z pozostałymi 2 łyżkami cukru pudru (najpierw na mniejszych obrotach ubijamy same białka bez cukru, do czasu aż białka się spienią ale będą jeszcze płynne, później stopniowo zwiększamy obroty miksera i dodajemy po łyżce cukier puder. Cały czas ubijamy. Po dodaniu całego cukru ubijamy jeszcze przez 1 – 2 minuty aż piana będzie bardzo gęsta i błyszcząca.
    Ubitą pianę delikatnie wymieszać łyżką z musami – z gorzkiej i białej czekolady, dzieląc pianę na dwie części. Wyłożyć na galaretkę, wstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.
    I gotowe ! :) smacznego:)

  12. GOSIA GOSIA

    DESER LODOWY
    GALARETKA CYTRYNOWA
    2 GAŁKI LODÓW MIĘTOWYCH
    GORZKA CZEKOLADA DO POLEWY
    DO DEKORACJI LISTKI ŚWIEŻEJ MIĘTY

    PROSTE,ELEGANCKIE,POŁĄCZENIE GORZKIEJ CZEKOLADY I MIĘTY TO IDEAŁ DLA PODNIEBIENIA

  13. Ulala Ulala

    Znamy i uwielbiamy! Ona ma taki niesamowity orzechowokakaowy smak, niby gorzka ale jak dla mnie jest słodka:D Serio polecam. Moje ububione bakalie to chyba brazylijskie i nerkowce… Jeszcze nie próbowałam wszystkiego ale jest omnomnom

  14. olczi olczi

    Najlepszy deser z gorzkiej czekolady, idealny na walentynki ^^
    2 tabliczki gorzkiej czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej, można dodać odrobine mleka
    nadmuchane balony moczymy w czekoladzie aby uzyskac kształt miski, później wstawiamy wkubek i zostawiamy do zaschnięcia czekolady.
    Gdy już zaschnie przebijam balony i układam na talerzach. Do środka co kto woli ale ja najbardziej lubię owoce pokrojone w kostkęi skropione cytryna i lody orzechwe posypane granolą i polane wczesniej roztopiona czekolada.

  15. Joanna Krzyżak Joanna Krzyżak

    Przepis na muffinki z kawałkami gorzkiej czekolady

    2 szklanki mąki pszennej
    100g roztopionego i wystudzonego masła
    3/4 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
    1 jajo
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 szklanka jogurtu naturalnego, maślanki lub mleka
    50g gorzkiej czekolady

  16. Basia Basia

    Mój przepis na gorzką czekoladę :)
    NALEŚNIKI z musem czekoladowym.

    Robimy naleśniki – tak jak każdy lubi.
    Mój przepis to mąka, mleko, woda gazowana i 1 jajko.
    Wszystko mieszam tak, by było w konsystencji słodkiej śmietany.

    MUS CZEKOLADOWY :
    Do rondelka wlewam mały kubełek śmietany 18 % , takiej „do gotowania”
    i dorzucam kostki gorzkiej czekolady. Dolewam odrobinę mleka i gotuję,od czasu do czasu mieszając, aż uzyskam lekki krem.
    Smaruję naleśniki serkiem waniliowym i polewam musem czekoladowym :) Na wierzch jeszcze kilka wiśni z syropu :) Pyszne !

  17. Klaudia Klaudia

    Pamiętam, że kiedyś zostałam poczęstowana przez ten deser u znajomej mającej hopla na punkcie zdrowej żywności; smakował nieziemsko, idealnie kremowy, słodki, mocno czekoladowy, udekorowany świeżymi, soczystymi truskawkami… Spytałam się, z czego to zrobiła, bo w życiu nie spotkałam się z takim smakiem. Jakie było moje zdziwienie, gdy okazało się, że bazą tego musu był owoc! I to znienawidzone przeze mnie mdłe awokado. Wzięłam więc od koleżanki przepis, żeby przekonać się, czy naprawdę może wyjść z niego coś dobrego.

    Deser z awokado (1 porcja)
    – 1 awokado bardzo dojrzałe
    – pół tabliczki gorzkiej czekolady
    – łyżka kakao w proszku
    – kilka łyżek mleka
    – kilka łyżeczek miodu albo innego słodu (syropu z agawy, syropu klonowego, ważne, aby był płynny)
    I to w sumie wszystko. Wyjmujemy nasze awokado ze skórki i wrzucamy do kielicha blendera. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i gdy lekko ostygnie, dodajemy do awokado. Potem tylko kakao, kilka łyżek mleka i miodu dla słodkiego smaku. Blendujemy wszystko aż do uzyskania gładkiej konsystencji musu. Czekoladowy mus przekładamy do pucharków i chłodzimy w zamrażarce przez pół godziny. Podajemy, dekorując bakaliami, wiórkami kokosowymi albo wiórkami czekolady, można nawet oprószyć kakao dla podkręcenia czekoladowego smaku :)
    Dla dorosłych można wypróbować wariant z kawą rozpuszczalną, wystarczy dodać łyżeczkę i zblendować.

    I tak mamy cudowny deser, który nie tylko zapycha (awokado samo w sobie jest właściwie tłuszczem – ale tym dobrym! – i wspaniale syci), ale także jest mega bombą witaminową :) Łatwo jest te wszystkie składniki przemycić szczególnie dzieciom, bo deser naprawdę smakuje jak czekoladowy budyń :)

    + Jeśli zastąpimy mleko krowie mlekiem orzechowym np. kokosowym albo migdałowym, możemy otrzymać nie tylko bardziej orzechowy, delikatny aromat, ale także idealny deser dla weganina. Trafimy w każde gusta i preferencje żywieniowe bez uszczerbku na smaku :)

  18. Michał O. Michał O.

    ZUCCOTTO –

    – inaczej mała dynia – włoski deser o kształcie inspirowanym kopułą katedry Santa Maria del Fiore we Florencji

    CIASTO

    3/4 kostki masła
    szklanka cukru
    3 jajka
    250 g mąki, najlepiej tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cynamonu
    pół szklanki mleka

    Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy trzy jajka ciągle ucierając. Przesianą mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia dodajemy do masy i całość dobrze mieszamy. Dolewamy mleko i znowu mieszamy. Przekładamy masę do tortownicy o średnicy ok. 25 cm, wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i z bokami wysmarowanymi masłem. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.

    WNĘTRZE ZUCCETTO

    500 g serka mascarpone
    100 g SUROWEJ GORZKIEJ CZEKOLADY COCOA
    pół szklanki płatków migdałowych
    2 łyżki cukru pudru
    100 g malin – mogą być mrożone
    100 ml brandy lub innego alkoholu – do nasączenia

    Półokrągłą miskę o pojemności o średnicy około 20cm wykładamy folią aluminiową. Biszkopt dzielimy na cieńsze blaty i kroimy na trójkąty, którymi wykładamy miskę. Zostawiamy trochę ciasta na przykrycie wierzchu miski. Nasączamy dokładnie biszkopt alkoholem.

    Czekoladę kruszymy, topimy w kąpieli wodnej i studzimy. Płatki migdałowe prażymy i przesypujemy cukrem pudrem. Połowę mascarpone mieszamy z przestudzoną czekoladą. Tak powstałą masą smarujemy wnętrze miski z ciastem. Resztę mascarpone mieszamy z płatkami migdałowymi i z malinami. Przekładamy masę do miski. Tak wypełnioną miskę przykrywamy biszkoptem, który nam został.
    Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po schłodzeniu odwracamy miskę do góry dnem i wykładamy ciasto na talerz. Powstanie fajna półkula z ciasta z masą z mascarpone w środku.
    Ciasto jest naprawdę przepyszne.

  19. Kkakaa Kkakaa

    Proponuję nich się autor tego tekstu lepiej przygotuje merytorycznie bo „E” o których tak źle się wyraża są za równo dobre jak i złe. Te wszystkie „E” to skrótowe określenia substancji zawartych w produktach. Np.160to betakaroten pozyskiwany poprzez ekstrakcje z marchewek lub papryki, E142 – chlorofil najczęściej ze szpinaku lub pokrzyw. Samo zdrowie! Są również i zupełnie sztuczne wytwory, które faktycznie są podejrzane o uczulenia itp. Ale dlaczego autor generalizuje i wprowadza ludzi w bład? Szanowny AUTORZE nie bądź ignorantem i pisząc następny tego typu tekst lepiej się przygotuj bo ludzi z podstawową wiedzą o żywieniu odstraszasz od konkursu i zakupu czekolady- ja nie kupię bo dla mnie na opakowaniu mogą byc same kłamstwa jak w tekście.
    Nie znosze ignorancji i ogłupiania ludzi.
    Pozdrawiam,
    Karolina

    • Ola Ola

      A kto napisał, że wszystkie E są złe?
      Sama sobie przeczysz, serio.

  20. Monika Monika

    Kiedy wyniki ;)?

Zobacz również