Zajady w ciąży

Kobiety spodziewające się dziecka są narażone na występowanie zajadów, czyli nieprzyjemnych, często bolesnych obszarów w kącikach ust. W odróżnieniu od opryszczki, z którą zajady są często mylone, nie mijają one niestety szybko, są trudne w leczeniu i lubią się odnawiać.

Czym są zajady?

Zajady to forma nadżerki wywołanej przez drożdże, bakterie lub grzyby.  Nieprzypadkowo atakują kąciki ust, które są obszarem na ustach najcieplejszym i naturalnie wilgotnym.

iStock_000009112881XSmallDlaczego w ciąży kobiety są podatne na zajady?

Okres ciąży to często czas obniżonej odporności. Dlatego łatwiej o infekcje. Ponadto często problemem może być zwiększone zapotrzebowanie na witaminy, w tym witaminę B12, B2, B6 które niezaspokojone może przyczyniać się do powstania bolesnych zmian na skórze.

Zdarza się również, że zajady towarzyszą anemii (która dotyczy aż 40% wszystkich przyszłych mam) i dla której charakterystyczny jest spadek energii, uczucie zmęczenia, czy suchość dłoni.

Jak radzić sobie z zajadami w ciąży?

Najlepiej wyeliminować przyczynę ich powstawania.

Jeśli zajady towarzyszą anemii (a tę łatwo stwierdzić, wykonując co miesiąc badania krwi w ciąży), zaleca się w pierwszej kolejności wzbogacenie diety w żelazo. Jednak często naturalna zmiana menu nie wystarcza, ponieważ zapotrzebowanie na żelazo w ciąży jest bardzo wysokie, a organizm sporo z pierwiastka, które dostarczymy, nie przyswaja, ale wydala.

W ciąży organizm potrzebuje aż 26 mg żelaza na dobę (kobiety niebędące w ciąży powinny go dostarczać 14 mg na dobę). Jeśli w ciąży ilość hemoglobiny spadnie poniżej 11 g/dl, to mówimy już o anemii. Objawem takiego stanu mogą być właśnie zajady. O sposobie postępowania powinien zdecydować lekarz. Najczęściej przypisuje on przyszłej mamie żelazo w łatwo przyswajalnej formie (niestety zażywanie tabletek może się łączyć z dyskomfortem ze strony układu pokarmowego).

Przyczyną zajadów w ciąży może być też brak witamin z grupy B (warto wzbogacić dietę w mleko i jego przetwory, drożdże). W tym wypadku często pomocne staje się przyjrzenie się diecie oraz suplementacja odpowiednio skomponowanymi preparatami (także specjalnie stworzonymi z myślą o przyszłych mamach). W sprzedaży są specjalne kompleksy witamin B stworzone dla kobiet w ciąży, które należy stosować do ustąpienia objawów przez miesiąc do trzech miesięcy. Zanim jednak sięgniemy po tabletki, warto skonsultować swoją decyzję z lekarzem. Trzeba bowiem pamiętać, że nadmiar witamin jest szkodliwy i nie można łączyć kilku suplementów o tym samym lub podobnym składzie!

Zajady w ciąży często pojawiają się również w okresie przedwiośnia, podczas typowego nie tylko dla przyszłych mam, osłabienia. Warto w tym czasie szczególnie dbać o to, by sporo odpoczywać, spożywać urozmaicone posiłki, zbyt pośpiesznie nie zrzucać zimowych kurtek, ale ubierać się dobrze do panującej aury. Ta niestety bywa zdradliwa ze względu na skaczące temperatury, gdy wychodzi słońce i chowa się za chmury i wahania ciśnienia.

Czy zajady można leczyć również zewnętrznie? W ciąży można punktowo nanosić na nie Sudocrem, maść cynkową lub witaminową.

A Wy macie sprawdzone sposoby na zajady w ciąży?

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Kobieta, żona, matka. Po krótkim zastanowieniu - właśnie w takiej kolejności. Nie lubi przesady oraz forsowania tylko jednego trendu w wychowaniu.

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.