Wyślij przepis na prostą potrawę i wygraj blender Electrolux!

komentarzy: 94 08.12.2014

Gdy masz dziecko, przybywa Ci obowiązków, jednak doba nie wydłuża się. Obiektywnie patrząc – masz mniej czasu, dlatego musisz znaleźć sposób na jego oszczędność.

Jednym z ważniejszych zadań w opiece nad małym dzieckiem jest przygotowywanie posiłków. Jak gotować szybko i zdrowo?

To pytanie do Was. Trzy najciekawsze odpowiedzi zostaną nagrodzone w konkursie organizowanym przy współpracy z marką Electrolux.

Zadanie konkursowe

  • Wyślij przepis na prostą i szybką potrawę dla całej rodziny na konkurs@sosrodzice.pl z dopiskiem „Electrolux”
  • Przepis możesz opatrzyć zdjęciem i własnym komentarzem.
  • Koniecznie podpisz się imieniem i nazwiskiem.

Nagrody

electr

Trzy najciekawsze wypowiedzi zostaną nagrodzone. Każdy z laureatów otrzyma blender Electrolux ESTM6200.

Czas trwania konkursu

Konkurs trwa od 8.12.2014 do 22.12.2014 roku.

Szczegółowy regulamin tutaj

Kto wyśle pierwsze zgłoszenie? Czekamy!

 

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. Cherry Cherry

    ‚Zapiekanka pasterska.’
    Zmielona wołowinę podsmażamy. Dodajemy zielony mrożony groszek i marchewke pokrojona w pol księżyce. Podlewamy bulionem wołowym i dusimy aż marchewka zmięknie. Obrane ziemniaki gotujemy i robimy z nich puree. Następnie uduszone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i nakładamy na nie ziemniaczane puree. Zapiekamy całość w 180st ok 20-25 minut.

  2. Ewa Ewa

    Według przepisu na opakowaniu gotujemy makaron wstążki
    Patelnię rozgrzewamy, podsmażamy cebulkę pokrojoną w krążki
    Wrzucamy tuńczyka w sosie własnym i chwilę mieszamy na ogniu małym
    Zabielamy śmietanką i posypujemy koperkiem pokrojonym – nie całym
    Całość w rondelku mieszamy razem – makaron, tuńczyka
    I już nam przy talerzach cała rodzinka „bryka”

  3. Sylwia Makowska Sylwia Makowska

    ZUPA KREM Z ŻÓŁTYM SEREM
    SKLADNIKI:poltora litra bulionu warzywnego, pół kg brokułów, 2 ziemniaki, 100ml śmietany 18%,sól, pieprz, 2 łyżki startego sera ementalera, 2 łyżki płatków migdalowych, szczypiorek

    Przygotowanie :Brokuły podziel na różyczki, umyj. Ziemniaki obierz, umyj. Szczypiorek posiekaj. Bulion mocno podgrzej, włóż ziemniaki. Gotuj 15minut.Dodaj brokuly, gotuj15minut.Zdejmij z ognia, dodaj szczypiorek, zmiksuj na gładki krem.
    Wlej śmietanę, przypraw do smaku solą i pieprzem. Wsyp płatki migdalowe i starty ser, dokładnie wymieszaj.
    Płatki migdalowe wcześniej upraz na suchej patelni.

  4. iza iza

    „Kugel” z quinoa i kalafiorem.
    – 100 g komosy (quinoa, ja mam zazwyczaj czerwona, ale moze.byc ryz brazowy/naturalny),
    – 300 g kalafiora (podzielonego na rozyczki),
    – 1 maly por (albo czerwona cebulka),
    – 200 g serka mascaropne (moze byc twarozek kozi, albo zwykly),
    – 2 jajka
    – przyprawy jakie lubimy: sol, pieprz, kozieradka, kurkuma, kminek

    Komose ugotowac wg przepisu i zostawic do ostygniecia. Por posiekac i delikatnie posmazyc, aby byl miekki. Kalafior.ugotowac w wodzie.lub na parze al’dente. Komose wymieszac delikatnie z kalafiorem. Jajka „wybeltac” z mascarpone, dodac por i przyprawy. Polaczyc z komosa i kalafiore. Naczynie zaroodporne (srednica ok.25 cm) posmarowac oliwa i wylozyc mase z kalafiorem, skropic wierzch oliwa. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 40 minut.
    Mozna ppdac z sosem – pomidoroqym, pomidorowo-paprykowym z czosnkiem, ziolami itp.
    Smacznego :-)
    Ps. Jak moge dodac zdjecie?

    • iza iza

      Ps.2. Przygotowuje sie szybko, a w czasie zapiekania mozna zajac sie rodzinka,.albo soba – maseczka, kapiel lub inne przyjemnosci ;-)

  5. Dorota Łuka Dorota Łuka

    Mój przepis na szybką i prostą potrawę dla całej rodziny to makaron z twarogiem i boczkiem.
    Przepis:
    ugotować makaron w osolonej wodzie (ilość i rodzaj makaronu dowolna)
    ser twaróg (1 kostka)
    boczek wędzony podsmażyć na patelni (może być kiełbaska)
    Wszystkie składniki wymieszać w jednej misce i gotowe:)
    Jest to szybkie i proste danie do przygotowania. Jeśli dziecko chce to może zamiast boczku rodzic posypać makaron
    z twarogiem cukrem.

  6. Karolina Karolina

    FRANCUSKI BIGOS
    2-3 papryki (czerwona, zielona, żółta-dowolnie)
    2 cukinie (żółta,zielona)
    1 średniej wielkości bakłażan
    2 cebule
    2 obrane ząbki czosnku
    3-4 łyżki oliwy z oliwek
    1-2 łyżki ziół prowansalskich
    0,5-1kg świeżych pomidorów, obranych ze skórki

    W dużym garnku podgrzać oliwę z oliwek. Dodać cebulę, zeszklić, dodać drobno pokrojony czosnek i warzywa pokrojone w kostkę lub cienkie plasterki. Pomidory obrać ze skóry, wydrążyć gniazda nasienne, dodać do garnka. Wsypać zioła, łyżeczkę soli. Przykryć garnek i dusić na małym ogniu.
    Smacznego

  7. Anna K-G Anna K-G

    Zapiekanka warzywna z indykiem. Warzywa kroimy w plasterki i części, będą to marchewka, ziemniak(może być batat), kalafior, brokuł, cukinia, papryka, opcjonalnie kawałki dyni. Dodajemy pokrojone w grubszą kostkę mięso, skrapiamy oliwą, dodajemy ulubione zioła, mieszamy, zostawiamy na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy sos, blendujemy pomidory w puszce bądź 3-4 sztuki „żywych” wraz z ziarenkiem czosnku i małą czerwoną cebulą, dodajemy soli i pieprzu oraz kilka łyżek śmietany. Mieszamy. Tak przygotowaną zapiekankę zapiekamy w piekarniku około godziny w 180 stopniach w piekarniku z termoobiegiem bądź w 200 stopniach w piekarniku bez termoobiegu.

  8. iwona iwona

    pomidorki w puszce w kawałkach czy całe (np.pelatti)
    ser parmezan
    makaron penne(lub inne)
    zabek czosnku
    cebyla
    olej z oliwek
    sol bazylia
    blenderem miksujemy pomidorki(najlepiej w jakijś miseczce by niezostać pochlapanym)
    w radelku na 2 łyżki oliwy z oliwek podsmazamy delikatnie zabek czosnku z polówka cebuli
    dodajemy pomidorki po zagotowaniu dodajemy pół łyżeczki soli, i bazylie może byś świeża lu suszona
    gdy sosik nam sie gotuje w garnuszku gotujemy makaron ja uwielbiam penne bo sosik fajnie zostaje w srodku makaronu.
    najlepiej gdy makaron jest aldente lekko twardawy calosc posypujemy startym parmezanem
    można tą samą potrawę zrobić z mięsem mielonym ktory podsmażamy razem z cebulka i czosnkiem
    wszystko zajmuje na prawde chwile
    smacznego

  9. Renata Renata

    OMLET Z PIERSI KURCZAKA
    Pierś kurczaka kroimy w małą kostkę, do miseczki dodajemy 3 łyżki majonezu, 3 jajka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy pierś. Smażymy do zrumienienia z obu stron.

    • adas adas

      wszyscy śiągają z neta przepisy! słowo w słowo

      • iza iza

        Jak dobrze, ze nie jestem „wszyscy” i potrafie gotowac sama pokazujac to na zdjeciach :-) Swoja droga musisZ sie nudzoc sprawdzajac kazdy.przepis w necie ;-) Choc prawda jest, ze czesto (ale nie wszyscy tak robia) ludzie dla wygranej korzystaja z „kopiuj-wklej”…

  10. Renata Renata

    OMLET Z PIERSI KURCZAKA

  11. agata agata

    Zupa odchudzająca

    Na sitko wsyp pół szklanki kaszy jaglanej, przepłucz kilka razy. Do garnka wlej ok. 2 litrów wody, kiedy się zagotuje- dodaj kaszę.
    Pokrój w cienkie plasterki por, marchew, pietruszkę w korzeniu i seler. Dodaj do wody z kaszą i gotuj przez 20 minut. Dodaj sporą ilość pieprzu, troszkę soli, liść laurowy i ziele angielskie. Posyp koperkiem- gotowe!

  12. Angelika Sołtys Angelika Sołtys

    Czytam komentarze i widzę że makaron ma wzięcie ale ja dam przepis z innej beczki.Ryż szybki i zdrowy a poza tym sycący i tylko od dodatku zależy czy wszyscy go zjedzą.Ja mam w domu męża który zje wszystko byle by było dużo i dwoje dzieci które mają bardzo odmienne upodobania kulinarne.Ale kiedy robię ryż z owocami i tutaj mam pole do popisu truskawki czy jagody im jest wszystko jedno.

    Ryż gotuję al dente kiedy woda odparowuję zalewam go mlekiem i pozwalam gotować na małym ogniu mieszając aby się nie przypalił.Dodaję odrobinę cukru i tak ten ryż spokojnie dochodzi.
    Owoce miksuję zimą nie ma ich oczywiście w sklepie ale ja robię zapasy na zimę jak wiewiurka.Wyciągam wcześniej owoce aby odmarzły a potem miksuję .Do zmiksowanych owoców dodaję jogurt naturalny i cukier do smaku.Można dodać cukier waniliowy całość wymieszać i polać ciepły ryż.Takiemu daniu żadne dziecko się nie oprze a i mąż będzie zadowolony z letniego obiadu w środku zimy.

  13. Cassi Cassi

    Pierś z kurczaka „Łakomy kąsek”

    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozrzucić na papier cebulę. Pierś pociąć na kotlety i lekko je rozbić. Kotlety opanierować najpierw w mące z przyprawami, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. Podsmażyć je chwilę na patelni z każdej strony. Ułożyć kotlety na cebuli, a następnie położyć na nich plastry sera i posmarować każdy z tych plastrów łyżką majonezu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180-200 °C. Piec ok 20-25 minut. Podawać z ziemniakami lub ryżem.

  14. Magdalena Magdalena

    „Domowa zdrowa pizza”
    ciasto:
    0,25 dag drożdży
    0,25 litra letniej wody
    1,5 szklanki mąki
    3 łyżki oliwy
    odrobina soli
    Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy resztę składników i mieszamy łyżką. Wykładamy na blachę, rozprowadzamy łyżką.
    Przykrywamy ulubionymi warzywami i wędlinami, posypujemy serem, dodajemy ulubione zioła. Pieczemy 20 minut w 200°C . Sama praca zajmuje około 10 minut plus 20 minut pieczenia. Bardzo proste pyszne danie, cała rodzina zachwycona.

  15. magda magda

    PESTO PIETRUSZKOWE
    pęczek natki pietruszki
    0,5 szk orzechów lub pestek dyni, słonecznika itp.
    ząbek czosnku (mały)
    3 łyżki oliwy z oliwek
    sok z cytryny do smaku

    opcjonalnie parmezan do posypania makaronu

    Składniki blendujemy. Gotujemy makaron najlepiej pełnoziarnisty. Dodajemy pesto do makaronu. Dorośli doprawiają swoje porcje solą i pieprzem i gotowe! Smacznego :)

  16. Zosia Zosia

    TAGLIATELLE Z BROKUŁAMI I KURCZAKIEM W KREMOWYM SOSIE

    Brokuły sparzamy w gorącej wodzie następnie kroimy cebulę w drobną kosteczkę i podsmażamy kurczaka kroimy w paseczki doprawiamy przyprawą np. odrobiną carry lub kurkumą dla nadania koloru i dodajemy do cebuli krótko smażymy. W Tym czasie gotujemy makaron. Na drugiej patelni roztapiamy masło i dodajemy do niego śmietanę, cały czas mieszając składniki. Następnie, by zagęścić sos, wrzucamy na patelnię starty ser żółty i jeszcze przez chwilę gotujemy. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do gotowego sosu dodajemy brokuła z cebulką chwilę razem podgrzewamy. Makaron podajemy z sosem ,możemy posypać pietruszką lub wkroić pomidorki koktajlowe . SMACZNEGO

  17. Kasiella Kasiella

    Żeby było smacznie,zdrowo przyrządzam swoim bliskim szybką ucztę odlotową.
    Roladki nadziewane suszonymi pomidorami i mozzarellą
    Potrzebne składniki:
    1 kg fileta z kurczaka
    Suszone pomidory z ziołami
    ser mozzarella w kawałku
    masło
    Pieprz i sól do smaku
    przyprawa gyros
    Bułka tarta
    1 jajo
    Rukola
    wykałaczki
    oliwa do smażenia
    Przyrządzenie:
    Filet z kurczaka dokładnie myjemy,odsączamy z wody.Pierś dzielimy na 4 części,nacieramy przyprawami gyrosem,pieprzem i solą do smaku. Odstawiamy na ok 30 minut tak aby składniki przegryzły się.Suszone pomidory odsączamy z zalewy.Rukolę myjemy.Na filet kładziemy małą kosteczkę masełka,suszone pomidory,małą kostkę sera,zwijamy w roladkę nakłuwamy wykałaczkę tak aby roladka nie rozwaliła się.I tak postępujemy z następnymi filetami.Po zakończeniu roladki obtaczamy w rozmąconym jaju i bułce tartej,smażymy na oliwie dokładnie z każdej strony aż do zrumienienia się.Roladki kroimy na kawałki rozkładamy na talerzu,przybieramy rukolą.
    Smacznego!
    Smacznie,szybko no i zdrowo.
    Polecam.

  18. snake snake

    SKŁADNIKI:

    1 kg pomidorów
    1 duża czerwona papryka
    1 papryczka chilli
    oliwa z oliwek
    0,75 l wrzątku + kostka rosołowa (bulion)
    4 ząbki czosnku
    przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
    dodatkowo:
    grzanki z serem
    śmietana 18 %

    PRZYGOTOWANIE:
    Pomidory kroimy na połówki lub jeżeli są większe na ćwiartki.
    Paprykę kroimy na cztery paski.
    Czosnek kroimy w plasterki.
    Warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i polewamy oliwą. Pieczemy 50 minut w 180 st.C.
    Po upieczenie usuwamy skórkę z pomidorów i papryki. Przekładamy warzywa do garnka, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę chilli (bez pestek) i bulion.
    Całość gotujemy 25 minut na małym ogniu, następnie miksujemy i doprawiamy.
    Podajemy w głębokim talerzu z odrobiną śmietany i grzankami z serem. Gotowe :)

  19. kaskazur kaskazur

    KURCZASY – ZAWIJASY

    1 duża pierś z kurczaka
    5 plasterków wędzonego boczku
    5 plasterków szynki
    10 plasterków żółtego sera
    sos chilli lub ketchup pikantny
    sól, pieprz
    wykałaczki
    PRZYGOTOWANIE:
    1. Pierś z kurczaka pokroić w większą kostkę. Posolić, popieprzyć i przyprawić na ostro, a następnie usmażyć na rozgrzanej patelni z tłuszczem. Po usmażeniu wyjąć na talerzyk i zostawić aż ostygną.
    2. Na desce do krojenia poukładać warstwy: plaster boczku, plaster szynki i plaster sera, sos chilli. Na środku położyć jeden kawałek kurczaka i zawinąć. Całość spiąć wykałaczką.
    3. Przygotowane zawijaski ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i zapiekać w piekarniku (ale nie przykrywać). Smażyć do momentu aż szynka i boczek będą rumiane, a rozpuszczony ser zacznie wypływać.

  20. Natalia Antoniewicz Natalia Antoniewicz

    Marchewkowy czad :)
    W naczyniu żaroodpornym ułóż siostro, bracie filety z kurczaka w cząstkach lub w całości, lekko je wcześniej rozbij, posól i popieprz koniecznie.
    Posmaruj je lekko z wierzchu majonezem. Teraz parę marchewek zetrzyj na tarce o dużych oczkach wypełniając nią resztę naczynia. Zakryj naczynie i do piekarnika.
    potrzymaj to ok 30-40 min w temperaturze 180-190 stopni.
    Zdziwicie się wszyscy jak taka prosta potrawa, bez wielu składników może być smaczna i pożywna.
    Mniam mniam.
    A może chcecie to wszystko potem zblendować? I jest pyszny obiadek dla maluszka :)

  21. Betty Betty

    Pieczarkowe wariacje :)

    Składniki:
    4 pieczarki o dużych kapeluszach,
    2 jajka klasy 0 lub 1,
    1 mała cebulka,
    5-6 łyżek bułki tartej,
    natka pietruszki
    sól i pieprz,
    2 łyżki masła.

    Wykonanie:

    Pieczarki dokładnie oczyszczamy i odcinamy im trzonki. Jajka gotujemy na twardo, lekko studzimy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków, lub drobno siekamy. Cebulę oraz nóżki pieczarek drobniutko kroimy i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Dodajemy do masy z jajek, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz sporą ilość bułki tartej. Wyrabiamy farsz na jednolitą masę, po czym napełniamy nim kapelusze pieczarek. Po wierzchu posypujemy jeszcze niewielką ilością tartej bułki. Umieszczamy na wysmarowanej tłuszczem blasze i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 140 stopni C. Jeśli ktoś chce to dla urozmaicenia można włożyć małą kosteczkę sera żółtego do środka.

  22. kmw444 kmw444

    Mamy okres przedświąteczny i już najwyższy czas na zabranie się za przygotowywanie smakołyków. Ten jest wyjądkowo pyszny i ślicznie wygląda. Przepis pochodzi ze strony, której adresu nie pamiętam. Wypróbowałam już go 2 razy (niestety nie udało mi się zrobić zdjęcia) i w tym roku również zamierzam go wykonać. W oryginale jest napisane, że składniki wystarczą na 14 choinek. Mi zazwyczaj wychodzi ponad 20. To zależy od grubości ciasta. Lukru wówczas wystarczyło, ale jeśli ktoś pragnie go obficie nakładać, to polecam trochę zwiększyć proporcje
    Przysmak jest typowo świąteczny, idealny na prezenty i jadalne dekoracje stołu wigilnego.

    Składniki:
    • 230 g masła
    • 3/4 szklanki cukru pudru
    • 1 szklanka miodu
    • 1 duże jajko
    • 5 szklanek mąki pszennej (odjąć 4 łyżki dodając w to miejsce kakao*)
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 2 łyżki domowej przyprawy korzennej
    • szczypta soli

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Do naczynia przesiać mąkę, kakao*, sodę, przyprawę korzenną, sól, wymieszać i odłożyć.
    Utrzeć masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodać miód, następnie jajko i zmiksować do połączenia. Dodać przesiane suche składniki, zmiksować lub wyrobić do otrzymania gładkiej, elastycznej masy.
    Z otrzymanej masy uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 4 godziny.
    Po schłodzeniu odrywać część masy piernikowej i wałkować na grubość około 3 – 4 mm. Wykrawać różnej wielkości gwiazdki, kwiatki lub okrągłe kształty.
    Piec w temperaturze 200ºC przez około 8 minut, najmniejsze kształty około 4 – 5 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.

    Lukier królewski:
    • 4 białka
    • 4 szklanki cukru pudru
    • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

    W misie miksera ubić białka, na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Na sam koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii.

    Formować choinki: na każdy upieczony pierniczek, od największego zaczynając, kłaść łyżkę lukru królewskiego, rozprowadzając po powierzchni piernika i przykrywając kolejnym. Z ostatniego, najmniejszego pierniczka zrobić gwiazdę umieszczając ją na szczycie każdej choinki. Odstawić do całkowitego wyschnięcia lukru. Smacznego!

  23. Patrycja Patrycja

    „Dorsz na warzywach”

    Składniki:
    1 Filet z dorsza
    2 duże marchewki
    1 seler
    1 pietruszka
    1 cytryna
    sól, pieprz, koperek, masło
    folia aluminiowa

    Wykonanie:

    1. Warzywa kroimy w cienkie paseczki, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 10 min, można dodać trochę soli. Odcedzamy.
    2. Rozkładamy folię aluminiową
    3. Kładziemy na niej odcedzone warzywa, na warzywa rybę przyprawioną solą i pieprzem. Na wszystko wyciskamy cytrynę i kładziemy kilka kawałeczków masła. Na sam koniec świerzy bądź mrożony koperek. Zamykamy szczelnie folię.
    4. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy na termoobiegu 25-30 min.

    GOTOWE!

    Pyszne i zdrowe. W sam raz dla całej rodziny.

  24. szaman szaman

    Kurczak w sosie śmietanowo-cebulowym.
    Składniki na 2 porcje:
    – 2 woreczki ryżu
    – 2 piersi z kurczaka
    – 500 ml kwaśnej śmietany
    – zupa francuska cebulowa (chyba tylko Knorr produkuje)
    Przygotowanie:
    Ryż gotujemy. Kurczaka kroimy na kawałki i smażymy na oliwie z oliwek. Do śmietany wsypujemy zupę cebulową i dokładnie mieszamy. Gdy kurczak zostanie usmażony to śmietanę z zupą cebulową do niego dodajemy. Możemy wlać odrobinę wody. Mieszamy i czekamy aż zgęstnieje. Podajemy z ugotowanym ryżem. 15 minut i gotowe.

    • marek świecki marek świecki

      zapiekanak, pasterska, dodajemy, zielony, groszek, i , mrozony, groszek, i marchewke, pokorojona, w, pol. księżyce, zmeiolona, wolowine, i ,dusimy, az, marchewka, zmięknie, , obrane, ziemienaiki, gotujemy, robimy, z nich, pureee, zapiekamy, calosc, w 180 ok, 20, 25 minut,

  25. Kruk Kruk

    https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/s720x720/1604647_1384378398524905_4843523681873342862_n.jpg?oh=0dce073e35ca6e37aa933a41e5485713&oe=5504036E

    Sadzona beza (połączenie bezy i jajka sadzonego) pianka z białek jajka, na środku łyżką zrobione wgłębienie w które delikatnie włożone jest żółtko. Całość do piekarnika aż białko nie zacznie się robić brązowe. Przyprawy do smaku.
    Robione bez tłuszczu. Bardzo delikatne, idealne dla dzieci.

  26. empewju empewju

    ROZGRZEWAJĄCE CIASTECZKA Z MĄKI ŻYTNIEJ
    – trzy szklanki mąki żytniej
    – duża marchew
    – pestki dyni (można również dodać innych ziaren, na przykład lnu, słonecznika)
    – trzy łyżeczki miodu
    – szczypta imbiru i cynamonu
    – jajko

    Wszystkie produkty mieszamy i formujemy na kształt małych ciasteczek. Wkładamy je do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około dwadzieścia minut.

    Ciasteczka są smaczne, aromatyczne i smakują wszystkim. Możemy traktować je jako przekąskę, a spożyte w większej ilości, w przeciwieństwie do innych słodyczy, nie zaszkodzą nam.

    Smacznego!

  27. Monika Piesiak Monika Piesiak

    BARDZO KREMOWA POMIDORÓWKA

    Kroimy drobno 1 cebulę i 3 ząbki czosnku i podsmażamy to w garnku na oleju (około 2-3 łyżki). Jak cebula z czosnkiem się zaszklą – dodajemy 2 puszki pomidorów (ja daję pokrojone bez skórki). Wszystko mieszamy i gotujemy przez około 8-10 minut. Dolewamy około 200 ml soku pomidorowego i łyżeczkę cukru. Gotujemy jeszcze przez chwilę – około 5 minut i dodajemy: sól, pieprz, ulubione zioła (ja dodaję suszoną bazylię), 100 ml śmietanki 30% – i wszystko blendujemy. Gotowe do podania :) (można podawać z ugotowanym makaronem lub ryżem, żeby było bardziej sycące).

  28. KarolinA KarolinA

    Gulasz w 15 min

    2 porcje dla rocznego dziecka

    Zakupy: 30 dag mięsa wołowego na tatar (milonego lub w domu samodziellnie zmielić), 6-8 śliwek suszonych, 1/2 woreczka kaszy gryczanej.

    Przygotowanie: do kolo 300ml wody wrzucić mieso i zagotować. W tym czasie skroić śliwki w paski lub kostkę. Gdy mięso zacznie wrzeć, wrzucić śliwki i kaszę. Gotować tyle ile zaleca producent kaszy grycznej. Można dosolić.

    Moja córka uwielbia taki „gulasz” :) w smaku niczym nie odbiega od zrazów z kaszą :)

  29. Elżbieta Elżbieta

    ,,Toskański Kurczak”

    Potrzeba:
    -750 g podudzi z kurczaka
    -2 puszki pomidorów
    -150 g czarnych oliwek bez pestek
    -50 g kaparów
    -1 łyżka posiekanego oregano
    -oliwa
    -cukier
    -sól
    -pieprz

    Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż na złoto natarte solą kawałki kurczaka. Obsmażone udka przełóż do dużego płaskiego rondla, dodaj pomidory, oliwki i kapary, oregano, sól, pieprz i odrobinę cukru do smaku (można dodać około 1/2 szklanki wody, jeśli sos wydaję się za gęsty). Duś pod przykryciem na małym ogniu, aż kurczak będzie miękki – około 30 minut.

  30. Lena Lena

    Jabłka pieczone
    Uwielbiam słodkości. Święta to moment kiedy można bezkarnie pałaszować pyszne desery. Oto jeden z nich:
    Składniki:
    4 jabłka
    4 łyżki powideł śliwkowych
    łyżka orzechów włoskich
    2 goździki
    kawałek cynamonu
    150 ml Martini Rosato
    100 g serka mascarpone

    Przygotowanie:
    Uprażyć orzechy. Utłuc 2 goździki i kawałek cynamonu. Połowę orzechów i goździki z cy-namonem wymieszać z powidłami śliwkowymi. Wydrążyć jabłka. Napełnić otwory w jabłkach powidłami z orzechami i przyprawami. Włożyć jabłka ciasno do rondelka, podlać szklaneczką Martini. Przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nastawionego na 160 stopni C. Piec około pół godziny, aż jabłka będą miękkie. Podawać jabłka posypane prażonymi orzechami z kremem z serka mascarpone (wg. Przepisu na opakowaniu).

  31. Anna Anna

    Oto mój przepis na szybkie i zdrowe śniadanie:
    Pasta z tuńczyka i suszonych pomidorów
    Składniki:
    – puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
    – 6 suszonych pomidorów w oliwie
    – 1 łyżeczka octu balsamicznego
    – 2 szczypty tymianku
    – ewentualnie sól morska do smaku

    Do wysokiego naczynia włóż odsączonego tuńczyka, dodaj pomidory, ocet balsamiczny, tymianek, 4 łyżeczki oliwy z suszonych pomidorów. Zmiksuj przy pomocy blendera i ewentualnie możesz dodać małą szczyptę soli morskiej. Smakuje idealnie z ciemnym pieczywem.

  32. Dorota Głowacka Dorota Głowacka

    Zupa Krem – Korbolowa
    Obieramy dynię, kroimy miąższ w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą aby przykryć dynię. Gotujemy10-15 min. Przy pomocy blendera miksujemy. Dolewamy mleka ok. 1/3 objętości kremu. Solimy, dodajemy cukier waniliowy, imbir, cynamon, parę goździków i szczyptę chili – do smaku. U mnie zupa musi być słona, słodka i wyczuwalne przyprawy, Po zagotowaniu, przed podaniem wlewam na zupę lane kluseczki. I włala!!!! Danie gotowe. Zdrowe, tanie, smaczne, sycące- rozgrzewające.

  33. Marta P. Marta P.

    Pęczak z jabłkiem i bobem

    Składniki:

    * 1 szklanka pęczaku
    * około 1,5 szklanki wody
    * 2 szklanki bobu
    * 3 kwaśne nieduże jabłka
    * 2 łyżki startego twardego sera, np parmezanu
    * 1 łyżka masła
    * sól, pieprz
    * ewentualne 1/3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego

    Wykonanie:
    Pęczak opłukać na sicie, pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka, zalać wodą ( około 1,5 szklanki ), tak by woda przykryła kaszę na wysokość około 1 cm. Posolić i gotować 15-20 minut, aż pęczak się ugotuje.
    W tym samym czasie ugotować bób w lekko osolonej wodzie. Ugotowany bób obrać ze skórek.

    Jabłka obrać ze skóry, pokroić w kostkę wielkości mniej więcej 0,5 centymetra.

    Na patelni rozgrzać masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić jabłka – smażyć kilka minut, aż jabłka lekko zmiękną. Do jabłek dodać bób oraz kaszę – wymieszać. Posypać startym serem – wymieszać raz jeszcze.
    Jeśli kasza jest zbyt sucha, dodać trochę bulionu.

  34. Sobudek Sobudek

    Kurczak na różowo:
    Czas przygotowania: ok.45 minut, liczba porcji: 1-2

    Składniki:

    – 300 gram kurczaka
    – 2 buraki
    – 100 gram śmietany, min 12%
    – 1 liść laurowy
    – 1 kulka ziela angielskiego
    – pieprz, kilka kulek zielonego
    – 1 łyżeczka tymianku
    – sól
    – garść rodzynek
    – 2 łyżeczki rozmarynu
    – + mogą być pestki dyni
    – dodatek do kurczaka może być kasza gryczana lub ryż biały, ewentualnie makaron razowy]
    Przygotowanie:

    – Musimy obrać buraki, później je pokroić w tzw: „kostkę”, oczywiście kurczaka też musimy pokroić na mniejsze części
    – Do garnka wlewamy śmietany( min 12%), dodajemy kurczaka, buraki, przyprawy i zalewamy wodą( kurczak musi być cały przykryty wodą), dodajemy rodzynki, ustawiamy na średnim gazie, ewentualnie możemy przykryć garnek.
    – Z czasem możemy zwiększyć trochę ogień, czekamy, aż nasz sos nabierze pięknego malinowego koloru i zacznie lecieć para, to wszystko !
    – Kurczaka podajemy z kaszą gryczaną lub ryżem białym, makaronem razowym, na kurczaka możemy położyć koperek lub pestki z dyni.

  35. edyta edyta

    najszybsze danie jakie zawsze robię to gotuje ryz a miedzy czasie opiekę na patelni pokrojonego w kostkę kurczaka zalewam go przyprawa do chińszczyzny a potem dorzucam wszystkie warzywa jakie znajdę w kuchni od marchwi i mieszanki do chińszczyzny po kukurydze i groszek. na koniec dodaje ryz i obiad w 20 minut gotowy.

  36. Agnieszka P. Agnieszka P.

    Prosta i smaczna potrawa dla całej rodziny to kremowa zupa brokułowa.
    Brokuły umyć, podzielić na mniejsze części i zalać wodą. Dodać pół obranej i pokrojonej w paski marchewki i gotować 20 minut. Dwa ząbki czosnku zmiażdżyć, podsmażyć na łyżce masła i dodać do warzyw.Dodać bulion. Podgotowane warzywa zmiksować blenderem i postawić na ogień. Dodać 3 łyżki kaszy manny i gotować przez 10 minut na małym ogniu mieszając. Gotową zupę można doprawić jogurtem i zielonym koperkiem lub pietruszką. Można udekorować różyczkami brokuła. Zupę można podawać z groszkiem ptysiowym albo z ziemniakami.

  37. erapepinia@vp.pl erapepinia@vp.pl

    Co potrzebujemy puszki pomidorów /bez skórki/,jedna duża, czerwona cebula, łyżeczka suszonego tymianku, 2-3 ząbki czosnku,2 średnie gruszki, garść świeżych listków bazylii,oliwa z oliwek,2-3 łyżki jogurtu greckiego ,świeżo zmielony pieprz,sól. Przygotowanie : W średnim garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek i suszony tymianek. Podsmażamy aż się zarumieni. Zmniejszamy ogień i dodajemy puszki pomidorów.Gotujemy na małym ogniu ok. 10-12 min. Gruszki obieramy ze skórki, kroimy w plasterki i dorzucamy do zupy. Garnek odstawiamy z ognia. Całość miksujemy za pomocą blendera dodając jogurtu greckiego. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze świeżymi listkami bazylii.

    Jest to rewelacyjny, przepyszny krem, który smakuje nawet najmłodszym ‚niejadkom’ :-)

  38. Darian F Darian F

    Pieczona pierś z kurczaka z koperkiem

    Każdą pierś z kurczaka myjemy i kroimy wzdłuż na dwa kotlety (ilość filetów uzależniona od liczby domowników) W naczyniu żaroodpornym rozkładamy folię aluminiową (tyle, żeby wystarczyło do zawinięcia dania). Oprószamy solą, pieprzem i rozsypujemy pół pęczka pokrojonego koperku. Kładziemy filety obok siebie, posypujemy solą, pieprzem, pozostałą częścią pokrojonego koperku. Na każdym kotlecie kładziemy dwa plastry cebuli i łyżkę masła. Zawijamy danie folią. Pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180*.
    Czas przygotowania dania ok. 15 minut plus czas pieczenia.
    W międzyczasie można poświecić czas dla domowników :_)

  39. Anna J Anna J

    Zupa pomidorowa ze smażonych pomidorów.

    6 dojrzałych pomidorów obrać i pokroić na 6/8 części. W garnku rozpuścić 2 łyżki masła, dodać pokrojone pomidory i jedną obraną, pokrojoną w plastry marchewkę. Po ok 10 minutach smażenia zdjąć z ognia, zmiksować blenderem na gładką masę, dodać 1/2 l przecieru pomidorowego i 1 l bulionu. Doprawić solą, pieprzem i bazylią do smaku. Można podawać jako zupę – krem lub z makaronem nitki.

  40. Filip Filip

    Makaron ze szpinakiem
    Składniki:
    – Makaron wstążki
    – szpinak świeży lub mrożony
    – serek topiony śmietankowy
    – czosnek
    – sól, pieprz

    Makaron wstążki gotujemy. Na patelni robimy szpinak,jeśli mrożony to czekamy do jego rozpuszczenia, jeśli świeży to przed wrzuceniem siekamy go. Do szpinaku dodajemy jeden duży serek topiony śmietankowy i wyciskamy czosnek (kto jak lubi). Makaron wrzucamy na patelnie i mieszamy wszystko razem. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

  41. Ilona Ilona

    KASZA PĘCZAK Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI

    2 torebki kaszy pęczak (2 x 100 g)
    300 – 400 g filetów z piersi kurczaka
    250 g pieczarek
    2 czerwone lub białe cebule
    5 łyżek oliwy z oliwek
    sól
    świeżo zmielony pieprz
    1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku (opcjonalnie, można pominąć)
    pół pęczka natki pietruszki

    Kaszę pęczak ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź.Filety z kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i obierz z białych błonek. Następnie pokrój w większą kostkę. Posól, popieprz i ewentualnie posyp słodką paryką. Wymieszaj.Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć na nią przyprawionego kurczaka i obsmaż go ze wszystkich stron przez około 5-7 minut.Kurczaka przełóż na osobny talerz lub do miski.Umyte i posiekane w większe kawałki pieczarki wrzuć na patelnię z tłuszczem po kurczaku, dodaj do nich posiekaną drobno cebulę, lekko posól i popieprz i podsmaż całość przez 4-5 minut.Po tym czasie do pieczarek i cebuli przeżuć kurczaka i dosyp ugotowaną kaszę. Dodaj do tego posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj całość dokładnie.

  42. Ela Ela

    Krem Brokułowy

    Składniki:
    1 brokuł, 2 marchewki, 20g masła, pietruszka (korzeń), śmietana (12%) – 3 łyżki, sól, pieprz.

    Przygotowanie:

    Do garnka wlewamy wodę (ok 2 litry), wrzucamy brokuł, marchewkę, pietruszkę, masło i doprawiamy do smaku. Gotujemy ok 30-40min. Po ugotowaniu dodajemy śmietanę. Miksujemy wszystko w garnku do kremowej konsystencji.
    Podamy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

  43. Magdalena Urbańska Magdalena Urbańska

    Keks cygański
    Składniki: 6 jajek, 3 szklanki cukru, szklanka mąki pszennej, 3 szklanki posiekanych bakalii (daktyle, figi, morele, rodzynki, skórka pomarańczowa, suszone śliwki, kandyzowane owoce, migdały), dowolny alkohol do wymoczenia bakalii (np. wódka), tłuszcz do smarowania formy

    Wykonanie: bakalie wymieszać z alkoholem i odstawić na 15 minut. Jajka utrzeć z cukrem do białości, a następnie, stale ucierając, dodawać po łyżce przesianą mąkę i bakalie. Ciasto nalać wylać to natłuszczonej formy keksowej i upiec na jasnozłoty kolor w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. W innej wersji białka można oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie połączyć z masą żółtkową.

  44. Jola. Jola.

    moja rodzina uwielbia lasagne a najbardziej ze szpinakiem :
    Szpinak myjemy, oddzielamy liście, plukamy i siekamy. Cebulę kroimy i szklimy na oliwie, oprószamy łyżką mąki, podsmażamy. Włożyć szpinak i bazylię, wlać kilka łyżek mleka, przyprawić. Dusimy około 5 minut. Wlewamy roztrzepane jajka. Smażymy, aż się zetną. Do formy posmarowanej masłem kładziemy kolejno płaty lasagne i szpinaku. polewamy sosem pomidorowym, posypujemy startym serem. zapiekamy 30 – 40 minut, aż makaron będzie miękki.
    składniki :

    1/2 opakowania lasagne,
    1 kg świeżego lub 2 paczki mrożonego szpinaku,
    20 dag żółtego sera,
    cebula, łyżka bazylii, 4 łyżki mąki,
    2 ząbki czosnku, szklanka mleka,
    3 jajka, 2 łyżki oliwy,
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

  45. Aleksandra Aleksandra

    Moim typem na sprawdzony i w miarę szybki obiad dla rodziny, a nawet gości, jest moja zapiekanka a’la lasagne :)
    Zazwyczaj zostaje makaron ,,z wczoraj”- jakieś rurki, świderki, kolanka. Wrzucam go do żaroodpornego naczynia wysmarowanego lekko tłuszczem. Na patelni obsmażam mięso mielone (raczej z indyka, jest lżejsze niż wołowe) z cebulką, ziołami prowansalskimi, sól, pieprz, trochę oregano. Dokładnie wykładam ciepłe mięso na makaron. Na tej samej patelni robię sos beszamelowy z masełka, mleka i mąki, szczyptę pieprzu i soli. Wykładam go na mięso. Na wszystko układam plastry świeżych pomidorów, zasypuję bazylią i obkładam żółtym serem. Wszystko wkładam do piekarnika nagrzanego na 180* na 20-30min. Coś jak lasagne, trochę jak spaghetti- wszyscy lubią i pięknie pachnie. No i w sumie- prawie jednogarnkowe (jednopatelniowe ;)) danie.

  46. Aleksandra Aleksandra

    Jako fanka kuchni węgierskiej polecam zdecydowanie domowy gulasz węgierski z dodatkiem bułeczek zwanych pogacsa. Gulasz jest daniem jednogarnkowym, sytym i bardzo aromatycznym. Wbrew polskiej wersji nie jest to ani sos ani dodatek do mięsa, a zupa. Kroimy w kostkę pietruszkę (2 duże), marchewkę (2 duże), cebulę (1 duża) oraz spory kawałek selera. Mięso wołowe (lub każde inne – zdarzało mi się robić gulasz na kiełbasie polskiej jak i węgierskiej) również kroimy w średniej wielkości kostkę. Do garnka w którym będziemy przygotowywać nasz gulasz rozpuszczamy smalec. Wrzucamy mięso oraz cebulę i delikatnie podsmażamy. Następnie dodajemy obrane wcześniej warzywa i smażymy aż wszystkie składniki zmiękną. Mieszamy, a w między czasie obieramy 2 pomidory i 2 papryki. Kiedy wszystko zmięknie dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki kminku i czekamy aż wszystko przejdzie smakiem papryki. Dodajemy paprykę i pomidory i smażymy do zmięknięcia. Całość zalewamy wodą. Ja dodaję około 3 litrów. Tutaj nasza rola się kończy gulasz przygotowuje się sam. Po jakiejś godzinie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki (2 duże), doprawiamy pieprzem, solą i ostrą papryką. Ja dodatkowo doprawiam łyżeczką najostrzejszej papryki Eros Pista i specjalnym kremem do gulaszu, gdyż mam dostęp do tych produktów. Bez tego jednak można się obejść. Gotujemy tak długo aż ziemniaki będą miękkie. Na wierzch posypujemy świeżą pietruszką.

    Do tego podaję słone bułeczki zwane Pogacsa.
    Do ciasta będziemy potrzebować pół kilograma mąki, 25dkg margaryny, 2 żółtka, 5dkg drożdży, 2dcl śmietany, troszkę cukru i 1dcl mleka do drożdży, 4 łyżeczki soli

    Podgrzewamy mleko, aby stało się ciepłe, dodajemy do mleka łyżeczkę cukru i kruszymy do niego drożdże. Czekamy aż trochę podrośnie. Do miski wsypujemy mąkę i kruszymy do niej margarynę. Wsypujemy sól, dodajemy śmietanę, żółtka i na końcu drożdże. Wyrabiamy ciasto, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Po 20 minutach rozwałkowujemy ciasto, jednak musi pozostać trochę grube. Składamy je na trzy razy do środka. i wkładamy do miski, aby dalej rosło. Po wyrośnięciu rozwałkowujemy ciasto na stolnicy( ciasto musi mieć 1cm grubości) i robimy płytkie nacięcia pionowe i poziome przez całe ciasto. Można posmarować z wierzchu jajkiem, aby były złote i opruszyć solą, bądź posypać startym serem. Pycha! (Zdjęcie w czasie pierwszego wykonania)

  47. Monika Monika

    Śledzie pod pierzynką
    Składniki:
    8 platow sledzi
    4 ziemniaki
    4 marchewki
    4 jajka
    ostry ser żółty
    SOS: majonez, śmietana, łyżeczka musztardy
    Odrobina natki pietruszki
    Gotujemy ziemniaki w mundurkach,marchew i jajka. Po ugotowaniu obieramy. Wszystko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Układamy w naczyniu w kolejności: śledzie (pokrojone w kawałeczki), ziemniaki, marchew, jajka i ser żółty. Polewamy obficie sosem.

  48. Magdalena S. Magdalena S.

    Moje szybka i sprawdzona potrawa to placuszki marchewkowo -ziemniaczane przekładane twarożkiem z dodatkiem cebuli.

    Składniki :

    -3 spore ziemniaki

    -2 marchewki

    -1-2 jabłka

    -2 jajka

    -20 dag twarogu

    -1 cebula

    -szczypiorek

    -1 łyżeczka śmietany

    -sól i pieprz do smaku

    1.Ser połączyć ze śmietana,następnie dodać jabłka i cebulę pokrojoną w drobną kostkę ,oraz poszatkowany szczypiorek,przyprawić do smaku i wstawić do lodówki

    2.Ziemniaki i marchewkę obrać,zetrzeć na grybej tarce,dodać jajka,doprawić masę do smaku solą i pieprzem.Smażyć na rozgrzanym tłuszczu małe placuszki .Gotowe placki przekładać twarożkiem.

    Poniżej link z potrawą.

    C:\Users\HP\Pictures\potrawy 2\918.jpg

  49. Niałka Niałka

    Domek dla każdego.
    Z wafli lub kruchego pieczywa składamy domki, w których umieszczamy to co kto lubi najbardziej, np. grillowane piersi kurczaka, pomidorki koktajlowe sałatę, zielona lub żółtą fasolkę, różnegorodzaju kiełki.Każdy dostaje domek(ze ścianami i dachem) z wafli na talerz i „otwiera” dach i…konsumuje swoje zdrowe, ulubione jedzenie. Przepis sprawdzony i godny polecenia. Smacznego!:)

  50. Aniia Aniia

    Kotleciki chlebowe z jajkami – SKŁADNIKI:

    250 g czerstwego chleba jasnego
    250 g czerstwego chleba razowego
    1 ząbek czosnku
    1 jajko
    2 jajka ugotowane na twardo
    sól
    pieprz
    tłuszcz do smażenia
    Kotleciki chlebowe z jajkami – PRZYGOTOWANIE:
    Chleb kroimy w mniejsze kawałki i moczymy chwilę w wodzie. Dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Przekładamy do miski. Dodajemy starte na tarce jajka, surowe jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy do smaku. Dokładnie zagniatamy masę. Formujemy zgrabne kotlety i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor.

  51. PW PW

    Tarta ze szpinakiem

    Ciasto francuskie
    1 jajko
    szpinak mrozony lub swiezy (szpiank mozna zastapic innymi warzywami np. cukinia lub brokuly)
    serek ricotta lub wiejski.

    Szpinak wrzucic na patalnie i zalac dno woda. Dusic ok 10 min, az woda odparuje. Wystudzic. Dodac serek i jajko. Przyprawic sola i pieprzem. Calosc wylozyc na rozlozone w naczyniu zaroodpornym / blaszce ciasto francuskie. Zagiac brzegi, tak zebysrodek nie zostal zakryty. Piec ok 30 min.

  52. ewa ewa

    mój ulubiony przepis na rozgrzewającą zupę:
    rosół z poprzedniego dnia (może być bulion z kostek)
    ok. 5 cebul zeszklonych na maśle
    2 ząbki czosnku
    przyprawy do smaku: sól pieprz gałka muszkatałowa lub co kto tam jeszcze uważa i lubi.
    do rosołu dodaję zblenderowane cebule podgrzewam dodaję przyprawy czosnek a w tym czasie w piekarniku zapiekam grzanki z serem. gotowe:)

  53. Anna Anna

    Pierś kurczaka w cynamonie

    Dowolną ilość piersi kroimy w paski lub jak schabowe. Nacieramy vegetą i odstawiamy na około 2 godziny.
    Po tym czasie obsmażamy każdy kawałek i przekładamy do brytfanki.
    Na tym samym tłuszczu smażymy cebulę pokrojoną w półtalarki (w ilości 1 spora cebula na 1 połówkę piersi). Pod koniec smażenia oprószamy cebulę cynamonem, mieszamy i po chwili również przekładamy do brytfanki.
    Dodatkowo do brytfanki wrzucamy dowolną ilość marchewki w paski (po upieczeniu jest przepyszna więc im więcej tym lepiej).
    Całość zalewamy 1/3 szklanki rosołu z kostki i wstawiamy do piekarnika 180st. na około 45min.

    Danie wymaga niewielkiego nakładu pracy, właściwie robi się samo, a smakuje rewelacyjnie.

  54. Jogobella Jogobella

    truskawkowa tarta bez pieczenia

    Składniki na spód:

    – 160g ciastek digestive z gorzką czekoladą

    – 50g roztopionego masła

    Ciastka pokruszyć w mikserze, a następnie dodać masło i zmiksować jeszcze chwilkę. Masą wyłożyć spód i boki formy do tarty. Wstawić do lodówki na około 20 minut.

    Składniki na masę truskawkową:

    -500g truskawek

    -1 szklanka wrzątku

    -2 opakowania galaretki truskawkowej

    -sok z 1 cytryny

    -cukier do smaku

    Truskawki umyć i odszypułkować. Zmiksować je razem z cukrem (sprawdzając przy tym czy ilość cukru wystarczy – ja dałam około 6 łyżeczek). Galaretki rozpuścić w szklance wody, ostudzić i dodać do truskawek razem z sokiem z cytryny. Wszystko miksować chwilkę i wstawić do lodówki na około 20-30 minut, aż stężeje na tyle, żeby można było ją rozłożyć na tartej.
    Dodatkowo:

    -250ml śmietany kremówki

    -cukier do smaku

    -truskawki do ozdobienia

    Kremówkę ubić, pod koniec dodać cukier. Wyłożyć śmietanę na masę truskawkową i udekorować truskawkami.

    Smacznego!

  55. Monik Monik

    Bardzo prosta i bardzo szybka potrawa to oczywiście jajecznica na boczku :D
    Bierzemy dużą patelnie, przysmażamy boczek, później wbijamy tyle jajek ile rodzinka zje (moja 4-osobowa zazwyczaj 11). I mieszamy. Kiedy jajka nam się „zetną” to naszą jakże wykwintną potrawę podajemy kochanym i głodnym domownikom. Jajecznicę można udekorować świeżym szczypiorkiem. Sprawdzony przepis, polecam! :D

  56. Bartek Janus Bartek Janus

    „Zupa groszkowa”:
    Gotujemy wywar z warzyw- marchewka, pietruszka, seler, por; otwieramy puszkę z zielonym groszkiem i wraz z zalewą wlewamy. Całość miksujemy blenderem i po zagotowaniu dodajemy makaron świderki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szybko i smacznie.

  57. Natalia Natalia

    Kotleciki ziemniaczane z parówką.

    Gotujemy ziemniaki, dusimy przez praskę. Czekamy aż ostygną. Na patelni podsmażamy parówki okolo 3 szt z cebulką. Dodajemy do chlodnych ziemniaków. Wbijamy jajko mieszamy. Dodajemy przyprawy:pieprz, sól, paprykę czerwoną, natkę pietruszki lub bazylię ( według uznania). Formujemy z masy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej.Smażymy na oleju z każdej strony aż się zrumienia. Podajemy z sosem pieczeniowym oraz mizerią :)

  58. kaśka kaśka

    makaron z brokułami
    Na rozgrzaną oliwę wrzuć ząbek czosnku jak zmięknie dodaj podgotowane brokuły . podsmaż razem i rozgnieć widelcem .
    ugotuj makaron i połącz razem. szybko i smacznie

  59. gosia gosia

    Jak gotować szybko i zdrowo?Myjmy warzywa i owoce. Jedzmy częsciej a mniej. Warzywa wrzucajmy na gotującą się wodę. Pamiętajmy aby urozmaicać jadłospis.

  60. mysiowa mysiowa

    GOŁĄBKI NA KISZONYCH LIŚCIACH- bałkańska SARMA
    Danie bez proporcji. Mięso dostosowuje się do ilości gości, do apetyu, wielkości główki kapusty, przyprawy do upodobań. Dobre do eksperymentowania dla młodych kucharzy.
    No ale na pewno kapusta ukiszona w całości, mięso (najlepiej jagnięcina z wołowiną, ale może być i łopatka wieprzowa), żeberka, wędzony boczek, wędzona słonina- kila plasterków na spód, cebula, sól, pieprz, liście laurowe, sproszkowana papryka słodka i ostra.
    Potem tak jak gołąbki zawijamy mięsko w liść i na bok. Tyle, że fajnie, bo nie musimy sparzać liści-no i to obieranie-wiele osób ma problem z obieranie słodkiej kapusty, a z kiszonej świetnie schodzą liście). Jeśli zostanie kapusta siekamy i wykładamy część na spód garnka o grubym dnie i na to żeberka,wędzony boczek na to gołąbki i na to szatkowana kapucha i żeberkomięsko. Podlewamy trochę oliwą i wodą. Dodajemy liście laurowe,sproszkowaną paprykę i inne przyprawy. Dusimy 2 i pół godziny na małym ogniu. Danie podzielne; dla całej rodziny i nawet sąsiedzi mogą się załapać.

  61. Joasia Joasia

    A ja wrzucę przepis na coś słodkiego :)
    Będziesz potrzebowała:
    140 g masła
    200 g mąki
    40 g kakao
    60 g cukru
    2 żółtka
    łyżkę gęstej śmietany.
    Sposób przygotowania:
    Bardzo zimne masło przesiekaj z mąką i kakao.
    Dodaj resztę składników i jak najszybciej ugnieć ciasto.
    Gotowe ciasto włóż do woreczka i umieść w lodówce na 10-15 minut
    Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wykrój z niego ciasteczka ( ja mam bardzo małe foremki i z tej ilości ciasta wychodzą mi trzy blachy ciastek)
    Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni 10 do 15 min, w zależności od grubości ciasteczek- ja preferuję takie cieniutkie i piekę je 10 minut
    Ciastka można udekorować lukrem, lub czekoladą (jeśli zdecydujesz się nie dekorować ciastek dodaj więcej cury, bez niego ciasteczka mogą być delikatnie gorzkie, a to za sprawą sporej ilości kakao)
    Smacznego!

  62. Rozalia Rozalia

    Najszybsza PIZZA ever :)

    Składniki (porcja na kolację na 2 osoby):
    – 100 g mąki z ciecierzycy
    – 200 ml letniej wody
    – 2 łyżki oliwy z oliwek
    – oregano
    – sól

    Składniki wymieszać dobrze (najlepiej zmiksować) i odstawić na ok. pół godziny do godziny (zależy ile mamy czasu i jak bardzo głodni jesteśmy). Gdy mąka napęcznieje wylewamy całość na formę do pieczenia np. taką do tarty. Pieczemy w 180 stopniach przez 10 min. po czym wyciągnąć trzeba, posmarować ketchupem, wrzucić dodatki (co kto lubi – np. pokrojona kiełbaska, pieczarki, tuńczyk, oliwki) i przykryć żółtym serem. Znów dać do piekarnika na 15 min, aż się ser ładnie zapiecze. Pyszne, szybkie i bezglutenowe danie!

    Takie danie Włosi robią – nazywa się Farinata :)

  63. Dorota Chrabąszcz Dorota Chrabąszcz

    Zupa ziemniaczana
    Składniki;:
    1,5 l wody
    kawałek schabu korkowego bez kości (ok. 35 dag)
    duża cebula
    6 ziemniaków średniej wielkości
    marchew
    pietruszka
    2 łyżki oleju
    łyżka smalcu
    liść laurowy
    ziarno czarnego pieprzu
    ziarno ziela angielskiego
    pieprz mielony
    łyżka koncentratu pomidorowego
    sól
    zielenina

    1. Do 3 szklanek wody z dodatkiem przypraw (liść laurowy, pieprz, ziele angielskie) i smalcu wrzucamy drobno posiekaną marchew oraz pietruszkę i gotujemy 10 min. Następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotujemy do tond aż będą miękkie .

    2. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pokrojone w niewielką kostkę mięso, smażymy razem 3 min, podlewamy 3 szklankami wody, gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

    3. Łączymy z ugotowanymi warzywami, doprawiamy do smaku, dodajemy koncentrat i przez chwilę gotujemy razem.

  64. Pavaka Pavaka

    Eliksir piękna i długowieczności, którego skuteczność tkwi w prostocie.
    Zblendować:
    1 jabłko ze skórką
    1 obraną marchewkę
    1 obranego buraka
    Dodać:
    2 szklanki wody
    1 łyżka oliwy
    Znowu zblendować i… wypić ;)

  65. Malwina Rycerz Malwina Rycerz

    „Rycerski gar”

    pół opakowania makaronu penne (ok 250g)
    2x papryka ( żółta i czerwona)
    2x cebula (biała i czerwona)
    3 ząbki czosnku
    30dkg pieczarek
    5 dobrze przyprawionych kiełbas ( ja używam niedźwiedzie z inter marche)
    puszka pomidorów + 2 pomidory świeże
    zioła prowansalskie
    bazylia świeża, sól, pieprz
    żółty ser

    makaron ugotować na pół twardo i odstawić na chwilę na bok
    paprykę, cebulę, czosnek, pieczarki i kiełbaskę usmażyć
    do usmażonych składników dodać pomidory z puszki i świeże i dusić ok 10 minut
    dodać zioła, sól, pieprz
    wrzucić ugotowany wcześniej makaron
    posypać całość startym żółtym serem i świeżą bazylią

    Oto danie palce lizać dla całej rodziny!!

    Smacznego :)

  66. Katarzyna Katarzyna

    Placek naleśnikowy z warzywami Hortex. Rozmrozić i przyrządzić warzywa „Mieszanka meksykańska” lub „Warzywa z przyprawą orientalną”. Zrobić ciasto naleśnikowe, gęściejsze niż zazwyczaj, dodać do niego warzywa, smażyć z obu stron grubsze placki. Na talerzu posypać zieloną pietruszką. Inną wersją jest podanie warzyw w formie nadzienia do usmażonych placków. Do warzyw dodać keczapu, kłaść na placki naleśnikowe, złożyć na pół. Jest to danie, szybkie, proste i bardzo pożywne, w dodatku bardzo „wesołe” i kolorowe, co zachęca do jedzenia dzieci.

  67. HaniaJ HaniaJ

    Dziś przedstawiam Wam jeden z moich obiadów „na szybko”, kiedy wracam do domu głodna i zmęczona przyrządzam czasami właśnie takie coś.
    Pulpeciki drobiowe z makaronem
    Składniki:
    – 50 g makaronu pełnoziarnistego
    – pół piersi z kurczaka
    – średnia cebula
    – 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    – pół szklanki przegotowanej wody
    – przyprawy

    Przygotowanie:
    Makaron przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, pierś z kurczaka blenderujemy, przekładamy do miski, przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy z mięsa kuleczki wielkości wiśni a następnie podsmażamy na patelni teflonowej wraz z cebulą. W kubeczku mieszamy koncentrat z wodą oraz dodajemy ulubione przyprawy. Wlewamy sos na patelnię i podgrzewamy póki część wody nie wyparuje. Makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem z pulpecikami.

  68. HaniaJ HaniaJ

    kiedyś natknęłam się w sklepie na makaron ryżowy i pomyślałam sobie, że coś z niego wykombinuję no i tak właśnie powstała ta potrawa Makaron ryżowy z kurczakiem – Od tamtej pory moja rodzina uwielbia zdrową i smaczną kuchnię azjatycką
    Potrzebne nam są składniki:
    – mała pierś z kurczaka, 50 g makaronu ryżowego, 150 g warzyw z mieszanki chińskiej, sos sojowy, curry, imbir mielony, pół kostki rosołowej
    I do dzieła:
    Warzywa rozmrażamy na patelni, kurczaka kroimy w paski i doprawiamy curry, następnie dorzucamy go do warzyw i smażymy pod przykryciem. Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu i gdy kurczak będzie już podsmażony dorzucamy na patelnię. W szklance z ok. 100 ml gorącej wody rozpuszczamy kostkę, dosypujemy ok. pół łyżeczki curry i pół łyżeczki mielonego imbiru, zalewamy tym naszą potrawę i dodajemy jeszcze 2 łyżki sosu sojowego. Podgrzewamy póki woda nie wyparuje z patelni.
    Makaron ryżowy z kurczakiem -PYCHOTA !

  69. ANETA ANETA

    Omlet-pizza
    Dziś chciałabym przedstawić Wam przepis na pizzę zrobioną z omleta. Może wielu z was powie że jednak nie jest to prawdziwa pizza lecz ma z pewnością o wiele mniej kalorii od tradycyjnej wersji i jest równie smaczna a także bardzo szybka w przygotowaniu. Oczywiście składniki które kładziemy na pizzę możecie wybrać sami według własnych upodobań lecz pokażę wam czego ja zazwyczaj używam.
    Składniki:
    – 2 jaja
    – 2 łyżki przecieru pomidorowego
    – kilka różyczek ugotowanego brokuła
    – 2 średnie pieczarki
    – plaster dowolnej szynki
    – pół cebuli
    – 2 małe plastry żółtego sera
    – oregano
    – pieprz

    Przygotowanie:
    Wbijamy jajka do miseczki i mieszamy trzepaczką, następnie wlewamy je na rozgrzaną patelnię teflonową i smażymy bez tłuszczu póki omlet lekko się nie przyrumieni. Przekładamy omlet na talerz. Do osobnego naczynia nakładamy przecier pomidorowy i mieszamy z oregano oraz pieprzem, jeśli jest bardzo gęsty można dodać do niego około 2 łyżek przegotowanej wody. Rozsmarowujemy nasz sos na omlecie po czym nakładamy wszystkie dodatki i przykrywami je żółtym serem. Ostrożnie przekładamy naszą „pizzę” na patelnię i podgrzewamy pod przykrywką na wolnym ogniu. Należy podgrzewać póki ser się nie roztopi a jednocześnie uważać aby nasz omlet nie przypalił się od spodu. Kiedy nasze danie będzie gotowe zsuwamy je delikatnie na talerz i jemy!

  70. Iwona Iwona

    PROSTO SZYBKO SMACZNIE I ZDROWO – TO MOJA ULUBIONA ZUPA POMIDOROWA Z MIELONYM MIĘSEM !
    Moja pomidorowa jest gęsta, z dużą ilością mięsa, prawdziwie zdrowie zwłaszcza teraz zimą . Smakuje wszystkim bez wyjątku, nawet tym, którzy zup nie lubią.

    Zupa pomidorowa z mięsem mielonym – SKŁADNIKI:

    2 litry soku pomidorowego
    500 g mielonego mięsa wieprzowego
    duża cebula
    2 ząbki czosnku
    pół szklanki ryżu
    ser tarty (najlepiej parmezan lub inny o intensywnym smaku)
    pieprz, chilli, czosnek granulowany lub w proszku
    sól, pół łyżeczki cukru, maggi, 1-2 łyżki suszonych ziół prowansalskich
    świeża bazylia do przybrania
    2 łyżki oleju słonecznikowego

    Zupa pomidorowa z mięsem mielonym – PRZYGOTOWANIE:

    W dużym garnku zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać posiekany czosnek i mięso mielone, doprawić pieprzem i chilli, chwilę podsmażyć. Wsypać ryż i smażyć przez 2-3 minuty razem z mięsem. Po tym czasie wlać sok pomidorowy i gotować, dopóki ryż nie zmięknie. Pod koniec gotowania doprawić do smaku i wsypać sporo ziół prowansalskich. Podawać bardzo gorącą, posypaną tartym serem i przybraną bazylią.

  71. Marianna Marianna

    Kiełbaska w pomidorowo-fasolowym sosie -To danie możemy podać na obiad z ziemniakami lub na ciepłą kolację ze świeżym pieczywem
    Kiełbaska w pomidorowo-fasolowym sosie – SKŁADNIKI:

    40 dag dowolnej kiełbasy
    1 puszka pomidorów (40 dag )
    1 puszka białej fasolki ( 40 dag )
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    pół papryki czerwonej
    sól,pieprz
    ostra papryka w proszku
    olej do smażenia
    1 łyżka przecieru pomidorowego

    Kiełbaska w pomidorowo-fasolowym sosie – PRZYGOTOWANIE:

    Cebule i czosnek obieramy,następnie czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę, a cebule kroimy w piórka.Paprykę myjemy,osuszamy,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski.Na rozgrzanym oleju przesmażmy cebulę z czosnkiem,oraz paprykę.Uważamy żeby za mocno nie przypiec. Do garnka przekładamy pomidory z puszki razem z zalewą,dodajemy cebulę z czosnkiem i papryką,dusimy do miękkości i zgęstnienia sosu.Fasolkę odcedzamy z zalewy. Kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki,nacinamy i smażymy na rozgrzanym oleju,następnie przekładamy razem z fasolą do sosu. Dodajemy przecier pomidorowy i przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i ostrą papryką.Całość dusimy jeszcze kilka minut.Podajemy na gorąco

  72. Zosia Zosia

    Najzdrowsze i najszybsze w przygotowaniu są zupy dlatego podaję przepis na moją ulubioną zupę kremową pieczarkowo-marchewkową z pulpecikami
    Kremowa zupa pieczarkowo-marchewkowa z pulpecikami – SKŁADNIKI:

    Zupa:
    2,5 l bulionu drobiowego
    2 duże marchewki
    1/2 kg pieczarek
    1 zupa pieczarkowa
    100 serka topionego kremowego
    100 g serka topionego pieczarkowego
    200 ml śmietany 30 %
    Pulpeciki:
    1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
    1 jajko
    garść bułki tartej

    Kremowa zupa pieczarkowo-marchewkowa z pulpecikami – PRZYGOTOWANIE:

    Zupa: Marchew i pieczarki ścieramy na tace o dużych oczkach i podsmażamy na maśle aż marchew zmięknie. W razie potrzeby podlewamy wodą żeby się nie przypaliło. Bulion zagotowujemy. Do gotującego się bulionu dodajemy oba serki topione i mieszamy żeby się rozpuściły. Zupę pieczarkową rozpuszczamy w 0,5 zimnej wody, dodajemy do bulionu i zagotowujemy. Dodajemy pieczarki z marchewką i mieszamy. Do zupy wlewamy śmietankę zahartowaną odrobiną gorącej zupy. Całość zagotowujemy.

    Pulpety: Mięso mielone dokładnie mieszamy z jajkiem i bułką tartą. Formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 10-15 minut. Po tym czasie odcedzamy. Na talerz nakładamy kilka pulpecików i zalewamy gorącą zupą. Smacznego :)

  73. AgataŁ AgataŁ

    Kiedy człowiek ma mnóstwo obowiązków, chwilą na spędzenie wspólnego
    czasu z rodziną jest obiad. Lubię, kiedy obiad jest zdrowy i smaczny.
    Dlatego staram się mojej rodzinie podawać wątróbkę. Są osoby, które
    krzywią się na samo słowo wątróbka ale wierzcie mi, że przygotowana z
    poniższego przepisu nigdy nie będzie miała przykrego zapachu i nie
    będzie gorzka! W dodatku wątróbka to samo zdrowie! Zawiera bardzo dużo
    łatwo przyswajalnego żelaza i witaminy B12. Dzięki niej dostarczymy też
    organizmowi dużą dawkę kwasu foliowego. Oprócz wielu walorów
    odżywczych wątróbka ma jeszcze jedną ważna zaletę – jest po prostu
    śmiesznie tania! Dlatego jest idealna na przygotowanie szybkiego,
    smacznego i taniego obiadu dla całej rodziny :)

    Wątróbki z karmelizowaną cebulą, pieczonym jabłkiem. Podane z purée
    ziemniaczanym.

    Składniki:
    0,5 kg drobiowej wątróbki
    2 cebule
    2 jabłka
    ziemniaki
    0,5 litra mleka
    kostka masła
    łyżka miodu
    gałka muszkatołowa (szczypta)
    sól morska
    pieprz
    świeży rozmaryn

    Dzień wcześniej myjemy wątróbkę, oczyszczamy z błon i zalewamy
    mlekiem. Ziemniaki gotujemy do miękkości. Przecieramy je przez sitko.
    Masę wkładamy do garnka. Dodajemy mleko i pół kostki masła.
    Przyprawiamy gałką muszkatołową i solą i lekko gotujemy. Cebule kroimy
    w pióra. Jabłka myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki.
    Jabłka smarujemy miodem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na
    10 minut. Odsuszamy wątróbki z nadmiaru mleka i smażymy je na klarowanym
    (niekoniecznie) maśle po 3 minuty z każdej strony aby wątróbka była
    różowa w środku. Po ściągnięciu wątróbki z patelni przyprawiamy
    solą i pieprzem. Na masło, które zostało po smażeniu wątróbek,
    wrzucamy cebulę i dodajemy łyżeczkę cukru(to wydobędzie słodycz
    cebuli). Na pieczone jabłka układamy wątróbki i polewamy powstałym
    sosem z cebulą. Podajemy z ziemniaczanym purée posypanym świeżym
    rozmarynem. Smacznego!

  74. Ola Ola

    Składniki:
    – 1 kg pomidorów
    – duży ziemniak
    – średniej wielkości cebula
    – 3 szklanki bulionu drobiowego
    – 4 łyżki kremówki
    – 3 łyżki oliwy
    – posiekany ząbek czosnku
    – 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    – ser żółty
    – sól, pieprz

    Sposób wykonania:
    1. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, dodać obrany i pokrojonego w kostkę ziemniaka oraz pocięte na kawałki pomidory. Wsypać zioła i ew. szczyptę cukru. Dusić 5 minut na małym ogniu, mieszając.

    2. Dodać bulion, gotować pod przykryciem 20 minut. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

    3. Przelać do miseczek. Udekorować łyżką śmietany, pokruszonym serem i listkiem bazylii.

    http://2.bp.blogspot.com/-2avFABjquRg/UBpzK15eJyI/AAAAAAAAAtU/zd2lCEjN3mI/s640/DSCF0333.JPG

  75. Ola Ola

    WIAZDKA: URODA: MODA: ŻYCIE GWIAZD: ZDROWIE: DIETA: FITNESS: PRZEPISY : PORADY WIESZ JAK: FORUM MEDYCZNE: PLACÓWKI: WE DWOJE POLECAMY
    PRZEKĄSKISAŁATKIPRZETWORYZUPYDANIA GŁÓWNEDESERYNAPOJEKUCHNIE ŚWIATAGWIAZDY GOTUJĄSŁOWNIK KULINARNYPORADYKSIĄŻKI KUCHARSKIEPRZEPISY GOTUJMY.PL
    POLKI.PLPRZEPISYZUPY ARTYKUŁ
    Pin It
    Zupa pomidorowa z serem
    POMIDORY ZUPA Ser pleśniowy nada zupie wyjątkowy smak i aromat
    Zupa pomidorowa z serem
    Zupa pomidorowa z serem
    Składniki:
    – 1 kg pomidorów
    – duży ziemniak
    – średniej wielkości cebula
    – 3 szklanki bulionu drobiowego
    – 4 łyżki kremówki
    – 3 łyżki oliwy
    – posiekany ząbek czosnku
    – 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    – ser żółty
    – sól, pieprz

    Sposób wykonania:
    1. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, dodać obrany i pokrojonego w kostkę ziemniaka oraz pocięte na kawałki pomidory. Wsypać zioła i ew. szczyptę cukru. Dusić 5 minut na małym ogniu, mieszając.

    2. Dodać bulion, gotować pod przykryciem 20 minut. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

    3. Przelać do miseczek. Udekorować łyżką śmietany, pokruszonym serem i listkiem bazylii.

  76. krystian krystian

    „Tykatnik”

    Składniki:
    -10 łyżek płatków owsianych
    -3łyżki otrębów
    -garść żurawiny
    -4 banany(kroimy w plastry)
    -4 małe jogurty naturalne
    -garść rodzynek
    -garść orzechów laskowych
    -garść suszonych anansów
    -dwa kieliszki zageszczonego soku malinowego lub brzoskwiniowego
    – 25kulek winogrona czerwonego(pociąć na połówki)
    Wszystko należy wrzucic do miski i wymieszać. Przepis jest banalny ale w sam raz na ogromną dawkę energi – idealne danie na śniadanie. Smacznego :D

  77. kingula23 kingula23

    Placuszki z piersi kurczaka:
    1 pierś z kurczaka (pokrojona w drobną kostkę), 1 łyżka majonezu, 1 jajo, 1 łyżka sera żółtego (zetrzeć na tarce), 1 łyżka mąki, natka pietruszki lub koperek, sól, pieprz. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie, kłaść łyżką na patelnię, smażyć ok 2 minut. Łatwe i błyskawiczne :)

  78. Bogdan Bogdan

    Kto powiedział, że w buraczkach to tylko kaczka? Dzisiaj kurczak w buraczkach, czyli kurczak na różowo. Tanie i szybkie danie w niesamowicie różowym kolorze. Lekko słodkie, sycące i smaczne. Kurczak na różowo to moja kolejna propozycja podania piersi z kurczaka tak, aby nie były suche.
    Oczywiście, dzisiejsze danie możecie też zrobić osobno, najpierw kurczaka, podsmażyć buraczki itd., ale jeśli zależy Wam na czasie, to pomysł na taki obiad na pewno Wam się spodoba.

    Przepis na Kurczak na różowo
    Składniki

    500 g kurczaka
    2 buraki
    100 g śmietanki min 12%
    1 liść laurowy
    1 kulka ziela angielskiego
    pieprz, kilka kulek zielonego
    sól
    1 łyżeczka tymianku
    1/2 łyżeczki rozmarynu
    garść rodzynek
    pestki dyni
    do podania kasza
    Krok 1
    Przygotowanie zaczynam od obrania i pokrojenia w kostkę buraków. Na mniejsze kawałki kroję też kurczaka.
    Krok 2
    Do garnka wlewam śmietankę, dodaję kurczaka, buraki, przyprawy i zalewam wodą (tyle, by kurczak był przykryty). Dodaję rodzynki, ustawiam na gazie.
    Krok 3
    Gotuję na gazie, aż sos się zredukuje, a całość będzie miała piękny malinowy kolor. Podaję z kaszą i posypuję pestkami dyni. Smacznego.

  79. Studentka Studentka

    Ryżaki – placuszki z ryżu – HIT AKADEMIKA WSZYSCY STUDENCI TO KOCHAJĄ !
    Te placuszki można przyrządzić w pół godziny. Są smaczne i pożywne. Składniki: 30 dag ryżu, 10 dag białego sera, 10 dag margaryny, 2 jajka, bułka tarta, posiekany szczypiorek, pieprz, sól.
    Aby przygotować ryżaki, najpierw należy ugotować ryż na sypko, odsączyć i ostudzić. Ser przetrzeć przez sito, dodać do ryżu razem z jajkami i szczypiorkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę. Formować małe placuszki i panierować w bułce tartej. Podawać najlepiej z pikantnym keczupem.

  80. RYSZARD RYSZARD

    Placki z dynią .
    Warzywne placuszki (mogą być inne warzywa ) to świetny pomysł na szybki, prosty i bardzo smaczny obiad dla całej rodziny.
    składniki;
    2 ziemniaki
    1 marchewka
    1 cukinia
    1 cebula
    kawałek dyni 9 około 200g)
    1 jajko
    3-4 łyżki mąki
    sól i pieprz do smaku
    olej do smażenia
    Ziemniaki, marchewkę,cukinie, cebulę i dynie obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie dodać jajko, mąkę i dokładnie wymieszać.Dodać sól i pieprz do smaku i ponownie wymieszać. Olej rozgrzać na patelni i smażyć małe placuszki na złoty kolor z obu stron. Placuszki można podawać z ketchupem. SMACZNEGO

  81. Daro Daro

    KOCIOŁEK
    Potrzebny jest żeliwny garnek z ciężką pokrywką lub duże naczynie żaroodporne. Garnek będziemy grzać na gazie, najlepiej na płytce, a jeżeli naczynie żaroodporne to w piekarniku. Na dno układamy liście kapusty białej. Potem plastry ziemniaków, plastry cebuli, kawałki mięsa jakie mamy, mogą być ścinki kiełbasy, mięso mielone, etc., jeśli mieliśmy szansę dzień wcześniej namoczyć białą i czerwoną fasolę (może być też ciecierzyca) to super, dodajemy też, potem plastry marchwi, plastry boczku wędzonego, plastry pietruszki, selera, każdą warstwę solimy, pieprzymy, kładziemy płatki czosnku, dodajemy majeranku, bazylii, Przykrywamy z góry liśćmi kapusty. Na małym ogniu w garnku dusimy przez dwie godziny. W naczyniu żaroodpornym w 160 stopniach ok. 70 minut. Wyjmujemy i … smacznego!

  82. Grzesiek.B1990 Grzesiek.B1990

    Jako młody zabiegany człowiek polecam.
    Kupujemy lub komponujemy własną mieszankę morską najlepiej pakowaną próżniowo nie mrożoną,całość opakowania wsypujemy na patelnię wcześniej wysmarowaną oliwą z oliwek dodajemy pietruszkę oraz troszkę soku z cytryny,na końcu dolewamy lekko wody aby całość się dusiła w miedzy czasie gotujemy ryż biały po ok 5 minutach odkrywamy mieszankę aby woda wyparowała a owoce morza lekko się przysmażyły po kolejnych 5 minutach mamy gotowe danie.Wykładamy ryż dodajemy nasze owoce morza ja posypuję całość jeszcze przyprawą do kebaba. Dość szybkie i bardzo zdrowe danie.
    Smacznego.

  83. Sandra Sandra

    PLACUSZKI Z KASZY GRYCZANEJ
    /przepis własny/

    półtorej woreczka ugotowanej na mleku kaszy gryczanej palonej (450 g)
    9 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
    3 jajka
    aromat migdałowy
    dwie łyżki cukru
    szczypta soli
    szczypta sody
    łyżka oleju do smażenia

    Kaszę łączymy z pozostałymi składnikami za pomocą blendera (najlepiej Electrolux). Olej rozprowadzamy na patelni. Łyżką kładziemy porcje ciasta. Smażymy około 4 minut z każdej strony. Następnie podajemy z ulubionymi dodatkami.

    Smacznego!

    https://1.bp.blogspot.com/-Vza6MyBS0nE/VGUsdjiFyDI/AAAAAAAAHrg/4VyZwkwRQgQ/s640/PB139363.jpg

  84. Kuba Kuba

    BÓB SMAŻONY Z BOCZKIEM I CEBULKĄ.

    Bób zwykle zjadamy bez dodatków, taki zwykły, ugotowany w osolonej wodzie. Tym razem skuszona przepisem w najnowszych Daniach za grosik nr 8/2010, postanowiłam zrobić z niego potrawę i zaserwować rodzince jako drugie danie na czwartkowy obiad. Nie jest to jakaś rewelacja kulinarna, ale ta prosta potrawa okazała się smaczna i pożywna.

    Składniki ( na 4 porcje):
    1 kg bobu
    1 cebula (ok.7 dag)
    ok. 15 dag surowego wędzonego boczku
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka tymianku
    sól, pieprz do smaku

    Wykonanie:
    Bób gotujemy do miękkości (ok. 20 minut) w osolonej wodzie. ostudzamy, osączamy i obieramy ze skórki. W rondlu na rozgrzanym oleju podsmażamy obraną i drobniutko pokrojoną cebulkę, boczek pokrojony w małą kosteczkę i smażymy, aż się lekko podrumienią. Dajemy następnie obrany bób, smażymy chwilę, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Podajemy na ciepło.

  85. Ola Ola

    Kiedy i gdzie ukaza sie wyniki konkursu?
    Pozdrawiam

  86. Emilia Emilia

    Kiedy wyniki? Czy nie będą publikowane?

  87. Emilia Emilia

    Kiedy wyniki?

Zobacz również