Zespół nieszczelnego jelita (zespół jelita dziurawego, cięknącego, leaky gut syndrome) to problem jeszcze mało znany a w wielu kręgach uważany za zagadnienie kontrowersyjne, wiązane z medycyną niekonwencjonalną. Mimo to coraz częściej lekarze potwierdzają istnienie syndromu cieknącego jelita, wskazując, że jest to problem o charakterze epidemii! Stąd niewiedza a często ignorancja w tym zakresie jest bardzo niepokojąca. Amerykański lekarz dr James Ferrel MD twierdzi, że „zespół nieszczelnego jelita może być przyczyną wielu dotąd nieznanych etiologii chorób”.
Pogląd, że mamy ogromny wpływ na naszą odporność, która pochodzi z jelit jest bardzo budujący. Z drugiej strony dość niepokojący dla firm, które na wiele sposobów zarabiają na leczeniu a nie wyleczeniu ludzi. Trzymanie się tezy, że sami wzmacniamy swój organizm i dajemy mu broń do walki z zagrożeniami, dbając o jelita, przynosi optymistyczne dane w postaci konkretnych historii osób.
Szczelność układu pokarmowego
Układ pokarmowy pełni ważną funkcję ochronną. Jest jak sieć z bardzo małymi otworami, które pozwalają na przenikanie tylko niektórych substancji, które są wystarczająco małe, aby przez nie przejść. Jeśli jelito jest nieszczelne, czyli tak naprawdę uszkodzone, staje się bardziej przepuszczalne.
Nieliczne osoby wiedzą, w jaki sposób przerwanie wewnętrznych barier wpływa na odporność i samopoczucie naszych dzieci. Tymczasem stan jelit ma odzwierciedlenie w wielu przewlekłych problemach zdrowotnych, a ich uszkodzenie to prosta droga do – alergii, zmian skórnych, chorób autoimmunologicznych, depresji, zespołu jelita wrażliwego, choroby Crohna.
Po raz kolejny okazuje się, że jesteś tym, co jesz. Twoje dziecko jest tym, co mu podajesz codziennie na talerzu.
Jelita a odporność
Mówi się, że stan jelit ma ogromny wpływ na odporność. Niektórzy nawet uściślają – informując, że 3/4 naszej odporności determinuje ich kondycja.
Nie bez przyczyny jelita nazywane są „drugim mózgiem”. To właśnie w jelitach produkuje się 90% serotoniny. Poza tym niektóre niestrawione w jelitach składniki mogą przekroczyć barierę krew-mózg.
Nieszczelne jelita, czyli jelita ze stanem zapalnym
- nietolerancje
- alergie pokarmowe
- problemy z pamięcią
- bóle głowy
- bóle brzucha
- wysypki skórne
- astma
- katar sienny
- trądzik
- łuszczyca
- zmęczenie
- chroniczny katar
- zespół jelita drażliwego
- celiakia
- choroba Crohna,
- reumatoidalne zapalenie stawów,
- choroba Hashimoto,
- wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
- zespół Alzheimera.
Negatywny wpływ na stan jelit ma również rozrost drożdżaka Candida albicans. Stanowi temu ma sprzyjać częsta antybiotykoterapia.
Przyczyny syndromu nieszczelnego jelita
- dieta bogata w rafinowany cukier może prowadzić do przerostu gatunków drożdży, co wiąże się z nieszczelnością jelita.
- konserwanty i substancje chemicznych w żywności przetworzonej może uszkodzić błony śluzowej,
- spożycie glutenu u osób wrażliwych – białka znajdującego się w pszenicy, żyta i jęczmienia,
- przewlekły stres – osłabiający układ odporności,
- aspiryna i leki przeciwzapalne mogą uszkadzać ścianki jelita,
- zakażenie pasożytami.
Jak zapobiegać i jak leczyć syndrom nieszczelnego jelita?
Budować odporność dziecka codziennie poprzez dobór nieprzetworzonej żywności. Karmienie rodziny dobrej jakości pożywieniem daje najlepsze efekty i pozwala wzmocnić odporność od najwcześniejszych lat życia. Warto już od dziecka uczyć maluchy, że jedzenie to zaspokajanie potrzeb organizmu a dopiero na drugim miejscu przyjemność. Nie na odwrót.
Poza tym dobrze zwrócić uwagę na stres w życiu dziecka, który może powodować syndrom nieszczelnego jelita. W wielu sytuacjach problemem inicjującym jest gluten, nabiał oraz cukier – odpowiedzialny coraz częściej za wiele skutków ubocznych zarówno u dzieci jak i dorosłych.
Komentarze