Wielkanoc bez jajek. Czy to możliwe?

Jedni nie jedzą jajek, bo nie mogą (z uwagi na alergię), inni dlatego, że nie chcą. Niezależnie od powodu, gdy zbliża się Wielkanoc, nierzadko pojawiają się pytania – jak przeżyć te tradycyjne rodzinne święta, jeśli nie je się jajek, które znajdują się niemal wszędzie – w każdej potrawie wielkanocnej. Poza tym jajka zjadamy solo, z dodatkami, w sałatce, w babach, mazurkach, a nawet w zupie. Jak zorganizować Wielkanoc bez jajek?

Wielkanoc bez jajek

Dlaczego jajko?

Jajko to symbol nowego życia, nadziei, narodzenia na nowo, przemiany. Bardzo jednoznaczny, radosny, idealnie pasuje do Wielkanocy, która jest świętem zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. Momentem pokonania śmierci i nadzieją na życie po tym, gdy już umrzemy.

Wielkanoc kończy Wielki Post, który trwał 40 dni. Następuje na zakończenie czasu pokuty, modlitwy, ciszy, wyrzeczeń, rekolekcji, skupieniu się na wnętrzu i rozważania sensu życia.

Wielkanoc dawniej i dziś

Obecnie wymiar Wielkiego Postu i Wielkanocy pod kątem kulinarnym jest nieco inny niż kiedyś.

Dawniej, na przykład w średniowieczu, były to okresy ze ścisłymi zasadami dotyczącymi diety. Przykładowo w trakcie postu nie można było spożywać mięsa, jajek, nabiału. Z czasem nieco złagodzono te zalecenia, w pierwszej kolejności, pozwalając na spożywanie nabiału, a potem jajek. Obecnie tak zwany ścisły post obowiązuje jedynie w Wielki Piątek, kiedy należy pościć, ograniczyć spożywanie posiłków, z możliwością najedzenia się do syta tylko raz dziennie.

Cały Wielki Post natomiast mija w skupieniu, z zaleceniem nieorganizowania i niebrania udziału w imprezach, zaleca się post, jednak jest to zalecenie, a nie nakaz. I jak ten post będzie wyglądał – zależy od każdego z nas. Decyzja indywidualna.

Nadal wskazuje się, by piątek był dniem bez mięsa.

Jajka można jednak dzisiaj jeść przez cały okres postu. Nie tak, jak dawniej, kiedy były zakazane. Dla kontrastu można sobie wyobrazić, jak musiały smakować jajka po 40 dniach przerwy, kiedy nadchodziła Wielkanoc i w końcu można było je jeść…

Wielkanoc bez jajek?

Wielkanoc bez jajek jest możliwa, choć to wyzwanie, zwłaszcza za pierwszym razem. Najprościej zastąpić jajka w ciastach. Jak to zrobić, przeczytasz tutaj.

Większa trudność to zastąpienie znanych produktów, które mają w składzie jajka, na przykład majonezu. Na szczęście można przygotować majonez wegański z mleka sojowego lub z wody z puszki cieciorki. To stosunkowo proste.

Nie ma większego problemu z przygotowaniem pasztetu, zup, czy też past bez jajek (poleca się pasta z białej fasoli).

Jedyny problem to zastąpienie jajek solo. Jajka podawane z majonezem, rzodkiewką, tuńczykiem, papryką, czy ogórkiem nie ma czym zastąpić. Dlatego podczas Wielkanocy bez jajek po prostu się ich nie je.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*