W sklepach pojawiły się fioletowe marchewki. I przyznać trzeba szczerze, że wyglądają dość egzotycznie. Tymczasem…mało kto wie, że fioletowa marchewka to przodek dobrze znanej pomarańczowej marchewki. W sprzedaży dostępna jest również marchew biała.
Pierwsza była marchewka fioletowa
Pierwsza marchew znana ludzkości była fioletowa. Była gorzka w smaku. Z czasem zaczęto uprawiać coraz słodsze odmiany, a w XVI wieku poprzez krzyżowanie różnych odmian powstała marchew pomarańczowa.
Dzisiejsza pomarańczowa marchewka uprawiana jest na każdym kontynencie, z wyjątkiem Antarktydy. A fioletowa odmiana marchwi zwykłej wraca na nasze stoły w podstawowej wersji, dotąd wykorzystywano ją masowo w formie ekstraktu do zabarwiania wielu potraw i napojów.
Powrót surowej fioletowej marchwi wynika z potrzeby poszukiwania odmian mniej zmodyfikowanych i bardziej naturalnych. Ponadto fioletowe warzywo pozwala uatrakcyjnić dobrze znane dania.
Smakuje tak samo, ale brudzi
Fioletowa marchew (znana również jako marchew czarna) to warzywo, które ma szansę nieco odmienić codzienny posiłek. Smakuje niemal identycznie jak klasyczna marchewka (niektórzy twierdzą, że jest mniej słodka), ale niestety brudzi ręce. Po włożeniu do garnka zabarwia zupę na fioletowy kolor, a sama traci barwę.
Czy warto ją jeść?
- tak, bo zawiera o 40% więcej beta karotenu niż pomarańczowa marchewka,
- zawiera więcej przeciwutleniaczy niż marchew pomarańczowa,
- zawiera więcej witamin B, E, H, K, PP niż odmiana pomarańczowa,
- pozytywnie wpływa na wzrok,
- działa przeciwzapalnie,
- w kuchni może być używana tak samo jak marchew pomarańczowa,
- nadaje się na sok, do sałatki, zupę i jako przegryzka, można upiec ją w piekarniku.
W sklepach coraz częściej można spotkać również marchew białą i żółtą.
Komentarze