Uczulenie na nabiał znane też jako skaza białkowa to jedna z najczęściej występujących alergii pokarmowych w społeczeństwie. Wskutek nadwrażliwości na mleko krowie i jego wyroby dochodzi w organizmie do nadmiernej reakcji, która objawia się zaburzeniami trawienia, zmianami skórnymi bądź problemami ze strony układu oddechowego. Dolegliwość przede wszystkim dotyka dzieci do 3. roku życia, ale może również rozwinąć się u starszych pociech, a nawet dorosłych. Czym dokładnie jest uczulenie na nabiał i jakie są najpopularniejsze symptomy tej alergii?
Uczulenie na nabiał – na czym polega?
Mleko jest niezwykle cennym źródłem wielu potrzebnych składników odżywczych, które efektywnie wspierają nasze zdrowie. Zawiera bowiem nie tylko istotny dla organizmu wapń, ale również witaminy A, B2 czy D. Mleko krowie składa się jednak z ponad 30 różnych białek, które mogą powodować reakcję alergiczną. U osób borykających się z uczuleniem na nabiał dochodzi bowiem do nadwrażliwości systemu immunologicznego, co skutkuje wywołaniem niepożądanych symptomów. Układ odpornościowy zaczyna traktować tego typu białka jako niebezpieczne alergeny, dlatego natychmiastowo zaczyna z nimi walczyć. Objawy alergiczne u osób uczulonych na nabiał pojawiają się zarówno po spożyciu mleka surowego, jak i gotowanego czy przetworzonego.
Alergia na nabiał u dzieci
Uczulenie na nabiał występuje głównie u dzieci w pierwszych sześciu miesiącach ich życia. Wraz z osiągnięciem dojrzałości przewodu pokarmowego malca najczęściej dochodzi do całkowitego, spontanicznego zanikania alergii, zwłaszcza pomiędzy 2. a 5. rokiem. Związane jest to bezpośrednio z nabywaniem i wytworzeniem naturalnej tolerancji młodego organizmu na poszczególne składniki pokarmowe. Przyjmuje się jednak, że uczulenie na nabiał może utrzymywać się potem u ok. 15% starszych dzieci. W niektórych przypadkach zdarza się, że nadwrażliwość na białka mleka krowiego nadal występuje u już dorosłych osób.
Jakie są objawy uczulenia na nabiał?
Objawy świadczące o nadwrażliwości na nabiał są bardzo zróżnicowane. Zazwyczaj dotyczą jednak układu pokarmowego, oddechowego oraz stanu skóry. Symptomy związane z uczuleniem przeważnie mają charakter miejscowy, ale w skrajnych przypadkach mogą też doprowadzić do uogólnionego wstrząsu anafilaktycznego. Wśród najczęściej pojawiających się objawów alergii na nabiał wymienia się:
- nudności, wymioty, biegunki, zaparcia, uporczywe kolki, bóle brzucha;
- przewlekły kaszel, duszności, przyśpieszony oddech, astmę, stan zapalny nosa;
- bóle głowy, bezsenność, nadmierne pocenie się, zmęczenie, drażliwość;
- atopowe zapalenie skóry, pokrzywkę, wypryski skórne, swędzenie, trądzik.
Chociaż uczulenie na nabiał jest bardzo często dziedziczne to może powodować całkiem inne objawy u poszczególnych członków rodziny. W celu potwierdzenia niepokojących symptomów koniecznie trzeba skonsultować się z lekarzem, który zleci wykonanie określonych badań.
Uczulenie na nabiał a profilaktyka
Najskuteczniejszym sposobem na opanowanie alergii na nabiał jest stosowanie diety eliminacyjnej. Należy więc natychmiastowo zaprzestać spożywania produktów, które wywołują uczulenie. Przede wszystkim powinno się zrezygnować z krowiego mleka i innych wyrobów go zawierających, w tym z jogurtów, twarogów, serków homogenizowanych, kefirów, masła czy niektórych serów. Ponadto trzeba też zwracać szczególną uwagę na czytanie składu etykiet, bowiem część produktów może zawierać ukryte alergeny, których z pozoru nawet się nie spodziewamy. Warto również pamiętać, że przy uczuleniu na nabiał nie sprawdzą się wyroby bez laktozy, ze względu na znajdujące się w ich składzie białka mleka.
Alergia na nabiał to dosyć uciążliwa dolegliwość, która wymaga wyeliminowania z diety wielu wartościowych produktów. Na szczęście schorzenie przeważnie mija wraz z wiekiem i większość nastolatków nie ma już żadnych problemów ze spożywaniem krowiego mleka. Wszelkie męczące objawy u alergików można jednak skutecznie załagodzić, co zdecydowanie podniesie komfort ich codziennego życia.
Komentarze