Tort dla dwulatki

To nieprawda, że wyłącznie pierwsze urodziny naszej pociechy powinny być wyjątkowe. Warto dołożyć wszelkich starań, by święto młodego człowieka na długo zapadło w pamięci. Zanim jednak przystąpicie do planowania uroczystości, zastanówcie się, jakim tortem uraczycie solenizanta i jego gości.

Dla rocznego maluszka największą atrakcją z pewnością będzie świeczka, tradycyjna w kształcie cyferki, albo fontanny iskierek, która zapewni spektakularny widok. Problemem może okazać się urodzinowe ciasto dla dwulatka. Taki brzdąc z pewnością ma już ulubionych bohaterów, których chętnie zobaczyłby na swoim torcie. O ile lokomotywa Tomek, albo kucyki z My Little Pony mogą okazać się zbyt skomplikowane dla zabieganej i niewprawionej w tworzeniu uroczystych wypieków mamy, tak już Świnkę Pepę czy Misia Uszatka naprawdę nie jest ciężko przygotować.

Przed przystąpieniem do stworzenia domowego tortu, pamiętajcie o kilku istotnych kwestiach:

  • Dokładnie zapoznajcie się z przepisem, z którego zamierzacie skorzystać. Poznajcie wszystkie etapy przygotowania wypieku, aby na wykonanie ciasta wygospodarować odpowiednią ilość czasu.
  • Przejrzyjcie domowe zapasy, skonfrontujcie je z listą niezbędnych zakupów. Sprawdźcie, czy przechowywany proszek do pieczenia, waniliowy cukier, albo krem w proszku mają zdatną do spożycia datę ważności.
  • Zadbajcie o odpowiednie ozdoby. Najlepiej dla małych smakoszy byłoby, gdybyście użyli do tego celu świeżych owoców (winogron, truskawek, kawałków brzoskwiń, kiwi). Jednak zważywszy na ten wyjątkowy dzień, czasami warto przymknąć oko i zaserwować uwielbiane przez solenizanta smakołyki. W tej roli sprawdzą się lentinki, pozbawione orzechów draże, kolorowe andruty. Ciekawie prezentują się również figurki wykonane z marcepanu.  Zawsze możecie skorzystać z gotowych, cukrowych pisaków, które idealnie nadają się do rysowania kształtów oraz do tworzenia napisów. Najważniejsze jest to, aby wszelkie ozdoby, które znajdą się na torcie można było skonsumować.
  • Zrezygnujcie z namaczania biszkoptu alkoholem oraz kawą. Z powodzeniem zastąpią je delikatna herbata, sok jabłkowy.
  • Pamiętajcie, że urodzinowy wypiek jest prezentem dla jubilata i to właśnie on będzie chciał go skosztować. Dlatego zanim skorzystacie z gotowych mas, albo kremów, sprawdźcie czy nadają się one do konsumpcji dla maluszka. Z powyższych dodatków będziecie musieli niestety zrezygnować, jeśli Wasza pociecha przebywa na diecie bezmlecznej i bezglutenowej.
  • Nawet jeśli nie posiadacie wybitnych zdolności kulinarnych, liczy się fakt, że samodzielnie chcecie przygotować najważniejszą ,,potrawę” w dniu urodzin Waszego dziecka.

Poniżej przedstawiam przepis na tort w kształcie świnki, który upiekłam dla mojej córeczki. Jeśli zrezygnujecie z różu i spiczaste uszy zamienicie w okrągłe, ciasto może przypominać misia, albo kotka.

Do przygotowania wypieku potrzebujecie dwóch biszkoptów- jasnego i czekoladowego. Na jeden placek potrzeba będzie:
–  5 jaj
– 3/4 szklanki cukru
– 3/4 szklanki mąki pszennej
– 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
– kilka łyżek kakao (tylko dla ciemnego biszkoptu)

Nastawcie piekarnik na 170 stopni. Oddzielcie białka od żółtek. Z białek ubijcie sztywną pianę, do której dodajcie po jednym żółtku, kakao. Ostrożnie dosypcie obie mąki, tak aby nie zepsuć delikatnego puchu. Następnie przelejcie masę do dużej tortownicy i zapiekajcie przez 35 minut. Aby gotowy biszkopt nie zapadł się do środka i nie stracił swojej imponującej objętości, po wymaganym czasie pieczenia ostrożnie wyjmijcie tortownicę z piekarnika i zrzućcie ją dnem do dołu z wysokości ok. 50cm na twarde podłoże. Identycznie postąpcie z drugim krążkiem.

Oba biszkopty przetnijcie na połowy. Dwa ciemne i jeden jasny krążek wykorzystacie na głowę świnki. Z pozostałego wytniecie nos i uszy świnki.

Słodkie masy

I- czekoladowo-orzechowa
II- śmietanowa z serkiem mascarpone
– 330ml śmietany 30%
– 250ml serka mascarpone
– 3 łyżki cukru

Środek urodzinowego ciasta mojej córki zawierał wszelkie zakazane na co dzień słodkości. Tym bardziej smakował jubilatce oraz gościom.

Spód tortu nasączyłam zbożową, gorzką kawą. W dalszej kolejności posmarowałam go Nutellą (równie dobrze możecie użyć dowolnej masy czekoladowo-orzechowej). Następnie kolejny krążek potraktowałam kawą i docisnęłam go do poprzedniej warstwy. Ten z kolei uszlachetniłam ubitą  na sztywno śmietaną z serkiem mascarpone i dodatkiem cukru. Na sam wierzch nałożyłam suchy krążek.

Uszy i nos świnki wycięłam z ostatniego krążka. Każdy z elementów przełożyłam w podany wcześniej sposób masami czekoladowo-orzechową i śmietanową z serkiem. Następnie za pomocą resztek Nutelli dokleiłam atrybuty prosiaczka do jego głowy.
Wykończenie tortu
– 2 masy malinowe Oetker
– 2 serki mascarpone
– kolorowe cukrowe pisaki
– 2 winogronowe kulki

Najpierw połączyłam serki mascarpone z masą w proszku. Różową warstwą pokryłam głowę zwierzaka. Następnie za pomocą cukierniczej strzykawki wycisnęłam ozdobne gwiazdki. Na malinowym kremie narysowałam jadalnymi pisakami uśmiechniętą buźkę oraz oczy. Za dziurki w nosie posłużyły mi ciemne winogrona. Tort przez noc schładzał się w lodówce, aby jego poszczególne warstwy miały szansę się ,,przegryźć”.

Wychodzę z założenia, że nawet idealnie wyglądający wypiek, za który w cukierni zapłacimy sporą sumę, nie przypadnie do gustu naszemu dziecku tak, jak własnoręcznie przygotowane ciasto. Uwierzcie mi, satysfakcja z samodzielnie zrobionego tortu jest bezcenna. Dodatkowo o pomoc możecie poprosić małego solenizanta. Pozwolicie mu tym samym wczuć się w odświętny nastrój.
Możecie zrezygnować z gotowych mas i przełożyć krążki biszkoptu domowym dżemem, albo konfiturami. Na pewno goście docenią tortową wariację na temat szarlotki, jeśli wierzch ciasta pokryjecie kawałkami prażonego jabłka z odrobiną cynamonu.
Smacznego!

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Ewa, 27 lat. Na swoje szczęście czekała 5 zim. Stara się pogodzić bycie mamą z egoistycznymi przyzwyczajeniami. Czyta, szuka informacji, słucha rad doświadczonych mam, próbuje znaleźć złoty środek i wychować córkę na dobrego człowieka. Póki co, widzi małą kopię siebie, która sprawia, że pełną piersią, czuje, że żyje.

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. kuana kuana

    Przepis…fajny, ale ja się nawet nie biorę ;)

  2. mama Kasi mama Kasi

    Mi zawsze biszkopt opada…Dlaczego?

  3. miraga_ miraga_

    Ja też zawsze sama robię torty dla najbliższych.

    • Dorota Dorota

      Zazdroszczę…Ja mam dwie lewe ręce. Umiem zrobić jedynie muffiny, jakieś ciasteczka, drożdżówkę :) Koniec :)

  4. monika06 monika06

    śliczna ta świnka;)
    troszkę czasu potrzeba na jej wykonanie, no i zapewne cierpliwości;)
    ale efekt końcowy cudowny;)))
    drugie urodziny małej niuni przed nami więc może się skuszę na taki wypiek;)

  5. Julia Julia

    Na roczek Łucji postanowiliśmy z mężem sami zrobić tort. Wybraliśmy biszkoptowy przekładany warstwowo musem truskawkowym i bitą śmietaną. Przy ubijaniu śmietany prawie się rozwiedliśmy, ale ostatecznie efekt był imponujący. Zarówno ten wizualny jak i smakowy. Z mojego doświadczenia wynika, że biszkopt to jedno z łatwiejszych ciast do zrobienia :)

    • Wioleta Wioleta

      Łucja to musiało być ciekawe rozwód przez urodzinową bitą śmietanę:))))
      Ja niedawno pokusiłam się na zabawę z masą lukrową, zrobiłam ją sama , miał być ulepiony wędkarz na tort urodzinowy dla męża. Przy dodawaniu barwników do masy wymazałąm pół kuchni, a mąż myślałam, że nie wybaczy mi pochlapanej nowo pomalowanej ściany:)))

      • Julia Julia

        Kłopot polegał na tym, że mąż ponad 40 min ubijał śmietanę aż mu się zważyła, a ja swoją ubiłam w 2 minuty :) Myślałam, że cały tort roztrzaska się o ścianę, albo o moją głowę ;)

  6. matylda matylda

    Mi tam się nie chce…Nawet z miłości do córki ;)

    • monika06 monika06

      na roczek małej zrobiłam wiśniowy torcik;) pyszny tylko troszkę upalnie było, więc tort się rozpłynął ale goście zdążyli go posmakować;)))
      a tak szczerze mówiąc nie rozumiem jak moze się nie chcieć?

  7. Wioleta Wioleta

    ehh to czas na mnie, pochwalę się też sama robiłam torta synowi. Na co dzień piekę, wychodzi raz lepiej, raz gorzej.Na roczek syna zrobiłam zwykły tort prostokątny a na wierzch ułożyłam zakupiny wcześniej opłatek ze zdjęciem syna, tort zrobił furorę:) Na drugie urodziny zapytałam syna jaki będzie tort? Syn był na etapie fascynacji dzikiem, więc woła : „dzi, dzi”. Noi był problem bo jednak atka natura zdolności mi takich nie dała…..ale jednak namówiłam syna żeby był jeż. Noi był jeż:) Również zrobił furorę, a mały z radosci aż podskakiwał bo sam pomagał go przygotować. Jeż był bez pieczenia, więc nie było zastrzeżeń czy wyjdzie zakalec:)
    Brawo dla redakcyjnej kolezanki, świnka boska:))

    • Dorota Dorota

      Wioleto, to chyba też musisz podzielić się przepisem, nie ma wyjścia :) Ja na razie się nie dzielę, bo nie mam czym, ale kto wie, do 18 mamy jeszcze kilkanaście okazji;)

      • Wioleta Wioleta

        jeśli chodzi o jeża to jest bardzo prosty, z przepisu mozna uformować też inne zwierze tylko trzeba mieć trochę zdolności:)1kg ciastek ( ja użyłam herbatników), kostkę masła i szklankę pudru zmielić przez maszynkę do mięsa. Dodać kilka kropel olejku migdałowego i łyżke kakao. Wszystko wymieszać ręką i uformować jeża. Z draży lub rodzynek zrobić oczy i nos jeża. Pół kostki masła, 3/4 szklanki pudru, łyżkę kakao wymieszać, przełożyć do szprycy i uformować kolce. Masa na kolce dość szybko robi się miękka więc ja wkładałam ją do lodówki co jakiś czas i „na raty” forowałam kolce. Smakuje obłędnie, paiętam ten smak z czasów mojego dzieciństwa mama kiedyś nam takie robiła:)
        A jesli chodzi o tort który robiłam na roczek to był zwykły biszkopt przełożony bitą śmietaną a na wierzchu było zdjecie małego na opłatku ( zamawialiśmy przez neta) i nie trzeba juz było nic dekorować:) Jak dla mnie fajny sposób na dekoracje gdy nie ma się zdolności plastycznych.

  8. Edyta Edyta

    Dziękuję za podpowiedzi. Przede mną urodziny synka więc muszę upiec torcik a taki misiowy (świnkowy) będzie super :))

Zobacz również