Syrop z pigwy – na odporność. Zrób to sama!

Pigwa, jako nasza rodzima roślina, zasługuje na uznanie ze względu na skład i świetne działanie. Idealnie nadaje się w sezonie jesienno-zimowym dla wzmacniania odporności, jako alternatywa dla sprowadzanych z zagranicy cytryn. Jako jedna z nielicznych jest w niewielkim stopniu podatna na zanieczyszczenia środowiska. Na surowo niespożywana, ale po obróbce bardzo smaczna. Jak przygotować syrop z pigwy, który świetnie nadaje się jako dodatek do herbaty? To dziecinnie proste!

Pigwa – idealna recepta na odporność?

Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) to roślina ozdobna. Jej owoce dojrzewają we wrześniu i październiku, nazywane są „polską cytryną”. Z wyglądu przypominają małe jabłka lub gruszki, jednak na surowo są twarde i kwaśne, dlatego nadają się do spożycia po obróbce. Są szczególnie polecane do wzmacniania odporności. Dlaczego?

syrop z pigwy

Pigwa ma świetny skład. Ma niski indeks glikemiczny, Zawiera:

  • sporo witaminy C (w 100 gramach aż 15 mg) – wzmacniającej odporność,
  • witaminy z grupy B – chroniących przed chorobami,
  • wapń, potas, żelazo, miedź, magnez, fosfor,
  • spore ilości polifenoli o silnym działaniu przeciwutleniającym,
  • pektyny – odpowiedzialne za usuwanie toksyn i metali ciężkich,

Sok z pigwy do herbaty

Syrop z pigwy zaleca się do stosowania w sezonie infekcji. Szczególnie w przypadku:

  • przeziębienia,
  • grypy,
  • suchego kaszlu,
  • obniżeniu odporności.

Dodatkowo syrop z pigwy świetnie działa na:

  • niestrawność,
  • zgagę
  • nieżyt jelit.

Syrop z pigwy przepis

Potrzebujemy dwóch składników:

  • owoce pigwy
  • cukier

Do tego potrzebny jest również duży słoik.

syrop z pigwy

Owoce myjemy, kroimy na cztery części, wydrążamy pestki i gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. Jeśli otrzymaliśmy szklankę owoców, odmierzamy szklankę cukru (potrzebujemy cukru do owoców w stosunku 1:1, czyli na 1kg pigw 1 kg cukru, na 2k pigw 2 kilogramy cukru, itd.).

Wkładamy owoce warstwami do słoika, podsypując cukrem (warstwa owoców, warstwa cukru), aż wypełnimy cały słoik. Odstawiamy na dwa dni, co jakiś czas poruszając słoikiem, by wymieszać cukier.

Po tym czasie możemy przelać sam syrop z pigwy do słoiczków (lub razem z owocami) i spożywać na bieżąco (przechowując w lodówce) albo poddać pasteryzacji przez około 10 minut – dzięki temu będziemy mogli go przechowywać nawet kilka lat.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.