Pigwa, jako nasza rodzima roślina, zasługuje na uznanie ze względu na skład i świetne działanie. Idealnie nadaje się w sezonie jesienno-zimowym dla wzmacniania odporności, jako alternatywa dla sprowadzanych z zagranicy cytryn. Jako jedna z nielicznych jest w niewielkim stopniu podatna na zanieczyszczenia środowiska. Na surowo niespożywana, ale po obróbce bardzo smaczna. Jak przygotować syrop z pigwy, który świetnie nadaje się jako dodatek do herbaty? To dziecinnie proste!
Pigwa – idealna recepta na odporność?
Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) to roślina ozdobna. Jej owoce dojrzewają we wrześniu i październiku, nazywane są „polską cytryną”. Z wyglądu przypominają małe jabłka lub gruszki, jednak na surowo są twarde i kwaśne, dlatego nadają się do spożycia po obróbce. Są szczególnie polecane do wzmacniania odporności. Dlaczego?
Pigwa ma świetny skład. Ma niski indeks glikemiczny, Zawiera:
- sporo witaminy C (w 100 gramach aż 15 mg) – wzmacniającej odporność,
- witaminy z grupy B – chroniących przed chorobami,
- wapń, potas, żelazo, miedź, magnez, fosfor,
- spore ilości polifenoli o silnym działaniu przeciwutleniającym,
- pektyny – odpowiedzialne za usuwanie toksyn i metali ciężkich,
Sok z pigwy do herbaty
Syrop z pigwy zaleca się do stosowania w sezonie infekcji. Szczególnie w przypadku:
- przeziębienia,
- grypy,
- suchego kaszlu,
- obniżeniu odporności.
Dodatkowo syrop z pigwy świetnie działa na:
- niestrawność,
- zgagę
- nieżyt jelit.
Syrop z pigwy przepis
Potrzebujemy dwóch składników:
- owoce pigwy
- cukier
Do tego potrzebny jest również duży słoik.
Owoce myjemy, kroimy na cztery części, wydrążamy pestki i gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. Jeśli otrzymaliśmy szklankę owoców, odmierzamy szklankę cukru (potrzebujemy cukru do owoców w stosunku 1:1, czyli na 1kg pigw 1 kg cukru, na 2k pigw 2 kilogramy cukru, itd.).
Wkładamy owoce warstwami do słoika, podsypując cukrem (warstwa owoców, warstwa cukru), aż wypełnimy cały słoik. Odstawiamy na dwa dni, co jakiś czas poruszając słoikiem, by wymieszać cukier.
Po tym czasie możemy przelać sam syrop z pigwy do słoiczków (lub razem z owocami) i spożywać na bieżąco (przechowując w lodówce) albo poddać pasteryzacji przez około 10 minut – dzięki temu będziemy mogli go przechowywać nawet kilka lat.
owoce pigwy są raczej większe lub równe owocom jabłoni lub gruszy, natomiast te mniejsze opisane tutaj to owoce pigwowca. Moge tylko dodać , że są one nagminnie mylone !
Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach.
NIE PASTERYZOWAĆ!!!
Syrop i tak można przechowywać przez kilka lat. Smakowo i tak jest najlepszy z ostatniego roku.
Pigwę kroić jak najdrobniej – to podstawa!
Nigdy nie zlewam syropu przed upływem 10 dni.
Stosować wyłącznie zwykłą pigwę. Duże i piękne sprzedawane w marketach się nie nadają.
Mam dużo pigwy i zrobił bym go ale artykuł odnosi się wyłącznie do kobiet, szkoda, zrobię więc nalewkę.
Dziękuję Bardzp. Przepis prosty, jasny i o to chodzi, aby sobie nie komplikować życia.