Syrop z marchewki i imbiru – idealny na kaszel

Najlepszy sposób na przewlekły kaszel, na który nic nie pomaga? A może remedium na zapalenie oskrzeli i środek stosowany pomocniczo przy astmie? Oto on. Syrop z marchewki i imbiru – idealne rozwiązanie na kaszel, oczyszczający drogi oddechowy i ułatwiający oddychanie.

Syrop z marchewki i imbiru – jak działa na kaszel?

Marchewka to powszechnie znane i tanie warzywo, bogate w wiele witamin i mikroelementów. Zawiera witaminy A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, a do tego magnez, potas, mangan, żelazo oraz przeciwutleniacze wzmacniające odporność. Co ciekawe – gotowanie marchewki wcale nie pozbawia jej cennego składu. W przeciwieństwie do innych warzyw, gotowana marchewka jest wartościowsza niż wersja surowa – zawiera więcej witaminy C i przeciwutleniaczy.

Większość osób kojarzy marchew z warzywem wzmacniającym wzrok, tymczasem witamina A dodatkowo korzystnie wpływa na błonę śluzową układu oddechowego. Odpowiada również za prawidłową reakcję odpornościową limfocytów T i B.

syrop z marchewki i imbiru

Niewiele osób ma także świadomość, że sok marchewkowy ma działanie wykrztuśne, ułatwia usuwanie zalegającej wydzieliny. Dodatkowo świetnie wzmacnia i chroni przed zachorowaniami, przyspiesza powrót do zdrowia.

Drugi składnik w formule syropu marchewkowego to imbir, który polecany jest do leczenia przeziębienia. Pomaga przy zapaleniu gardła, wzmacnia i pozwala usunąć gromadzący się śluz. Dodatkowo wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe.

Jest również miód, znany ze swoich właściwości antybakteryjnych i przeciwwirusowe. Nazywany naturalnym antybiotykiem. 

Na jaki kaszel syrop z marchewki i imbiru?

  • na kaszel mokry,
  • przewlekły,
  • w przypadku zapalenia oskrzeli i płuc,
  • na kaszel trudny w leczeniu.

Jak przygotować syrop z marchewki i imbiru?

  • pół kilograma marchwi – najlepiej z pewnego źródła,
  • łyżka posiekanego imbiru,
  • woda,
  • 4 łyżki miodu.

Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w niewielką kostkę. Następnie gotujemy na małym ogniu (dodajemy tyle wody, by ugotować marchew, w razie potrzeby dolewamy). Gdy woda się zagotuje, dodajemy imbir. Gotujemy do czasu aż marchewka będzie miękka. Przecedzamy, przelewając wodę do drugiego garnuszka. Gdy ostudzi się i będzie letnia, dodajemy do wody miód (czekamy aż woda będzie letnia, by wszystkie właściwości miodu zostały utrzymane). W drugim naczyniu miksujemy wcześniej odcedzoną, ugotowaną marchewkę. Na koniec łączymy zawartość dwóch naczyń – dolewając do zmiksowanej marchewki wodę z miodem.

Pijemy 3-5 łyżeczek dziennie, aż ustąpi kaszel.

Efekty zazwyczaj widoczne są bardzo szybko, już drugiego dnia po podaniu syropu.

Dlaczego warto spróbować?

  • syrop z marchwi jest bardzo skuteczny,
  • szybko działa,
  • jest tani i prosty w przygotowaniu,
  • w przeciwieństwie do aptecznych środków jest wolny od barwników, konserwantów i sztucznych aromatów.

Jesteśmy tu dla Ciebie.
Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne.
Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. Karolina Karolina

    swietny jest :)

  2. Martyna Martyna

    U nas działa cuda !

  3. Mama Mama

    Polecam, jest super

  4. Sylwia Sylwia

    A czy ktoś wie jak długo go można podawać? I czy tak jak w przypadku syropów wykrztuśnych do 17max? Jak przechowywać – czy w lodówce i jak długo?