Najlepszy sposób na przewlekły kaszel, na który nic nie pomaga? A może remedium na zapalenie oskrzeli i środek stosowany pomocniczo przy astmie? Oto on. Syrop z marchewki i imbiru – idealne rozwiązanie na kaszel, oczyszczający drogi oddechowy i ułatwiający oddychanie.
Syrop z marchewki i imbiru – jak działa na kaszel?
Marchewka to powszechnie znane i tanie warzywo, bogate w wiele witamin i mikroelementów. Zawiera witaminy A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, a do tego magnez, potas, mangan, żelazo oraz przeciwutleniacze wzmacniające odporność. Co ciekawe – gotowanie marchewki wcale nie pozbawia jej cennego składu. W przeciwieństwie do innych warzyw, gotowana marchewka jest wartościowsza niż wersja surowa – zawiera więcej witaminy C i przeciwutleniaczy.
Większość osób kojarzy marchew z warzywem wzmacniającym wzrok, tymczasem witamina A dodatkowo korzystnie wpływa na błonę śluzową układu oddechowego. Odpowiada również za prawidłową reakcję odpornościową limfocytów T i B.
Niewiele osób ma także świadomość, że sok marchewkowy ma działanie wykrztuśne, ułatwia usuwanie zalegającej wydzieliny. Dodatkowo świetnie wzmacnia i chroni przed zachorowaniami, przyspiesza powrót do zdrowia.
Drugi składnik w formule syropu marchewkowego to imbir, który polecany jest do leczenia przeziębienia. Pomaga przy zapaleniu gardła, wzmacnia i pozwala usunąć gromadzący się śluz. Dodatkowo wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe.
Jest również miód, znany ze swoich właściwości antybakteryjnych i przeciwwirusowe. Nazywany naturalnym antybiotykiem.
Na jaki kaszel syrop z marchewki i imbiru?
- na kaszel mokry,
- przewlekły,
- w przypadku zapalenia oskrzeli i płuc,
- na kaszel trudny w leczeniu.
Jak przygotować syrop z marchewki i imbiru?
- pół kilograma marchwi – najlepiej z pewnego źródła,
- łyżka posiekanego imbiru,
- woda,
- 4 łyżki miodu.
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w niewielką kostkę. Następnie gotujemy na małym ogniu (dodajemy tyle wody, by ugotować marchew, w razie potrzeby dolewamy). Gdy woda się zagotuje, dodajemy imbir. Gotujemy do czasu aż marchewka będzie miękka. Przecedzamy, przelewając wodę do drugiego garnuszka. Gdy ostudzi się i będzie letnia, dodajemy do wody miód (czekamy aż woda będzie letnia, by wszystkie właściwości miodu zostały utrzymane). W drugim naczyniu miksujemy wcześniej odcedzoną, ugotowaną marchewkę. Na koniec łączymy zawartość dwóch naczyń – dolewając do zmiksowanej marchewki wodę z miodem.
Pijemy 3-5 łyżeczek dziennie, aż ustąpi kaszel.
Efekty zazwyczaj widoczne są bardzo szybko, już drugiego dnia po podaniu syropu.
Dlaczego warto spróbować?
- syrop z marchwi jest bardzo skuteczny,
- szybko działa,
- jest tani i prosty w przygotowaniu,
- w przeciwieństwie do aptecznych środków jest wolny od barwników, konserwantów i sztucznych aromatów.
swietny jest :)
U nas działa cuda !
Polecam, jest super
A czy ktoś wie jak długo go można podawać? I czy tak jak w przypadku syropów wykrztuśnych do 17max? Jak przechowywać – czy w lodówce i jak długo?
Super. Działa bardzo szybko. Na drugi dzień był już efekt polepszenia.
Imbir, cytryna i miód też pomagają, wypróbowany polecam
Pomaga sprawdzilam…
Dla dzieci zbyt piekący, trzeba mniej imbiru
Dzieciom mniej imbiru nie będzie smakować bo będzie za ostry.