Syrop z imbiru, cytryny i miodu na odporność. Najlepszy przepis!

Sposobów na odporność jest całe mnóstwo. Jedne skuteczniejsze, drugie wymagające naprawdę dużej cierpliwości, by zauważyć zadowalające efekty. Bardzo wysoko oceniany wśród nich jest syrop z imbiru, cytryny i miodu, który jest smaczny i wyjątkowo silny w działaniu. Chroni organizm mocą imbiru, cytryny i miodu! Jego potrójne działanie jest bezkonkurencyjne! Nic dziwnego, że receptura jest przekazywana z pokolenie na pokolenie.

Jak przygotować wyjątkowo silny syrop na odporność? I jak stosować?

Poznaj sprawdzony przepis.

Wypróbuj syrop z imbiru na kaszel oraz syrop z imbiru i marchewki.

Syrop z imbiru, cytryny i miodu na odporność i objawy infekcji

Syrop z imbiru, cytryny i miodu można stosować profilaktycznie w celu wzmocnienia odporności, jak również podczas infekcji górnych dróg oddechowych, by przyspieszyć powrót do zdrowia. Proste połączenie trzech składników gwarantuje wszechstronne działanie:

  • przeciwzapalne,
  • antybakteryjne,
  • przeciwwirusowe.

Imbir w syropie wykazuje działanie przeciwzapalne. Za sprawą gingerolu wzmacnia i walczy z zagrożeniami. Dostarcza mnóstwa witamin – A, C, B, E i inne cenne składniki – żelazo, magnez, wapń, krzem, fosfor.

Miód zastosowany w syropie ma działanie antybakteryjne, antyseptyczne i wykrztuśne. Dodanie cytryny pozwala dostarczyć mnóstwo witaminy C, wzmacniającej odporność i przyspieszającej powrót do zdrowia w trakcie infekcji. 

Jeśli chcesz osiągnąć naprawdę dobre efekty, podawaj syrop przy pierwszych objawach infekcji. Dla wzmocnieni odporności stosuj syrop regularnie.

syrop z imbiru cytryny i miodu

Kiedy stosować syrop z imbiru, cytryny i miodu?

Syrop z imbiru, cytryny i miodu warto stosować:

  • do wzmocnienia organizmu w sezonie infekcji,
  • do leczenia przeziębień i infekcji górnych dróg oddechowych,
  • do walki z infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi,
  • do łagodzenia kaszlu,
  • do złagodzenia bólu gardła,
  • do rozgrzania organizmu (działa napotnie).

Jak przygotować syrop z imbiru?

Będziesz potrzebować:

  • 3 cytryny
  • miód
  • 5 centymetrowy korzeń imbiru

Cytryny dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Kroimy w plastry razem ze skórką. Usuwamy pestki. Imbir obieramy ze skóry i ścieramy na drobnej tarce. Przygotowujemy słoik, dokładnie go myjemy i wyparzamy.

Na dno wkładamy cztery łyżki miodu, następnie kładziemy pięć plastrów cytryny i dwie łyżki imbiru. Czynność powtarzamy. Gdy skończy nam się cytryna i imbir, zalewamy wszystko miodem. Szczelnie zamykamy słoik i odstawiamy słoik do lodówki na dobę lub dwie.

Syrop z imbiru cytryny i miodu spożywamy w trakcie choroby 3 razy dziennie po łyżce (osoba dorosła) lub po łyżeczce (dziecko) lub dodajemy do ciepłej (nie gorącej!) herbaty. W celach wzmocnienia odporności spożywamy jedną łyżkę dziennie (dorośli) lub jedną łyżeczkę dziennie (dzieci).

Syrop z imbiru cytryny i miodu mogą bez przeszkód stosować kobiety w ciąży (dodatkowy efekt to zminimalizowanie mdłości) oraz dzieci powyżej roku.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

    Polecane tematy