Czosnek to znana roślina lecznicza. Moc czosnku doceniały już nasze babcie, podając go w trakcie infekcji i w ten sposób wykorzystując właściwości antywirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne rośliny. Dzisiaj już nikt nie ma wątpliwości, że czosnek to naturalny antybiotyk, którego stosowanie nie wiąże się z żadnymi skutkami ubocznymi. Najlepiej wykorzystać jego moc, przygotowując syrop z czosnku.
Co kryje czosnek?
Niepozorny czosnek to bogate źródło cennych składników odżywczych., dostarczających witamin z grupy B, witaminy C i A. Warto jeść czosnek ze względu na bogactwo soli mineralnych: potasu, wapnia i magnezu, rzadkie mikroelementy takie, jak kobalt, chrom i nikiel. Szczególnie cenne z punktu zdrowia są związki flawonoidowe, saponiny i związki śluzowe.

Za specyficzny ostry zapach i właściwości lecznicze odpowiadają natomiast olejki eteryczne, bogate w siarczki i allicynę. Allicyna znana jest z właściwości grzybobójczych i bakteriobójczych, pobudzających czynność białych krwinek. Właśnie dzięki niej spożywanie czosnku wspomaga pracę układu odporności i oddechowego.
Czosnek naturalny antybiotyk i nie tylko
Czosnek to naturalny antybiotyk, który warto zastosować, gdy pojawia się infekcja. Jego podanie pomaga w leczeniu:
- grypy,
- przeziębienia,
- kaszlu.
Poza tym wiadomo, że czosnek uśmierza ból oraz zmniejsza gorączkę, dzięki temu pozwala na szybszy powrót do zdrowia.
Oprócz tego, że czosnek wzmacnia naturalne reakcje immunologiczne organizmu, jego stosowanie przynosi również inne bardzo cenne korzyści:
- stymulację trawienia,
- obniżenie ciśnienia krwi,
- regulację poziomu cukru we krwi,
- walczy z wolnymi rodnikami,
- działa profilaktycznie w terapii antynowotworowej.
Jak przygotować syrop z czosnku?
Do syropu z czosnkiem warto dodać cebulę, która również wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, sok z cytryny dostarczy mnóstwo wzmacniającej witaminy C, a miód działa ogólnie wzmacniająco.
Potrzeba:
- 1 czosnek
- 1 cebula
- 2 łyżki miodu lipowego
- 1 cytryna
Obierz ząbki czosnku i przekrój na pół. Obierz cebulę i posiekaj. Umieść w słoiczku. Wyciśnij sok z cytryny, dodaj do czosnku i cebuli, dodaj miód. Odstaw na kilka godzin aż do momentu, kiedy pojawi się syrop.
Podawaj maksymalnie przez 7 dni po trzy łyżeczki na dzień.
Domowy syrop z czosnku jest bezpieczny i skuteczny. Stosowany na początku infekcji przynosi świetne efekty. Co najważniejsze jego stosowanie nie przynosi skutków ubocznych takich, z jakimi trzeba się liczyć podczas zażywania antybiotyków.
Syrop z cebuli i czosnku – wypróbuj na przeziębienie i kaszel
Syrop z imbiru – naturalny sposób na przeziębienie
Syrop z cebuli na kaszel – wzmacnia i ułatwia odkrztuszanie
Czy można jeść czosnek w ciąży? Skąd kontrowersje z nim związane?
Komentarze