Coraz więcej rodziców chce leczyć swoje dzieci bezpiecznymi metodami, do takich należą babcine sposoby na przeziębienie i kaszel. Jedną z popularniejszych propozycji wśród nich jest syrop z cebuli i czosnku – wzbogacona wersja podstawowego przepisu na syrop z cebuli. Jak przygotować domową miksturę wzmacniającą, usuwającą bakterie i walczącą z wirusami? Dowiesz się z tego wpisu.
Dlaczego cebula i czosnek?
Cebula skutecznie łagodzi objawy infekcji. Zawiera duże ilości witaminy C, A, B, a także fosforu, żelaza, wapnia, siarki i olejków eterycznych.
Czosnek to naturalny antybiotyk, zwalcza infekcje, hamuje rozwój bakterii. Ma bardzo bogaty skład, zawiera związki flawonoidowe, cenne aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy (z grupy B, C i A) i ważne mikroelementy – kobalt, chrom, nikiel.
Czosnek ze względu na ostry smak specyficzny zapach powinien być włączany do diety dziecka w małych ilościach. Można podawać go już w 10-11 miesiącu życia, początkowo najlepiej po obróbce termicznej, by pozbyć się jego intensywnego smaku.
Syrop z cebuli i czosnku: przepis
- 2 średnie cebule
- kilka posiekanych ząbków czosnku
Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę, czosnek posiekaj. Włóż do miski i zasyp, tak, by pokryć całą powierzchnię cukrem lub polej miodem. Po kilku godzinach cebula i czosnek zaczną puszczać soki, czyli syrop.
Gotowy syrop przechowujemy w lodówce przez 1-2 dni.
Syrop z cebuli i czosnku: jak podawać?
Syrop z cebuli i czosnku należy podawać kilka razy dziennie po jednej łyżeczce.
Syrop z cebuli i czosnku – od kiedy? Wiek dziecka
Niektórzy eksperci zalecają, by syrop z cebuli z dodatkiem czosnku podawać dopiero od drugiego roku życia. Wielu rodziców ma jednak inne zdanie i podaje ten domowy lek znacznie szybciej, na początku w niewielkich ilościach, obserwując reakcje dziecka. Jeśli maluch nie zdradza sygnałów świadczących o bólu brzucha czy innych objawów złego tolerowania, lek w wielu domach staje się skutecznym i niezastąpionym przy pierwszych objawach infekcji.
Znacie syrop z cebuli i czosnku? Stosujecie? A może dodajecie do syropu inne składniki? Jakie są Wasze opinie na ten temat?
Komentarze