Coraz głośniej mówi się o tym, że gotowe syropy dostępne w aptece mają zdrowsze zamienniki, często dużo lepsze i skuteczniejsze, a przede wszystkim bezpieczne.
Ich receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie, strzeżona w notatniku babć i cioć – zamykana w butelkach i słoiczkach w spiżarniach i piwnicach.
Jedną z nich jest przepis na syrop z buraka na kaszel. Jak przygotować tą miksturę? Czy jest skuteczna i jak ją stosować? O tym poniżej.
Syrop z buraka – na kaszel i wzmocnienie
Syrop z buraka to starannie opracowany a jednocześnie intuicyjny pomysł naszych babć do wzmacniania odporności i wspomagania leczenia kaszlu. I niesamowicie trafny!
Jest szczególnie wskazany w przypadku małych dzieci, kobiet w ciąży, ponieważ jest w pełni bezpieczny, łatwy w stosowaniu i nieinwazyjny. Można go używać bez obaw – zarówno profilaktycznie jak i leczniczo.
Jak działa syrop z buraka na kaszel?
- wzmacnia górne i dolne drogi oddechowe,
- wspomaga odkrztuszanie,
- ułatwia oddychanie,
- pomaga przy bólu gardła,
- zmniejsza chrypkę,
- poprawia odporność,
- ma zasadowy charakter, co pomaga w odkwaszaniu organizmu.
Dlaczego syrop z buraka na kaszel jest skuteczny?
Syrop z buraka na kaszel – brzmi prosto, poczciwie?
Co takiego kryje się w buraku, w naszym poczciwym warzywie, jedzonym w Polsce dla smaku, a w mniejszym stopniu dla walorów zdrowotnych?
Przede wszystkim burak jest cennym źródłem antocyjanów, które wykazują działanie przeciwzapalne, sprawiają, że mamy lepszą odporność i wolniej się starzejemy.
Buraki są unikalnym źródłem betainy, składnika odżywczego, który pomaga chronić komórki, białka i enzymy od stresu środowiskowego.Oprócz tego, że zwalcza stan zapalny, chroni narządy wewnętrzne, poprawia wydajność systemu odporności (źródło).
Buraki dostarczają sporej ilości witaminy C i kwasu foliowego, żelaza, potasu, magnezu, wapnia, miedzi, chloru i wielu innych. Skład jest naprawdę niesamowicie bogaty.
Najcenniejszym źródłem tych wszystkich składników jest surowy sok z buraka – na który przepis w dwóch wersjach poniżej.
Więcej na temat zdrowotnych niedocenianych właściwości buraków.
Jak przygotować syrop z buraka?
Przygotowanie syropu z buraka jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu. Nie trzeba mieć większych umiejętności, by temu zadaniu sprostać.
Wystarczy nam spory burak, w którym wydrążamy dziurę i wsypujemy około 2 łyżek cukru. Burak zacznie puszczać sok (podajemy co godzinę po jednej łyżeczce). Tak przygotowany burak może stać w lodówce, będzie systematycznie puszczał sok gotowy do spożycia.
Można wypróbować drugi przepis – buraka umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki (bez gotowania). Przecisnąć przez sokowirówkę lub rozdrobnić blenderem, a następnie przecedzić, dosłodzić ulubionym miodem. Przechowywać w lodówce.
Syrop z buraka na kaszel i odporność – dawkowanie
Syrop z buraka podajemy kilka razy dziennie – przy uporczywym kaszlu nawet co godzinę.
Dla wzmocnienia odporności do czterech łyżek dziennie.
Syrop można podawać dzieciom po 1 roku życia – uważając na ewentualną alergię na mód (wtedy można przygotować, dodając cukier).
Świetny Pomysł, ale zastanawia mnie co na to jelita. Wiele osób może mieć nieprzyjemne wzdęcia po buraku.
dobry sposób, a akurat burak na jelita jest dobry…skad twierdzenie o wzdeciach?
Jutro robię :)
Nie wiedziałam o takich właściwościach buraka. Ja na kaszel od dłuższego czasu używam syropu fosidal, który działa przeciwzapalnie i bardzo szybko hamuje chorobę. Lekarz mi polecił, żeby go podawała dzieciakom przy pierwszych objawach infekcji, żeby się nie rozwinęła
Syropy obecnie dostępne na kaszle przeziębienia wirusy i odporność maja duże zawartości glukozy fruktozy czyli sam cukier nie specjalnie dobry dla dzieci. Ja robię swoim dzieciom właśnie syropy z cebuli z buraków podaje im tez olej z czarnuszki na zaparcia dobry jest olej lniany a przy biegunce zerwany i wysuszony szczaw koński zaparzany. Naprawdę te wszystkie naturalne sposoby działaja., jedynie to ze trzeba podawać dłuższy czas aby zobacZyc efekty.Pozdrawiam
Ciekawe przepisy cz pomagają muszę wypróbować.Małgosia