Syrop z buraka na kaszel – dwa sprawdzone proste przepisy

Coraz głośniej mówi się o tym, że gotowe syropy dostępne w aptece mają zdrowsze zamienniki, często dużo lepsze i skuteczniejsze, a przede wszystkim bezpieczne.

Ich receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie, strzeżona w notatniku babć i cioć – zamykana w butelkach i słoiczkach w spiżarniach i piwnicach.

Jedną z nich jest przepis na syrop z buraka na kaszel. Jak przygotować tą miksturę? Czy jest skuteczna i jak ją stosować? O tym poniżej.

Syrop z buraka – na kaszel i wzmocnienie

Syrop z buraka to starannie opracowany a jednocześnie intuicyjny pomysł naszych babć do wzmacniania odporności i wspomagania leczenia kaszlu. I niesamowicie trafny!

Jest szczególnie wskazany w przypadku małych dzieci, kobiet w ciąży, ponieważ jest w pełni bezpieczny, łatwy w stosowaniu i nieinwazyjny. Można go używać bez obaw – zarówno profilaktycznie jak i leczniczo.

syrop z buraka na kaszel

Jak działa syrop z buraka na kaszel?

  • wzmacnia górne i dolne drogi oddechowe,
  • wspomaga odkrztuszanie,
  • ułatwia oddychanie,
  • pomaga przy bólu gardła,
  • zmniejsza chrypkę,
  • poprawia odporność,
  • ma zasadowy charakter, co pomaga w odkwaszaniu organizmu.

Dlaczego syrop z buraka na kaszel jest skuteczny?

Syrop z buraka na kaszel – brzmi prosto, poczciwie?

Co takiego kryje się w buraku, w naszym poczciwym warzywie, jedzonym w Polsce dla smaku, a w mniejszym stopniu dla walorów zdrowotnych?

Przede wszystkim burak jest cennym źródłem antocyjanów, które wykazują działanie przeciwzapalne, sprawiają, że mamy lepszą odporność i wolniej się starzejemy.

Buraki są unikalnym źródłem betainy, składnika odżywczego, który pomaga chronić komórki, białka i enzymy od stresu środowiskowego.Oprócz tego, że zwalcza stan zapalny, chroni narządy wewnętrzne, poprawia wydajność systemu odporności (źródło).

Buraki dostarczają sporej ilości witaminy C i kwasu foliowego, żelaza, potasu, magnezu, wapnia, miedzi, chloru i wielu innych. Skład jest naprawdę niesamowicie bogaty.

Najcenniejszym źródłem tych wszystkich składników jest surowy sok z buraka – na który przepis w dwóch wersjach poniżej.

Więcej na temat zdrowotnych niedocenianych właściwości buraków.

Jak przygotować syrop z buraka?

Przygotowanie syropu z buraka jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu. Nie trzeba mieć większych umiejętności, by temu zadaniu sprostać.

Wystarczy nam spory burak, w którym wydrążamy dziurę i wsypujemy około 2 łyżek cukru. Burak zacznie puszczać sok (podajemy co godzinę po jednej łyżeczce). Tak przygotowany burak może stać w lodówce, będzie  systematycznie puszczał sok gotowy do spożycia.

Można wypróbować drugi przepis – buraka umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki (bez gotowania). Przecisnąć przez sokowirówkę lub rozdrobnić blenderem, a następnie przecedzić, dosłodzić ulubionym miodem. Przechowywać w lodówce.

Syrop z buraka na kaszel i odporność – dawkowanie

Syrop z buraka podajemy kilka razy dziennie – przy uporczywym kaszlu nawet co godzinę.

Dla wzmocnienia odporności do czterech łyżek dziennie.

Syrop można podawać dzieciom po 1 roku życia – uważając na ewentualną alergię na mód (wtedy można przygotować, dodając cukier).

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Jestem mamą. Normalną, nie wpatrzoną przez cały dzień w dziecko, ale myślącą o prawdziwym dobru całej rodziny. Uczę się, jak kochać siebie i innych. Wiem, że mogę to osiągnąć jedynie wtedy, kiedy będę łączyć kilka ról.

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. souldeep souldeep

    Świetny Pomysł, ale zastanawia mnie co na to jelita. Wiele osób może mieć nieprzyjemne wzdęcia po buraku.

  2. jula jula

    dobry sposób, a akurat burak na jelita jest dobry…skad twierdzenie o wzdeciach?

  3. Karolina Karolina

    Jutro robię :)

  4. albana albana

    Nie wiedziałam o takich właściwościach buraka. Ja na kaszel od dłuższego czasu używam syropu fosidal, który działa przeciwzapalnie i bardzo szybko hamuje chorobę. Lekarz mi polecił, żeby go podawała dzieciakom przy pierwszych objawach infekcji, żeby się nie rozwinęła

  5. Mama x2 Mama x2

    Syropy obecnie dostępne na kaszle przeziębienia wirusy i odporność maja duże zawartości glukozy fruktozy czyli sam cukier nie specjalnie dobry dla dzieci. Ja robię swoim dzieciom właśnie syropy z cebuli z buraków podaje im tez olej z czarnuszki na zaparcia dobry jest olej lniany a przy biegunce zerwany i wysuszony szczaw koński zaparzany. Naprawdę te wszystkie naturalne sposoby działaja., jedynie to ze trzeba podawać dłuższy czas aby zobacZyc efekty.Pozdrawiam

  6. Małgosia Małgosia

    Ciekawe przepisy cz pomagają muszę wypróbować.Małgosia