Suchy kaszel u dziecka może utrudniać zabawę, jedzenie, a nawet sen. Często jest wynikiem zakończonej infekcji lub wskazuje na dopiero rozwijający się problem ze zdrowiem. Jak sobie z nim radzić? Jednym ze sposobów jest syrop z babki lancetowatej.
Babka lancetowata na kaszel
Babka lancetowata jest dobrze znaną w Polsce rośliną. Występuje na łąkach, nieużytkach, niewielkich trawnikach, przydrożach. Nie ma dużych wymagań, dobrze rośnie na słabej ziemi, niestraszna jej wysoka temperatura i susza.
Babka lancetowana znana jest również pod nazwą babki wąskolistnej. Kwitnie zazwyczaj od maja do czerwca. Lecznicze właściwości mają liście rośliny. Badania potwierdziły, że najbogatsze pod względem składu są liście babki zebrane w lipcu. To one zawierają najwięcej garbników, flawonoidów, polisacharydów. Ponadto są ważnym źródłem potasu, krzemu, wapnia, cynku i fosforu.
Babka lancetowata znana jest z łagodzenia suchego kaszlu, pozwala zregenerować uszkodzoną śluzówkę i zmniejszyć dyskomfort spowodowany przez drapanie w gardle.
Jak przygotować syrop z babki lancetowatej na kaszel?
- Liście babki lancetowatej należy zbierać poza miastem, w miejscu oddalonym od ulic.
- Na dzień zbioru należy wybrać ciepły, słoneczny dzień.
- Po zebraniu należy umyć liście i rozłożyć je gładko (nie jeden na drugim) na papierze.
- Po około godzinie siekamy liście i wrzucamy warstwami do wyparzonego słoika, przekładając warstwy liści cukrem.
- Zakręcamy słoik i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 dni.
- Każdego dnia otwieramy słoik i ubijamy jego zawartość.
- Po około 10 dniach powstanie w słoiku sok – syrop z babki lancetowatej.
- Syrop przecedzamy przez gazę.
- Podajemy po łyżeczce trzy razy dziennie.
Komentarze