Syrop na lepszą odporność. Najlepszy przepis

Sezon jesienno-zimowy szczególnie sprzyja infekcjom wirusowym. Ciągłe zmiany pogody, krótszy dzień oraz ograniczony dostęp do słońca przyczyniają się do znaczących spadków odporności, które jeszcze dodatkowo zwiększają ryzyko zachorowania. Aby nie dać się przeziębieniu i grypie, warto na bazie naturalnych składników przygotować domowy syrop wzmacniający. Systematyczne zażywanie mikstury pomoże zachować odpowiednią równowagę układu immunologicznego, jednocześnie doskonale chroniąc organizm przed działaniem groźnych patogenów. Sprawdź, jaki jest najlepszy przepis na skuteczny syrop na lepszą odporność!

Syrop na lepszą odporność

Domowy syrop na odporność – dlaczego warto?

Pamiętanie o wzmacnianiu swojej odporności jest najskuteczniejszym sposobem na zminimalizowanie ryzyka poważnego zachorowania na infekcję wirusową. Większość osób w tym celu sięga jednak po gotowe preparaty dostępne w każdej aptece. Chociaż w pewnym sensie rzeczywiście są one skuteczne to najczęściej przy okazji zawierają też inne dodatki i regulatory smaku, które już niekoniecznie wspierają zdrowy tryb życia.

Lepszym rozwiązaniem okaże się więc samodzielne przygotowanie domowego syropu na wzmocnienie. Sporządzając własną miksturę na odporność, przede wszystkim można mieć pewność, że zawiera ona wyłącznie naturalne składniki o udowodnionym oddziaływaniu na zdrowie. Regularne spożywanie takich esencji przynosi jednak jeszcze więcej korzyści. Dlaczego, warto postawić na domowe syropy na odporność?

  • składniki zawarte w syropach w naturalny sposób mobilizują pracę układu immunologicznego, dzięki czemu działają profilaktycznie;
  • syropy wykazują właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe;
  • można je przygotować z podstawowych składników dostępnych w każdym sklepie spożywczym;
  • przyrządzenie takich zdrowotnych mikstur nie zajmuje dużo czasu;
  • aby zrobić syrop, nie trzeba posiadać większych umiejętności kulinarnych czy specjalistycznego sprzętu;
  • są w pełni bezpieczne dla dzieci powyżej pierwszego roku życia, kobiet w ciąży i mam karmiących, a także seniorów; w razie wątpliwości zapytaj lekarza.
  • mają przyjemny smak, który odpowiada też najmłodszym.

Wzmacniający syrop na bazie cebuli i czosnku

Skuteczność syropów z cebuli znana już była w medycynie ludowej. Nie ma w tym jednak nic dziwnego, bowiem cebula jest cennym źródłem witamin C, B, E i K. Ponadto cechuje się wysoką zawartością cynku, który wykazuje właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Aby wzmocnić efektywność mikstury, można też dodać czosnek uznawany za jeden z najlepszych naturalnych antybiotyków. Warzywo, dzięki działaniu przeciwutleniającemu i bakteriobójczemu znakomicie podnosi odporność, a także pomaga zwalczyć już występującą infekcję. Domowy syrop na odporność bazujący na cebuli oraz czosnku da się przygotować zaledwie w dwie godziny, kompletując tylko kilka podstawowych składników. 

Przygotowanie

Do przyrządzenia domowego syropu na odporność potrzebujemy dwóch średnich cebuli, cztery ząbki czosnku i dużą łyżkę miodu lipowego. Cebulę wystarczy pokroić w kostkę lub plasterki, a następnie przełożyć do słoika, aby puściła soki. Po około dwóch godzinach do naczynia można dorzucić zgniecione bądź posiekane ząbki czosnku, a całość zamieszać. Dla łagodniejszego smaku, warto również dodać łyżkę miodu lipowego. Gotowy syrop należy stosować trzy razy dziennie po jednej łyżeczce.

Domowy syrop na odporność z miodem i imbirem

Osoby, które nie tolerują czosnku i cebuli mogą alternatywnie przygotować syrop z miodu lipowego lub gryczanego. Miód dostarcza organizmowi istotnych witamin, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego. Z kolei korzeń imbiru działa wzmacniająco, napotnie i rozgrzewająco, co pomaga szybciej pozbyć się szkodliwych bakterii i wirusów.

Przygotowanie

Obrany wcześniej korzeń imbiru (minimum dwucentymetrowy) należy pokroić w plasterki, po czym zalać dwoma szklankami wody.

Następnie miksturę powinno się gotować na wolnym ogniu przez około pół godziny. Kiedy napar wystygnie, trzeba do niego dodać cztery łyżeczki miodu i dokładnie wymieszać. Dla lepszego smaku oraz większej ilości witamin, syrop można też uzupełnić plasterkiem cytryny bądź świeżym, wyciśniętym sokiem z cytryny. 

Naturalne sposoby na lepszą odporność powinny wpisać się jako stały element dbania o swoje zdrowie. Systematyczne zażywanie domowych syropów pomoże w dużym stopniu zapobiec rozwojowi groźnych infekcji i efektywnie wzmocni nasz organizm.

Bibliografia:
Dymarska E., i inni, Wpływ sposobu odżywiania na układ odpornościowy. Immunomodulacyjne działanie kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy, „Nowiny Lekarskie”, nr 82, 2013.Krysiewicz A., Naturalna odporność. Radzi Matka Aptekarka, Wydawnictwo Muza S.A. 2021.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*