Sushi w ciąży

Ciąża to czas wielkich zmian, które obejmują również styl życia i codzienne nawyki żywieniowe. Większość przyszłych mam decyduje się więc na modyfikację swojego menu, jednocześnie eliminując z niego wszelkie produkty potencjalnie zagrażające życiu dziecka. Wśród nich najczęściej znajduje się także sushi. Z drugiej jednak strony wielu specjalistów zaleca, aby w diecie ciężarnych kobiet znajdowały się ryby, które są niezwykle cennym źródłem ważnych składników odżywczych. Czy można więc bezpiecznie spożywać sushi w ciąży?

Sushi w ciąży

Sushi w ciąży – czy jest bezpieczne?

Wbrew pozorom nie ma żadnych przeciwwskazań, które określałyby, że sushi jest niebezpieczne w ciąży. Powielanie tego mitu najczęściej wynika z tego, że powszechnie wiadomo, że kobietom spodziewającym się dziecka nie wolno jeść surowego mięsa. Warto jednak pamiętać, że nie każde sushi zawiera surowe mięso ryb. Niektóre rodzaje tej potrawy podlegają bowiem obróbce termicznej, dzięki czemu mogą być potem swobodnie spożywane przez ciężarne. Panie spodziewające się dziecka mogą również przebierać
wśród sushi bazujących na warzywach, a nawet gotowanym mięsie. Ponadto sushi może okazać się niezwykle cennym elementem diety ze względu na wysoką zawartość istotnych składników odżywczych.

Do najważniejszych z pewnością można zaliczyć pełnowartościowe białko i kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają prawidłowy rozwój płodu i poprawiają ogólne samopoczucie kobiety. Dodatkowo potrawa zawiera witaminy A,D,E i K, witaminy z grupy B, a także podstawowe mikroelementy niezbędne dla organizmu matki oraz dziecka. Należy jedynie pamiętać, aby spożywać sushi z umiarem i dbać o różnorodność stosowanej diety.

Spożywanie sushi w ciąży a ryzyko zdrowotne

Niestety wiele rodzajów sushi bazuje na nieprzetworzonych produktach, w tym na surowych rybach oraz owocach morza, które mogą być siedliskiem groźnych bakterii i drobnoustrojów. Zdecydowanie najniebezpieczniejsza dla kobiet w ciąży okaże się jednak Listeria monocytogenes. Wywoływana przez nią choroba zwana listeriozą potrafi doprowadzić do poronienia, uszkodzenia płodu, a nawet jego obumarcia. Nie pozostaje również obojętna na kobiecy organizm – może przyczynić się do zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, uszkodzenia mięśnia sercowego czy silnego zatrucia pokarmowego.

Surowe ryby mogą też być źródłem innych bakterii, takich jak Toxoplasma gondii, Salmonella oraz Campylobacter. Dla dobra dziecka i jego mamy, warto więc na czas ciąży odstawić wszystkie potrawy zawierające surowe ryby, mięso zwierzęce oraz owoce morza. 

Jakie rodzaje sushi można jeść w ciąży?

Na szczęście kobiety w ciąży mają do wyboru wiele innych rodzajów sushi, które mogą bez przeszkód spożywać. Wśród nich wymienia się:

  •  sushi wegańskie i wegetariańskie;
  • sushi z wędzoną rybą;
  • sushi smażone w tempurze;
  • sushi z pieczonymi owocami morza lub rybą;
  • sushi z gotowanym mięsem;
  • sushi z grillowaną rybą.

Przyszła mama, jeśli ma tylko ochotę może jeść również sushi zawierające algi Nori. Należy z nich zrezygnować wyłącznie wtedy, kiedy stosowana dieta bazuje na wysokich zawartościach jodu (a nadmiar tego pierwiastka doprowadza m.in. do zaburzeń pracy tarczycy).

Sos sojowy, który jest częstym składnikiem sushi wprawdzie nie zaszkodzi dziecku, ale za to może przyczynić się do zgagi, wzdęć,
obrzęków lub zwiększenia ciśnienia tętniczego u mamy. Istotne również, aby wybierać sushi pochodzące wyłącznie ze sprawdzonych, rekomendowanych restauracji. Wtedy można mieć pewność, że danie będzie zawierało świeże, przechowywane w odpowiedni sposób składniki. Dobrą opcją okaże się też samodzielne przygotowanie sushi w warunkach domowych.

Sushi można więc spokojnie spożywać w ciąży, o ile przyszłe mamy wykluczą ze swojego menu potrawy zawierające surowe ryby i owoce morza. Najlepiej sprawdzą się dania grillowane, pieczone oraz smażone. Jeśli sushi zostało bowiem poddane określonej obróbce termicznej to ryzyko zarażania się groźnymi bakteriami spada praktycznie do zera.

Bibliografia:Szostak-Węgierek D., Cichocka A., Żywienie kobiet ciężarnych, Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2012.Szostak-Węgierek D., Żywienie w czasie ciąży i karmienia piersią, Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2021.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*