Od kiedy sucha bułka?

Na opakowaniach popularnych kaszek dla dzieci (tych, które mają w składzie na drugiej pozycji cukier) znajduje się informacja, by kaszkę podawać raz dziennie, na przykład na śniadanie. Drugim ważnym posiłkiem jest obiad – zupka/drugie danie, potem deserek, czyli standardowo owoce lub chrupki, biszkopt, z czasem jogurcik czy ciasteczka. Pozostaje jeszcze kolacja. Jeśli nie można podać obficie dosładzanej kaszki, a samo mleko nie wystarcza, wielu rodziców zastanawia się, czy nie zaserwować niemowlakowi suchej bułki albo chlebka?

Od kiedy można podać te produkty maluszkowi?

Kiedy pieczywo w diecie dziecka?

Assortment of BreadsWielu rodziców wprowadza pieczywo – skórkę od chleba, niewielkie bułeczki, pszenne kromeczki już w ósmym miesiącu życia.

Niektórzy zakładają, że po dwóch miesiącach ekspozycji na gluten można pomału wprowadzać niewielkie ilości pieczywa. Inni podają pieczywo niemal natychmiast, na początku rozszerzania diety. Można zaakceptować takie stanowisko, o ile jako nowość w diecie pieczywo będzie wprowadzane powoli oraz w sytuacji, kiedy dziecko nie jest genetycznie obciążone celiakią.

Według oficjalnych stanowisk i zaleceń pediatrów, pieczywo (najlepiej białe, pszenne, dobrej jakości) można wprowadzać po ukończeniu dziewiątego miesiąca życia. Jeśli przypuszczamy, że malec sobie poradzi, można podać na tym etapie nawet niewielkie kanapeczki. Jednak uwaga: najlepiej bez skórki.

Rodzice stosujący BLW, często nie opierają się na tabelach, ale podają produkty intuicyjnie, kierując się wyborem malucha. Niekiedy po pieczywo sięgają bardzo szybko, na początku rozszerzania diety.

Po pieczywie pszennym, można zdecydować się na chleb mieszany (pszenno-żytni) i na końcu żytni.

Uwaga! Dzieci lubią się „zapychać” chlebem. „Ciamciają” w domu czy na spacerze, napełniają żołądki i odmawiają innych posiłków. Jeśli zaobserwujemy to u swojego malucha, warto ograniczyć ilość chleba w diecie.

Co się kryje w chlebie?

Najlepiej byłoby gdybyśmy mogli upiec dla niemowlaka chleb w domu. Samodzielnie. Nie jest to podobno bardzo trudne, ale wymaga czasu i wiedzy. I oczywiście chęci oraz wiary w to, że warto się takiego zadania podjąć.

W piekarniach mamy do wyboru lepszej lub  gorszej jakości propozycje (warto poznać skład wybieranego bochenka i popytać o dokładny wykaz wszystkich użytych składników; czasami konieczne jest wykonanie telefonu bezpośrednio do piekarni).

Chleb wypieka się z mąki, wody, drożdży lub zakwasu, mleka, tłuszczu, jaj, soli, cukru, środków smakowych, zapachowych. Do białego pieczywa często dodaje się: mąkę sojową, mąkę ze słodu, mąkę ziemniaczaną, miód, lecytynę i inne. Do ciemnego pieczywa  dodaje się karmel naturalny, który poprawia wygląd i smak chleba oraz bułek.

Najzdrowszym wyborem ze względu na zwiększoną zawartość błonnika, witamin i składników mineralnych jest chleb z dodatkiem całych ziaren. Do wyboru mamy chleb ze słonecznikiem, dynią, sezamem, soją, makiem, kminkiem, itd. Ten warto zaproponować maluszkowi po podaniu białego pieczywa bez dodatków, w dalszej kolejności.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. Mika Jaworska Mika Jaworska

    To myślę zależąy od dziecka! Mojemu mężowi jego mama dała do raczki ugotowane udo z kurczaka jak miał trzy miesiące! Zeżarł i kość ssał do czystości! :) .Jedno dziecko tak – a inne tak! :) .

  2. Mala Mala

    teoretycznie te wszystkie zalecpo cos sa…ale ja tez do nich specjalnie sie nie stosuje…tylko robie tak jak uwazam.

  3. Joanna Joanna

    Moje dzieci najbardziej lubią białe pieczywo i buły. Ciemne też zje, ale ze znacznie mniejszym zapałem. Na kawałki słonecznika lub pestki dyni nawet nie spojrzy:/

  4. Mia Mia

    To chyba od dawna nieaktualne zalecenia bo gluten można podawac od 6 miesiąca.