Sprzęt AGD w kuchni – wolnostojący czy zabudowany? Wady i zalety

Inf. prasowa komentarzy: 1

Montaż mebli kuchennych i wybór odpowiedniego sprzętu AGD to kwestie kluczowe w kontekście funkcjonalności oraz wystroju wnętrza. Bardzo istotnego dodajmy, w którym wielu z nas spędza dziennie nawet kilka godzin. Jedną z najistotniejszych decyzji w kontekście aranżacji jest wybór sprzętu AGD w zabudowie lub urządzeń wolnostojących. Sprawdźmy, jakie są zalety i wady obu rozwiązań.

Kuchnia w zabudowie czy nie?

Zanim odpowiemy na to pytanie, warto zaznaczyć, że decyzję tę należy podjąć na samym wstępie. Zaplanowanie wyglądu kuchni jeszcze przed jej ostatecznym wykończeniem pozwoli uniknąć pomyłek i stworzyć wnętrze, które będzie w stu procentach dostosowane do naszych potrzeb.

Kuchnia w zabudowie – zalety i wady

Nie ulega wątpliwości, że sprzęt AGD w zabudowie cieszy się coraz większym zainteresowaniem i bardzo często wnętrza są dostosowywane do takich rozwiązań już na etapie projektowania. Wynika to przede wszystkim z faktu, że dzięki temu można osiągnąć maksymalną funkcjonalność kuchni, w której nie będzie zbędnych elementów i w której każdy potrzebny sprzęt będzie na wyciągnięcie ręki. Co więcej, w przypadku zabudowy bardzo łatwo zadbać o taki montaż mebli kuchennych, aby skutecznie zamaskować poszczególne sprzęty, np. lodówkę czy piekarnik. Dzięki temu będą one tworzyły spójną całość.

Kuchnia w zabudowie pozwala również zaoszczędzić wiele miejsca, gdy np. podwiesimy piekarnik albo zamontujemy zlewozmywak na wysepce. To rozwiązanie idealne szczególnie dla domów, w których kuchnia ma niewielki metraż albo jest zespolona z salonem. Łatwiej także utrzymać w niej czystość.

Oczywiście mamy tu również kilka wad, do których zaliczymy przede wszystkim:

  • brak możliwości przystosowania niektórych kuchni zabudowanych;
  • problem z naprawą zepsutych urządzeń, do którego trudno się dostać;
  • wyższe ceny sprzętu AGD w zabudowie.

Urządzenia wolnostojące – zalety i wady

Na początku warto przytoczyć najważniejszą zaletę wolnostojącego AGD – mniejszy koszt. Takie urządzenia są zwykle tańsze, a do tego właściciel nie musi dodatkowo inwestować np. we fronty, które pozwolą zamaskować poszczególne sprzęty. Istotną korzyścią jest też swoboda – o ile w kuchniach w zabudowie liczy się bardzo dokładny plan, kupując AGD wolnostojące możemy wybierać dowolne sprzęty i ustawiać je tam, gdzie chcemy. Ze względu na wiele wariantów urządzeń (pod względem wymiarów czy designu) w większości przypadków będziemy w stanie dopasować je do siebie i uzyskać spójny, estetyczny efekt.

Do wad zastosowania urządzeń wolnostojących zaliczamy natomiast:

  • trudniejsze zaaranżowanie kuchni tak, aby była ona z jednej strony funkcjonalna, a z drugiej elegancka;
  • problem z montażem mebli kuchennych, które będą idealnie komponowały się ze sprzętem – wymagany jest tutaj duży zmysł estetyczny.

Co wybrać?

To kwestia indywidualna – jeżeli zależy nam na stuprocentowej spójności i mamy duży budżet, warto postawić na sprzęt AGD w zabudowie. Jeżeli natomiast chcemy zaoszczędzić i ułatwić sobie proces aranżacji kuchni, warto wybrać sprzęt wolnostojący.

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. Anita Anita

    Mój wybór to sprzęt w zabudowie. Moim zdaniem wówczas można uzyskać prostą spójną zabudowę no i piekarnik na takiej wysokości by się nie schylać chcąc z niego np. wyciągnąć wypieki. moja kuchnia w ten sposób została właśnie zaaranżowana ze sprzętem w zabudowie od polskiego producenta Solgaz.