Sprawdzony przepis na chleb bezglutenowy

Czy na diecie bezglutenowej trzeba zrezygnować z chleba? Absolutnie nie. Czy jesteśmy skazani na gotowe paczkowane produkty? Też nie. Czy chleb można przygotować w domu? Tak. Czy trzeba mieć do tego szczególne zdolności? Nie. Czy potrzeba maszyny do wypieku chleba? Nie. Wystarczy keksówka o wymiarach 30×10 cm lub zbliżonych.

Poniżej sprawdzony przepis na chlebek bez mleka, jajek i glutenu. Można go nieco zmodyfikować, dodając np. sezam, pestki dyni lub inne ulubione składniki. Wychodzi dość ciężki, dlatego jest bardzo sycący...i do tego zdrowy nie tylko dla osób na diecie bezglutenowej.

Składniki

  • 300 gramów mąki gryczanej
  • 150 gramów mąki kukurydzianej
  • 50 gramów mąki ryżowej
  • 500 mililitrów wody
  • 25 gramów drożdży (rozpuszczonych w pół szklance ciepłej wody)
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki łuskanego słonecznika
  • 3/4 łyżki soli
  • 1,5 łyżki cukru

SONY DSC

Przepis na mąkę gryczaną

Mąka gryczana, kukurydziana czy ryżowa jest dostępna online i w dobrych sklepach ze zdrową żywnością. Czy trzeba je kupować gotowe? Nie, można je przygotować również samodzielnie, w domu. W ten sposób na pewno jest taniej. Czy smaczniej? Niektórzy twierdzą, że tak.

Mąkę gryczaną przygotujemy z kaszy gryczanej palonej (a najlepiej niepalonej). Wystarczy wsypać ziarenka do młynka do kawy (lub specjalnej maszyny do mielenia), by powstała mąka, której użyjemy w przepisie. W młynku do kawy mielenie może zająć nam z pół godziny, wliczając w ten czas przerwy „na odpoczynek” dla urządzenia, a w specjalnej maszynie wystarczy chwila.

Przepis na najprostszy chlebek bezglutenowy

Mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, cukier, słonecznik, siemię lniane i ewentualnie inne dodatki. Drożdże rozprowadzamy w pół szklanki ciepłej wody. Następnie dodajemy do suchych produktów. Dokładnie mieszamy łyżką, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.

SONY DSC

Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Ciasto w tym czasie powinno nieznacznie wyrosnąć. Następnie ponownie dokładnie mieszamy i przelewamy do wcześniej przygotowanej keksówki (wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką bezglutenową). Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 10 minut (aż powierzchnia ciasta zrówna się z brzegiem keksówki, może zostać też nieco niżej).

SONY DSC

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 230 stopni i pieczemy przez około 40-50 minut.

Chlebek jest pyszny od razu po przygotowaniu i pozostaje świeży nawet przez kolejne dwa dni.

Czas przygotowania: 20 minut+ czas wyrośnięcia i czas pieczenia

Kobieta, żona, matka. Po krótkim zastanowieniu - właśnie w takiej kolejności. Nie lubi przesady oraz forsowania tylko jednego trendu w wychowaniu.

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. xxx xxx

    Wygląda smakowicie :)

  2. Юлия Юлия

    Dziekuje za przepis. Chleb pyszny. Zrobilam kilka razy wg tego przepisu. Dzis dodalam jeszcze ekstra pol lyzki sody. Wyszedl genialnie pulchny ?? polecam