Sorgo w diecie dziecka – czy to ma sens?

Sorgo (proso afrykańskie, Sorghum bicolor (L.) Moench) to piąte najczęściej uprawiane zboże na świecie (po kukurydzy, ryżu, pszenicy i jęczmieniu). Zboże to odporne jest na susze, uprawiane było w Etiopii już 3000 lat przed naszą erą. Potem zawędrowało do Afryki, na Daleki Wschód i do Europy. Dzisiaj sorgo uprawia się zwłaszcza w basenie Morza Śródziemnego i w Ameryce Środkowej. Coraz częściej uprawy sorgo można zauważyć na polskich polach.

Sorgo ziarna

Sorgo ziarna

W Polsce sorgo jest nadal mało znane, choć znalazło uznanie wśród osób szukających nowych, zdrowych produktów w kuchni. Na świecie stosowane jest jako alternatywa dla kukurydzy. Ma jednak mniej tłuszczu i kalorii. Jest też uprawiane przy użyciu mniejszej ilości wody i nawozów. Pozbawione jest także często uczulającego białka – zeiny (występującego w kukurydzy, nazywanego kukurydzianym glutenem).

Sorgo nie ma też glutenu, dlatego jest polecane dla osób z celiakią i przebywających na diecie bezglutenowej (często zalecanej dla dzieci z ADHD czy zespołem jelita drażliwego). Poza tym jest świetne dla osób z cukrzycą, bo jego spożycie nie powoduje nagłego wzrostu cukru we krwi.

Ziarna sorgo mogą być czerwone, purpurowe, białe, żółte lub brązowe. Mają one tę przewagę nad pszenicą i innymi zbożami, bo są uprawiane bez modyfikacji genetycznych, co czyni je, według licznych ekspertów, zwyczajnie zdrowszymi i „pewniejszymi”.

Czy warto jeść sorgo?

100 gramów sorgo zawiera 336 kcal.

Sorgo bogate jest w:

  • żelazo,
  • wapń,
  • magnez,
  • miedź,
  • białko (lizynę – budulec tkanek, mięśni, kości, uczestniczy w procesie wytwarzania przeciwciał i tryptofan – jest niezbędny do wytwarzania neuroprzekaźników – serotoniny i melatoniny) – około 9,9 g na 100 g,
  • skrobia – 100 gramów zawiera 66,4 gramów skrobi,
  • błonnik pokarmowy – 100 gramów zawiera 10 gramów błonnika,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe (3,4 gramów na 100 gramów sorgo),

Prażone sorgo

Alternatywa dla prażonej kukurydzy? Prażone sorgo to świetne dla alergików i osób dbających o zdrowe odżywianie. Ma tę przewagę nad kukurydzą, że nie posiada łusek, które często stają w gardle czy wchodzą między zęby.

DSC00925

Sorgo prażone na patelni

Jak smakuje prażone sorgo? Ma delikatny, orzechowy smak -delikatnie pachnie i mocno chrupie. Prażone sorgo nie wyrasta do takich rozmiarów jak popcorn, co może być jego wadą.

DSC00927

Prażone sorgo

Syrop z sorgo

Otrzymuje się również syrop z sorgo, który może być stosowany jako alternatywa dla cukru.

Dodatek do chleba i wypieków

Mąka z sorgo świetnie nadaje się do wypieku chleba oraz ciast drożdżowych. Poprawia ich smak i dodaje ciekawego aromatu. Poza tym ma korzystny wpływ na teksturę wypieków. Pozwala na dłużej zachować sytość, bo wolno się trawi.

Sałatka z sorgo

Ugotowane ziarna sorgo (wcześniej opłukane zimną wodą, namoczone na noc i kolejnego dnia ugotowane) to wdzięczny dodatek do sałatek.

Na przykład takiej, jak ta: z żółtym serem (pokrojonym w kawałki), ugotowaną marchewką, groszkiem, czerwoną papryką i majonezem.

SONY DSC

sałatka z sorgo

Lub tej (ugotowane sorgo, ciecierzyca z puszki, żółta papryka+ulubiona wędlina, makaron+sezam i majonez)

SONY DSC

sałatka z sorgo II

Surowiec

Sorgo jest również często wykorzystywane do wytwarzania napojów alkoholowych, gazowanych, słodyczy oraz glukozy.

Jak stosować ziarna sorgo?

Ziarna sorgo przed użyciem należy wypłukać w zimnej wodzie i zalać wodą na noc (jeśli mają być gotowane). Następnie kolejnego dnia gotować je przez około 20-40 minut na niewielkim ogniu. Można je stosować do zagęszczania sosów, jeść z gulaszem warzywnym, ulubionym sosem. Całe ziarna mogą stanowić również dodatek do sałatek, zapiekanek oraz deserów.

Istnieje coraz więcej badań, które potwierdzają, że sorgo pomaga przeciwdziałać cukrzycy i nowotworom. Więcej na ten temat.

I co Wy na to?

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Jestem mamą. Normalną, nie wpatrzoną przez cały dzień w dziecko, ale myślącą o prawdziwym dobru całej rodziny. Uczę się, jak kochać siebie i innych. Wiem, że mogę to osiągnąć jedynie wtedy, kiedy będę łączyć kilka ról.

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. xxx xxx

    jestem bardzo ciekawa tego „wynalazku”. jak smakuje?

    • Dorota Dorota

      Trochę bardziej słodki niż popcorn, ale podobnie do niego. W sałatkach smak jest delikatny. Wszystko zależy od dodatków. Myślę, że warto spróbować.

  2. Jula Jula

    Interesujące. A gdzie można kupić sorgo?
    Tylko zdrowa żywność?

  3. lwica lwica

    A ile kosztuje sorgo?

  4. KK KK

    Ta sałatka wygląda bardzo oryginalnie :)