Sok z czarnego bzu – na wzmocnienie odporności i przeziębienie

Czarny bez to bomba witaminowa, naturalny środek przeciwwirusowy, jedna z polskich perełek, na nowo odkrywana, która znajduje szerokie zastosowanie zdrowotne – zmniejsza gorączkę, łagodzi kaszel a także wzmacnia odporność. Jest prawdziwą kopalnią cennych składników odżywczych – witamin i soli mineralnych, które pozwalają przywrócić organizmowi równowagę i wspomóc w funkcjonowaniu w trudnych warunkach pogodowych i w środowisku narażonym na infekcje. To tylko nieliczne powody, dla których warto samodzielnie przygotować sok z czarnego bzu dla dziecka, dla całej rodziny.

Dzisiaj do przygotowania zdrowego i smacznego soku i odwaru wykorzystuje się kwiaty i owoce czarnego bzu, które można zbierać w maju-czerwcu (kwiaty) i lipcu-sierpniu (owoce).

Jak przygotować w warunkach domowych sok z czarnego bzu?

Oto przepis. Wykorzystaj go, by pozyskać zdrowy i w pełni naturalny lek w domowej apteczce.

sok z czarnego bzu

Czarny bez – znany i doceniany od wieków

Czarny bez wykorzystywany jest od wieków, jego walory doceniane były przez pokolenia. Na świecie występuje około 20 gatunków bzu, w Polsce można spotkać trzy rosnące dziko, wśród nich czarny bez (Sambucus nigra), który ma zastosowanie apteczne i zielarskie.

Dzisiaj sok z czarnego bzu nadal przygotowany jest w wielu polskich domach.I ma to logiczne uzasadnienie, bo kwiaty czarnego bzu mają bardzo bogaty skład: flawonoidy, kwas fenolowy, kwasy organiczne, sterole, olejki, garbniki, sole mineralne. Poza tym po zbadaniu okazało się, że zawiera witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, potas, wapń, magnez, sód i fosfor. Czarny bez dostarcza również pierwiastków śladowych takich, jak: żelazo, miedź, mangan i cynk.  Dzięki wszystkim tym substancjom czarny bez działa napotnie i przeciwgorączkowo. Ponadto wykazuje działanie przeciwbólowe, w medycynie ludowej czarny bez doceniany jest jako lek odtruwający, pozwalający oczyścić krew i usunąć szkodliwe składniki przemiany materii.

Czarny bez sprawdza się na:

  • gorączkę,
  • suchy, męczący kaszel (działa przeciwkaszlowo i wykrztuśnie),
  • katar (działa rozrzedzająco),
  • w stanach zapalnych, infekcjach,
  • w chorobach skóry, na przykład łuszczycy,
  • niestrawność i zaburzenia trawienia
  • powracające infekcje, grypę,
  • migrenę i łamanie w kościach,
  • wzdęcia i zgagę.

Sok z czarnego bzu – kiedy zbierać kwiaty i owoce?

Do przygotowania soku z czarnego bzu zbiera się białe rozłożyste kwiaty z okazałych krzaków przypominających drzewa lub ciemnofioletowe owoce.  Owoców lepiej nie próbować wprost z krzaczka, bo na surowo zawierają toksyczny składnik zwany sambunigryną, który jednak bardzo szybko znika po obróbce cieplnej.

sok z czarnego bzu

Kwiaty czarnego bzu wydzielają intensywny zapach przez jednych lubiany, przez drugich niekoniecznie. Niestety nadal niewielu Polaków zdaje sobie sprawę, jak cenny skład się w nich kryje…

Kwiaty zbiera się na przełomie maja i czerwca, kiedy jest ich naprawdę sporo, najlepiej w suchy słoneczny dzień.  Robi się to wtedy, gdy na krzewie jest jeszcze część kwiatów nierozwinięta. Warto zwrócić uwagę na miejsce zbioru – powinno być oddalone od ruchliwych ulic, otoczone pasmem zieleni. Unikamy kwiatów pokrytych robaczkami, zbieramy ładniejsze egzemplarze razem z całym kwiatostanem (warto mieć przy sobie nożyczki lub sekator). Zebrane kwiaty się suszy (ale nie na słońcu, bo stracą swoje właściwości). Warto rozłożyć je na gazecie lub pergaminie w suchym, zaciemnionym i przewiewnym miejscu.

Natomiast owoce zbiera się dopiero wtedy, kiedy są w pełni dojrzałe, czyli na przełomie lipca i sierpnia.  Po zebraniu owoce się suszy, a szypułki wyrzuca.

Przepis na sok z czarnego bzu

Zarówno sok z czarnego bzu jak i odwar są banalnie proste w przygotowaniu. Warto je przygotować w domu, bo soki dostępne w sklepach są zazwyczaj mieszanką, w której sok z czarnego bzu stanowi niewielki procent.

Uwaga! Sok z czarnego bzu bardzo plami. Dlatego w trakcie jego przygotowania warto używać odzieży roboczej, a na dłonie założyć rękawiczki.

Sok z czarnego bzu przygotowuje się z dojrzałych owoców (całych czarnych, zielone i czerwone należy odrzucić), które podgrzewa się w garnku do momentu aż puszczą sok, następnie trze się na miazgę i przepuszcza przez gazę. Kolejny krok to w proporcji 1 miarka miodu (lub cukru) na 10 miarek soku gotuje się sok z miodem, doprowadza do września i nie gotuje  dalej (można dodać też sok z cytryny). Następnie rozlewamy do ciemnych wyparzonych wcześniej buteleczek. Mocno zakręcamy, odwracamy do góry dnem. Stwiamy wieczkiem do góry dopiero wtedy, kiedy ostygną. Sok nie wymaga dodatkowej pasteryzacji.

W trakcie choroby podajemy 2-3 razy dziennie po szklance rozcieńczonego ciepłą wodą soku. Sok można dodawać również nierozcieńczony do herbaty (najlepiej w trakcie przeziębienia do herbaty z lipy lub malin). Na wzmocnienie odporności zaleca się podawać jedną łyżkę syropu przed snem.

Przepis na odwar z czarnego bzu

  • ok 50 dobrze rozwiniętych baldachów kwiatów,
  • 2 litry wody,
  • 1 kg cukru
  • sok z 7 cytryn

Łyżkę kwiatów czarnego bzu (samych kwiatów, bez łodyżek) zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka godzin (do 12h), przecedzamy,  dodajemy cukier, sok z cytryny, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i przelewamy do wyparzonych wcześniej słoików czy buteleczek. Zakręcamy, stawiamy na zakrętce i po ostygnięciu odwracamy. Nie pasteryzujemy.

Podajemy 2-3 razy dziennie pół szklanki odwaru jako środek napotny i przeciwgorączkowy.

Sok z czarnego bzu – dla kogo?

W literaturze nie ma właściwie informacji o przeciwwskazaniach do stosowania tego soku. Poleca się go wszystkim także dzieciom powyżej 2 roku życia.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Jestem mamą. Normalną, nie wpatrzoną przez cały dzień w dziecko, ale myślącą o prawdziwym dobru całej rodziny. Uczę się, jak kochać siebie i innych. Wiem, że mogę to osiągnąć jedynie wtedy, kiedy będę łączyć kilka ról.

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.