Istnieją naturalne metody, które oceniane są jako najlepsze. Godne miejsce wśród nich zajmuje smalec gęsi. Jak działa i w czym może nam pomóc?
Na co stosuje się gęsi smalec?
Smalec z gęsi to jeden z najzdrowszych tłuszczy zwierzęcych, powstały w procesie wytapiania. Można go kupić w gotowej formie (najczęściej w słoiczku) a także przygotować samodzielnie w domu. Jest to stosunkowo proste, wystarczy wyłożyć kawałki gęsiego tłuszczu z sadła na patelnię i dodać odrobinę wody. Przy podwyższonej temperaturze dochodzi do szybkiego procesu wytapiania.
Tak powstały smalec może być stosowany w kuchni – do smażenia, pieczenia, jako smarowidło na kanapki oraz w celach leczniczych.
Na choroby
Smalec gęsi kojarzony jest głównie jako środek na ból stawów i na zmiany zwyrodnieniowe. W połączeniu z olejem rycynowym jest bardzo skuteczny na zmiany zwyrodnieniowe. Smalec nakładany jest na newralgiczne miejsca. Korzystają z niego zwłaszcza osoby starsze, aplikując go na kolana, biodra, kręgosłup.
Wiele osób sięga po gęsi smalec na zapalenie oskrzeli. Poprzez jego aplikowanie na klatkę piersiową działa rozgrzewająco i przynosi szybką ulgę, ułatwia oddychanie i skraca czas choroby. Warto również zastosować inną metodę. W przypadku przeziębienia, kaszlu, kataru – rozpuszczamy łyżkę smalcu w gorącym mleku, czekamy aż trochę ostygnie i dodajemy łyżkę miodu. Pijemy. Potem wygrzewamy się pod kołdrą. Miksturę należy pić do 3 razy dziennie.
Trzecie zastosowanie to skracanie czasu choroby skóry, przyspieszenie jej regeneracji. Smalec może nadać się na przewlekłe choroby skóry, a także na miejsca oparzenia. Wystarczy 2-3 razy dziennie nakładać go cienką warstwą.
Co zawiera gęsi smalec?
Smalec zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych (szczególnie jednonienasycony kwas oleinowy). Składniki te uważane są za bardzo dobre rozwiązanie wspomagające profilaktykę przeciwmiażdżycową.
Gęsi smalec jest również źródłem witamin: A, D, E, PP i witamin z grupy B. Zawiera fosfor, żelazo, cynk i magnez. Tak bogaty skład decyduje o tym, że gęsi smalec może skutecznie wzmacniać i skracać czas choroby.
Czy każdy może stosować?
Smalec pochodzenia zwierzęcego to naturalny i bezpieczny składnik. Trzeba jednak pamiętać, że jest dość kaloryczny. Nie należy przesadzać z jego spożywaniem. Jednak w przypadku okazjonalnego spożywania wewnętrznego (np. w trakcie przeziębienia) nie ma większych przeciwwskazań. Podobnie – nakładanie smalcu zewnętrznie również powinno być dobrze tolerowane – zarówno przez dorosłych jak i dzieci.
Kiedyś smalec był w każdym domu i był często i szeroko stosowany. Jak jest dzisiaj? Okazuje się, że naturalne metody walki z dolegliwościami coraz częściej wracają do łask. Sięgają po nie nie tylko osoby starsze, ale również młodzi. I chyba dobrze? Jak sądzicie?
Komentarze