Smakowite przepisy dla kobiety w ciąży (i nie tylko) na jesień i zimę

Ciąża to często czas, kiedy odkrywamy uroki gotowania na nowo. Gdy miną poranne mdłości, lubimy poeksperymentować. Czasami w roli szefa kuchni występuje partner, co również wiąże się z wieloma ciekawymi kulinarnymi doznaniami, a niekiedy odkrywamy na nowo indywidualny smak, komponując niesamowite potrawy. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy kilka ciekawych przepisów.

Krem z kaszy jaglanej z brzoskwiniami i sokiem z cytrusów

Na krem z kaszy:
100 gramów ugotowanej kaszy jaglanej,
300 gramów wody
1 łyżka rodzynek
2 rozdrobnione połówki brzoskwini
szczypta soli morskiej
miód

Na sok
1 pomarańcza
2 mandarynki
½ łyżeczki mielonego kardamonu

Wszystkie składniki na krem wkładamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu, o czasu do czasu delikatnie mieszając, do momentu aż otrzymamy krem (około 15-20 minut). Po wystygnięciu wyciśnij sok z cytrusów i wymieszaj z kardamonem. Krem możesz przygotować wieczorem i rano go podgrzać. Do jego przygotowania możesz użyć każdego rodzaju kaszy.

Grzanka z awokado z naparem jabłkowo-grejpfrutowym

Na grzankę
kromka chleba tostowego pełnoziarnistego
½ awokado
łyżka sosu sojowego
oliwa z oliwek pierwszego tłoczenia na zimno
łyżeczka ziaren słonecznika

Na napar
300 ml wody
4 rozdrobnione cząstki grejpfruta
ćwiartka jabłka (najlepiej granny smith)
miód

Zacznij od naparu. Włóż grejpfrut do dzbanka lub garnuszka z wrzącą wodą i odstaw. Następnie przypiecz grzankę i utrzyj awokado, dopraw sosem sojowym oraz oliwą z oliwek. Posmaruj grzankę przygotowaną masą i posyp słonecznikiem. Pokrój jabłko i włóż do filiżanki. Zalej odcedzonym wcześniej naparem i posłódź.

Zupa-krem z warzyw i słonecznika

Na 4 porcje zupy będziemy potrzebować: jedną małą cebulę (około 100 gramów), 500 gramów dyni, 200 gramów kabaczka, 1 litr wody, 2 łyżki pasty słonecznikowej (lub z ziarna sezamowego dla uzyskania bardziej zdecydowanego smaku), 2 łyżki białego miso (tradycyjnej pasty japońskiej), 1 łyżka niesolonych nasion słonecznika, oliwa z oliwek extra vergine, liść laurowy

Obierz cebulę i posiekaj. Następnie obierz dynię oraz kabaczka i pokrój w kostkę. Namocz wszystko w naczyniu z dwoma łyżkami oliwy z oliwek extra vergine. Postaw na ogniu garnek z wodą i liściem laurowym. Kiedy woda zacznie wrzeć, dodaj warzywa. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Po zdjęciu z ognia, wyjmij liść laurowy i dodaj pastę ze słonecznika i miso. Następnie przetrzyj zupę na krem. Pestki słonecznika podpraż na patelni i posyp dynię przed podaniem.

Krem z puszystego twarożku, orzechów i migdałów

1 jabłko, 200 gramów puszystego twarożku, mała gałązka selera, 4 orzechy, 4 migdały, 1 łyżeczka miodu nierefinowanego

Obierz i utrzyj jabłko i wymieszaj z puszystym twarożkiem. Posiekaj bardzo drobno gałązkę selera i pokrój orzechy oraz migdały. Wymieszaj wszystko z twarożkiem oraz posłódź miodem.

Pudding owocowy

4 marchewki, 1 jabłko, sok z cytryny, 150 gramów płatków owsianych, 50 gramów siekanych daktyli, 150 gramów puree suszonych śliwek (wcześniej ugotowanych), 150 gramów mąki pełnoziarnistej

Utrzyj drobno marchewki i jabłko i razem z pozostałymi składnikami wymieszaj w blenderze. Utartą masę przełóż do foremki posmarowanej oliwą z oliwek, przykryj papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Wyjmij z foremek i ostudź.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. Paula Paula

    Co za oryginalne smakowite przepisy;)jeszcze zdążę ze dwa może przed porodem przetestować, bo potem cytrusy bye bye!

  2. helka1 helka1

    Super strona! Dużo inspirujących przepisów, zachęcających do kupowania warzyw i owoców. Osobiście jeszcze od siebie mogę polecić przepisy.ancymonki.pl
    Również zdrowo i rzeczowo. :)
    Życie ma się jedno i trzeba o nie dbać. :)