Sałatka śledziowa na 5 sposobów – odkryj różnorodność smaków w tradycyjnym świątecznym wydaniu!

Artykuł sponsorowany komentarzy: 0

Na tradycyjnym wigilijnym stole oprócz czerwonego barszczu z uszkami i aromatycznego karpia w panierce nie może zabraknąć przystawek opartych na słonych lub kwaskowatych płatach śledziowych. Roladki, filety albo kilkuwarstwowy tatar na stałe już wpisały się w menu przygotowywanym w bożonarodzeniowe dni. Wśród rybnych przystawek prym wiodą sałatki rybne, które można przygotować na wiele ciekawych sposobów.

Różnorodność sałatek śledziowych

Śledź pospolity jest niewielką, bo sięgającą do 40 cm długości rybą, żyjącą w dużych ławicach oraz żywiącą się głównie planktonem. Jego dość chude i smaczne mięso ma duże zastosowanie kulinarne, a filety można spożywać nie tylko po uwędzeniu, smażeniu czy gotowaniu, ale również w postaci świeżej lub w formie marynat. Dzięki zalewie solnej albo octowej cienkie ości stają się miękkie i niemal niewyczuwalne, dlatego śledź od wielu lat należy dla najchętniej spożywanych ryb, zwłaszcza w regionach jego naturalnego występowania. Nic więc dziwnego, że matiasy są bardzo popularne w przepisach kuchni polskiej, a zwłaszcza przy przygotowaniu warzywnych rolad i wieloskładnikowych sałatek.

Poznajcie najlepsze przekąski ze śledzikiem w roli głównej.

  1. Śledzie w sosie śmietanowym

Wigilijne śledziki w łagodnym śmietanowym sosie z niewielkim dodatkiem majonezu to przystawka, której zazwyczaj nie brakuje podczas uroczystej wieczerzy wigilijnej spędzanej śród rodziny. Ogromną zaletą tych śledzi jest nie tylko wyjątkowy smak, ale także łatwy sposób przygotowania. Wystarczy przepłukane i osuszone z solanki filety pokroić na mniejsze kawałki, dodać drobno posiekaną cebulę cukrową, winne jabłka, trochę siekanego szczypioru lub kopru, kwaśną śmietanę 18% oraz przyprawy do smaku. Po zamieszaniu gotową sałatkę warto odstawić na kilka godzin, żeby się przegryzła.

  1. Sałatka rybna z ziemniakami

Pikanteria oraz kwaskowość śledzi z zalewy dobrze pasuje do łagodnych w smaku ziemniaków, ugotowanych do miękkości i pokrojonych w niewielką kostkę. Dopełnieniem tej pysznej sałatki jest biała cebula, starty na grubych oczkach żółty ser, drobno siekany koperek oraz sos zrobiony z odrobiny musztardy typu Dijon i majonezu. Jeśli przepadacie za kwaśnymi smakami, dodajcie trochę pokrojonego ogórka kiszonego lub małych kaparów delikatnie odciśniętych z ostrej zalewy.

  1. Wyjątkowe śledzie po kaszubsku

Sałatka śledziowa po kaszubsku wyróżnia się intensywnie czerwonym kolorem, który zawdzięcza m.in. koncentratowi pomidorowemu, suszonym śliwkom węgierkom oraz czerwonej cebuli. Wypłukane z solnej zalewy matiasy pokrójcie na mniejsze kawałki i przełóżcie sosem z zeszklonych piórek cebulowych, kawałków śliwek, przypraw (ziele angielskie, majeranek, liście laurowe) oraz sosu i koncentratu pomidorowego. Śledzie po kaszubsku najlepiej smakują, gdy poleżą w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 2-3 dni.

  1. Sałatka śledziowo-żurawinowa

Słony matias i słodko-kwaśne owoce suszonej żurawiny to wyjątkowo smaczne zestawienie, które warto przygotować na świąteczną ucztę. Wyjęte z oleju filety możecie pokroić na mniejsze kawałki lub posmarować farszem i zawinąć w zgrabne roladki. W naczyniu zmieszajcie pokrojoną w piórka, sparzoną wrzątkiem i osuszoną cebulę, namoczoną w gorącej wodzie żurawinę, ziele angielskie, goździk, liść laurowy, olej roślinny oraz pieprz, a powstałym nadzieniem przełóżcie rybę i pozostawcie w lodówce co najmniej na dobę.

  1. Efektowne śledzie pod pierzynką

Sałatki warstwowe nie tylko świetnie smakują, ale także bardzo efektownie prezentują się na świątecznym stole. Dodatkową zaletą jest oszczędność naczyń i zużywanej podczas mycia wody, ponieważ tę formę przystawki przygotowuje się bezpośrednio w misce lub słoiczkach, które będą serwowane podczas bożonarodzeniowej uczty. Z jakich warstw powinna się składać rybna sałatka? Zmieszane z zieloną cebulką matiasy, białka jajek, upieczone na miękko buraki czerwone, ogórki kiszone, ziemniaki, groszek konserwowy, ser żółty, sparzona cebula. Sałatka najlepiej smakuje, gdy każda warstwa jest oddzielona cienko rozsmarowanym sosem majonezowo-śmietanowym, a jej wierzch przyozdabiają ugotowane na twardo, zmrożone i starte na drobnych oczkach żółtka.

Przygotuj wyjątkową sałatkę śledziową!

Boże Narodzenie to czas, który najchętniej spędzany jest w gronie najbliższych i najważniejszych w życiu osób, ucztując przy stole suto zastawionym przeróżnymi potrawami. Wśród serwowanych na ciepło potraw nie powinno również zabraknąć chłodnych przystawek opartych na rybach. Na te szczególne chwile najlepiej przygotować różnorodne sałatki śledziowe z portalu Przepisy.pl, wśród których każdy będzie mógł znaleźć swój ulubiony przyjemnie kwaskowaty, subtelnie słodki lub mocno pikantny smak. Wesołych Świąt!

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.