Rzodkiewka dla dziecka to wyjątkowo pyszne warzywo, które szczególnie rozchwytywane jest w sezonie wiosenno-letnim. Ta niepozorna roślina wyróżnia się jednak bogactwem cennych witamin i minerałów, efektywnie wspierających zdrowy rozwój dziecka. Ponadto rzodkiewki doskonale pobudzają apetyt, regulują proces trawienia, a także wspomagają koncentrację. Świetnie sprawdzą się więc jako dodatek do kanapek bądź sałatek w codziennym menu naszej pociechy. Jakie dokładnie właściwości posiadają rzodkiewki i dlaczego, warto podawać je dziecku?
Rzodkiewka – smaczna nowalijka nie tylko dla dorosłych
Rzodkiewka to zdecydowanie jedna z najpopularniejszych nowalijek, cechująca się ostrym, ale świeżym posmakiem. Jako warzywo korzeniowe stanowi znakomite źródło wielu składników odżywczych, potrzebnych nie tylko dorosłym, ale również dzieciom. Dodatkowo cechuje się niezwykle niskim indeksem glikemicznym i niewielką kalorycznością, przez co może być z powodzeniem zjadana przez diabetyków lub osoby z insulinoopornością. Rzodkiewka ze względu na liczne prozdrowotne właściwości, idealnie uzupełni też codzienny jadłospis najmłodszych członków rodziny, jednocześnie skutecznie wspierając prawidłową pracę ich organizmu.
Jakie składniki odżywcze zawiera rzodkiewka?
W rzodkiewkach znajduje się wiele istotnych witamin i minerałów, wykazujących pozytywny wpływ na właściwy rozwój dziecka. Te niewielkie warzywa przede wszystkim wyróżnia wysoka zawartość witaminy C, która reguluje pracę układu immunologicznego. Ponadto zawarte w nowalijkach witaminy z grupy B oraz witamina A, odgrywają wyjątkowo ważną rolę w układzie nerwowym. Warto również zauważyć, że rzodkiewki są cennym źródłem podstawowych minerałów, w tym żelaza, fosforu, cynku, magnezu, potasu, sodu oraz miedzi. Świetnie usprawniają więc działanie mózgu oraz poprawiają koncentrację i pamięć, co okaże się szczególnie przydatne dzieciom uczęszczającym do szkoły. Dodatkowo w tych pysznych warzywach można odnaleźć wysokie stężenie siarki, a także kwasu foliowego.
Rzodkiewka dla dzieci – najważniejsze właściwości
Rzodkiewka zaliczana jest do roślin krzyżowych, dzięki czemu stanowi bogate źródło glukozynolanów. Tego typu związki wykazują właściwości przeciwbakteryjne, grzybobójcze oraz przeciwzapalne.
Doskonale wspomagają zdrowie układu pokarmowego, pobudzają trawienie i apetyt, a także działają żółciopędnie i żółciotwórczo. Spożywanie rzodkiewki zalecane jest więc niejadkom, borykającym się z mniejszym łaknieniem.
Wysoka zawartość błonnika znajdującego się w warzywach stabilizuje pracę jelit, zapobiega zaparciom oraz na dłużej zapewnia uczucie sytości. Nie można też zapominać, że jedzenie tych nowalijek efektywnie reguluje napięcie mięśniowe, ciśnienie krwi, a nawet rytm serca.
Rzodkiewki zwiększają również naturalną odporność organizmu przed wirusami, uszczelniają naczynia krwionośne, zapobiegają krwotokom z nosa i łatwemu tworzeniu się siniaków. Regularne spożywanie warzyw ma też duży wpływ na kondycję włosów oraz paznokci. Warzywa nie tylko pobudzają ich aktywny wzrost, ale także regulują wydzielanie sebum, przez co włosy na dłużej pozostają świeże, o wiele szybciej rosną i rzadziej wypadają.
W jakiej postaci podawać dziecku rzodkiewkę?
Rzodkiewka idealnie sprawdza się jako składnik kanapek, sałatek bądź twarożku. Może również stanowić chrupiącą, ale wartościową przekąskę pomiędzy posiłkami. Niektóre dzieci uwielbiają ją też maczaną w gęstszym jogurcie naturalnym. Rzodkiewka wyjątkowo smaczna podawana jest także na gorąco, zwłaszcza gotowana albo duszona.
Wartości odżywcze rzodkiewki są niezwykle zróżnicowane, jednocześnie dostarczając rozwijającemu się organizmowi wielu cennych witamin i minerałów, wykazujących prozdrowotne właściwości. Komponując zbilansowaną dietę dla najmłodszych, warto więc wprowadzić to pyszne warzywo do codziennego menu.
Bibliografia:
Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, Warszawa 2014.Lewicki P. P., Kiełki nasion jako źródło cennych składników odżywczych, „Żywność. Nauka. Technologia” 2010, 6 (73), str. 18-33.Sikorska-Zimny K., Wybrane glukozynolany i ich pochodne: źródła, właściwości oraz działanie na organizm człowieka, „Bromatologia i chemia toksykologiczna” 2016, 1, str. 96-105.
Komentarze