Ryż w diecie dziecka może być pierwszym wprowadzanym produktem, zalecany jest po 5 miesiącu życia. Ryż jest lekkostrawny, dobrze tolerowany przez osoby mające problemy z jelitami i trawieniem (działa przeciwbiegunkowo), dlatego doskonale sprawdza się w jadłospisie niemowlaków.Co równie istotne ryż jest składnikiem bezglutenowym!
Ryż jest bogaty w białko i ubogi w tłuszcze. Zawiera sporo witamin z grupy B i błonnik. Niektóre źródła wskazują, że ma pozytywny wpływ na układ nerwowy i może wspomóc walkę z alergiami.
Ryż w diecie dziecka: na wiele sposobów
Choć ryż można podawać na wiele sposobów: na słodko z owocami, czy w wersji pikantnej z różnymi sosami, mięsem, czy rybami na początku warto go zaproponować w delikatnej postaci, w diecie alergika najlepiej samodzielnie, bez dodatków: w pierwszym roku szczególnie bez soli i cukru.
Ryż w diecie niemowlaka
Ryż to drugie po pszenicy uprawiane zboże na świecie. Popularne niemal w każdym zakątku świata. Jest bardzo dobrze tolerowane przez większość małych dzieci, dlatego często jest podawany na początku rozszerzania diety. Jednak uwaga: ryż działa zapierająco, dlatego nie zaleca się go podawać dzieciom z tendencją do zaparć.
Na początku warto proponować dziecku zmiksowany ryż, po kilku dniach można go połączyć z wcześniej poznanymi smakami: jabłkiem, marchewką czy gruszką. Gdy dziecko nauczy się przeżuwać i nabierze wprawy w przełykaniu, można podać ryż w formie „ziarenkowej”, gotując ryż na miękko (bez rozdrabniania blenderem).
Na początek możemy sięgnąć po ryż biały lub bogatszy w cenne składniki ryż brązowy, który jest cennym źródłem żelaza, witamin B1, B2 i PP. Ciekawą propozycją jest ryż wstępnie preparowany (parboiled), którego najważniejsze składniki z okrywy przenikają do środka ziarna (jest zdrowszy) a przy tym smakuje podobnie do ryżu białego.
Można również zdecydować się na płatki ryżowe, czyli delikatniejszą wersję ryżu, którą przygotujemy bardzo szybko (dwie minuty po wrzuceniu na wrzątek są gotowe), doskonałe by podać od razu (bez konieczności miksowania). Świetnie smakują z jabłuszkiem, brzoskwinią, malinami, na wiele sposobów: na ciepło i zimno.
Ile minut gotowac ryz?ewa
Warto spojrzeć na informacje na opakowaniu.