Coraz częściej spotyka się osoby , które nie mogą jeść standardowego pieczywa czy potraw mącznych. Wszystkiemu winny jest gluten, który potrafi wyrządzić w organizmie duże szkody, dlatego już przy rozpoczęciu rozszerzania diety niemowląt zaleca się stopniowe jego podawanie i obserwację reakcji dziecka.
Co to jest właściwie gluten?
Gluten to białko roślinne znajdujące się w ziarnach zbóż takich jak: pszenica, żyto , jęczmień i owies. Nietolerancja glutenu może przyczynić się do poważnej choroby organizmu – celiakii (choroba trzewna, najpopularniejszy typ nietolerancji pokarmowej). Osoba, która cierpi na nietolerancję glutenu, spożywając go, może spodziewać się uszkodzeń kosmków jelitowych a także wyniszczenia organizmu. Mimo tego ryzyka, wprowadzenie do diety dziecka glutenu jest bardzo istotne, by wykluczyć jego nietolerancję.
Na celiakię choruje obecnie 1% społeczeństwa. Wiele źródeł podaje, że częstotliwość występowania celiakii ciągle rośnie (co może mieć związek z większą wykrywalnością choroby).
Nie tylko celiakia?
Nietolerancja glutenu może mieć różną formę i natężenie. Najczęściej mówi się o:
- celiakii,
- alergii,
- nadwrażliwości na gluten (gluten sensitivity).
W jaki sposób wprowadzić gluten do diety dziecka?
Wprowadzenie glutenu do diety dziecka powinno odbywać się stopniowo, u dzieci karmionych piersią w piątym miesiącu zaś karmionych mlekiem modyfikowanym w szóstym miesiącu. Zwykle podaje się 2-3 g glutenu (np. kaszy manny) na 100 ml płynu (np. zupka, mleko, woda) raz w ciągu dnia. Po dwóch miesiącach można zwiększyć dawkę glutenu, jeśli nie zaobserwowaliśmy niepokojących objawów .
Więcej o wprowadzaniu glutenu do diety dziecka.
Jakie są objawy nietolerancji glutenu u dzieci?
Najczęstszymi objawami nietolerancji na gluten u dzieci są:
- biegunki (wodniste , tłuszczowe, czasem z domieszką krwi) a także zaparcia,
- bóle brzucha, często pojawiają się również wzdęcia i kolki,
- utrata masy ciała,
- wysypka
- zaburzenia rozwojowe (dziecko wolno rośnie)
- anemia (bladość skóry).
Gdy tylko zaobserwowaliśmy niepokojące objawy u naszego dziecka, należny zabrać je do pediatry. Lekarz zdecyduje czy skierować dziecko do gastroenterologa.
Jeśli gastroenterolog ma podejrzenia co do występowania nietolerancji glutenu u dziecka, zaleci wykonanie badań krwi.
Istotne w diagnostyce celiakii jest stosowanie się do zaleceń lekarza. Nie należny samemu eliminować z diety dziecka glutenu, ani wykonywać prób prowokacyjnych na własną rękę. Dziecko podczas badań powinno przyjmować gluten, tak by badania były jak najbardziej miarodajne.
Najczęściej oznacza się stężenie dostępnych przeciwciał EmA, tTG, DGP lub GAF i na podstawie ich wartości stwierdza się prawdopodobieństwo nietolerancji na gluten. Jednak nie zawsze brak przeciwciał oznacza brak choroby. Może zdarzyć się tak, że dziecko nie wytwarza w ogóle przeciwciał lub obecność przeciwciał w surowicy nie oznacza zmian w jelicie cienkim, co może nie być wystarczające do zdiagnozowaniu choroby. Aby mieć pewność czy dziecko cierpi na celiakię potrzebne jest wykonanie biopsji jelita cienkiego, przeprowadzonej podczas standardowej gastroskopii. U dzieci zabieg wykonuje się w znieczuleniu ogólnym , pobiera się wówczas wycinki wnętrza jelita i ocenia zanik kosmków według tzw, skali Marsha.
Podstawą leczenia dziecka z nietolerancją glutenu jest przede wszystkim jego eliminacja całkowita z diety. Ma to na celu regenerację kosmków jelitowych oraz niedopuszczanie do dalszego wyniszczania organizmu.
Komentarze