Rafaello z kaszy jaglanej – smaczne i zdrowe

Rafaello z kaszy jaglanej to ciekawy sposób na przekąskę, deser, który przygotujemy bez trudu samodzielnie w domu. Ma tę przewagę nad gotowym produktem dostępnym w sklepie, że ma zdrowy skład, a ciekawe połączenie kaszy jaglanej z miodem, masłem i wiórkami kokosowymi sprawia, że jest również smaczne. Sprawdzi się również w diecie małego alergika – szczególnie maluchów niemogących jeść pszenicy czy glutenu.

Rafaello z kaszy jaglanej znika błyskawicznie, a dzieci proszą o jeszcze!

Rafaelllo z kaszy jaglanej

Rafaelllo z kaszy jaglanej

Składniki, czyli, czego potrzebujesz

  • pół szklanki kaszy jaglanej (przed ugotowaniem),
  • szklanka wybranego mleka (może być krowie, jaglane, kokosowe – w zależności od preferencji i możliwości),
  • 3 łyżki miodu (można też użyć cukru lub ksylitolu, jeśli dziecko jest uczulone na miód),
  • około 140 gramów wiórków kokosowych,
  • łyżka masła

Rafaello z kaszy jaglanej – przygotowanie

Na suchej patelni podsmażamy wiórki kokosowe (około 100 gramów) do momentu, gdy się zarumienią.

Kaszę przelewamy zimną wodą, następnie wrzątkiem, wsypujemy do garnka, dolewamy mleko. Gotujemy do momentu, gdy kasza wchłonie całe mleko. Powinniśmy uzyskać konsystencję stałą, która umożliwi nam uformowanie kulek.

Do ugotowanej kaszy dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy. Następnie dodajemy miód i masło. Ciepłą masę formujemy w kulki. Obtaczamy w wiórkach kokosowych i schładzamy w lodówce. Smacznego.

 

 

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. Olenka Olenka

    bardzo lubię :) dzieciaki się zajadają

  2. MIlena MIlena

    Zrobię na pewno – w ten weekend.

  3. soledade soledade

    A czym zastąpilibyście masło? Bo u córki skaza białkowa.

    • Justi Justi

      Zastąpiłam masło nierafinowanym olejem kokosowym i wyszło pyszne, tyle że trzeba poczekać aż masa się ochłodzi przed formowaniem kulek.

  4. Dagmara Dagmara

    Nie dodaje masła a miód zastąpiłam syropem daktylowym i jest pycha

  5. Genevieve Genevieve

    Hiya, I am really glad I have found this ininfmatroo. Today bloggers publish just about gossips and net and this is actually frustrating. A good web site with interesting content, this is what I need. Thanks for keeping this site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.