Pseudoalergia u dzieci

Pseudoalergia daje podobne objawy jak alergia. Problemem nie są jednak alergeny, ale histamina, której nadmierną produkcję stymuluje dostarczanie niektórych składników odżywczych. Ponadto objawy w przypadku pseudoalergii pojawiają się później po kontakcie ze składnikiem inicjującym, stąd często tak trudno jest zidentyfikować źródło problemu. Co ważne – układ immunologiczny nie bierze udziału w powstawaniu pseudoalergii, stąd badanie krwi nie dają satysfakcjonującej informacji zwrotnej. Nie wykazują, jakie produkty należy wykluczyć z diety. Równie bezużyteczne okazują się także testy skórne.

Naukowcy nadal nie są pewni, jaka jest rola histaminy w organizmie ludzkim. Większość jest skłonna twierdzić, że pełni ona rolę trucizny, która ma usuwać potencjalnych wrogów – zwłaszcza pasożyty dostające się do organizmu.

Jak rozpoznać psuedoalergię?

Jednym skutecznym sposobem jest obserwacja, która jest jednak trudna, bo objawy zazwyczaj nie pojawiają się natychmiast po spożyciu pokarmu, ale po kilku, a nawet kilkunastu godzinach. Gdy znajdziemy potencjalny produkt, należy go wykluczyć z diety i przeprowadzić test prowokacyjny, sprawdzając czy pojawi się niekorzystna reakcja. Tylko w ten sposób można potwierdzić wcześniejsze spostrzeżenia.

W przypadku chronicznej pokrzywki – efektów można się spodziewać najwcześniej po 2-3 tygodniach od zastosowania nowego menu.

Współczesna dieta a histamina

indeksProblem histaminy a tym samym pseudoalergii związany jest ze współczesną dietą, która zbyt często prowadzi do niekontrolowanych wyrzutów histaminy z komórek, w których jest magazynowa. Ponadto wiele produktów dostarcza histaminę w dużym stężeniu, co dodatkowo przeciąża i tak zmęczony organizm. Skutkiem są objawy świadczące o zatruciu organizmu.

Zdrowy człowiek toleruje około 175mg/kg masy ciała. Tymczasem współczesna dieta bogata w jajka,  kiszonki, konserwy, drożdże, żółty ser, wino, czekoladę dostarcza histaminę na potęgę, co prowadzi u wrażliwych osób do zaburzeń. Problemem jest również kwas cytrynowy, kwas szczawiowy, kwas jabłkowy i wszędobylski glutaminian sodu, cukier, a nawet środki niskosłodzące takie jak sacharyna i aspartam.

Jakie są objawy pseudoalergii?

Pseudoalergia może powodować:

  • trudne w leczeniu wysypki,
  • silne bóle głowy (często nazywane migrenowymi),
  • spadki ciśnienia krwi,
  • ataki astmy,
  • katar, polipy w nosie,
  • objawy żołądkowo-jelitowe,
  • u kobiet w ciąży nawet przedwczesne skurcze macicy.

Gdzie występuje histamina?

Histamina w większych ilościach występuje w:

  • dojrzewających serach,
  • wędlinach,
  • niektórych rybach (tuńczyk, łosoś, makrela, wędzone śledzie),
  • cielęcina,
  • wołowina,
  • szpinak,
  • ketczup,
  • kapusta kiszona,
  • piwo,
  • czerwone wino,
  • szampan,
  • bakłażan.

Reakcje psuedoalergiczne wywołują jednak przede wszystkim dodatki do żywności, barwniki i konserwanty. Problemem jest zazwyczaj żywność wysokoprzetworzona.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. Kiniowata Kiniowata

    Bardzo przydatny wpis, dzieki :)

  2. MM MM

    Alergia u dzieci to dzisiaj coraz częstszy problem, obawiam się, że już niewiele można zrobić…nawet eko jedzenie nie jest w 100% bezpieczne