Przetwory i mrożonki na zimę

Lato to czas, kiedy mamy dostęp do świeżych warzyw i owoców, które zawierają wiele cennych składników i witamin, dlatego nic dziwnego, że często podajemy je dzieciom, które równie chętnie je zjadają. Już na początku lata, gdy zaczyna się sezon owocowy, warto choć część ze zbiorów przechować na zimę w postaci przetworów. Co prawda soki czy dżemy zawierają cukier, jednak te przygotowane w domowym zaciszu będą zdrowsze i „pewniejsze” niż kupowane w sklepie. Najważniejsze, by udało się zachować odpowiedni aromat, wartości odżywcze i smak. Jak to zrobić?

Jak przygotować przetwory?

marmeladePierwszą rzeczą jest dobór odpowiedniego składnika. Warzywa i owoce przeznaczone na przetwory powinny być świeże, dojrzałe i jędrne. Odrzucamy nadgniłe, robaczywe czy zadrapane.

Idealne produkty powinny pochodzić z upraw ekologicznych lub z własnego ogródka, bo tylko te dają nam gwarancje najwyższej jakości. Jednak nie każdy ma komfort posiadania własnej działki z uprawami, więc warto wybrać sprawdzonego dostawcę na bazarku, poszukując rolnika, który wzbudzi nasze zaufanie.

Przyniesione owoce należy dokładnie umyć lub namoczyć, by pozbyć się resztek piasku, potem wystarczy je trochę osuszyć lub pozostawić na chwilę w durszlaku, by ociekły.

Następnym krokiem jest przygotowanie odpowiednich pojemników i naczyń, w których przechowamy przetwory. Do przyrządzania przetworów najczęściej używa się słoików.

Słoiki powinny być czyste, więc trzeba je dokładnie umyć i osuszyć. A najlepiej je wyparzyć w piekarniku lub mikrofalówce w temperaturze około 160 stopniach Celsjusza. Pokrywki powinny być równie czyste i sprawdzone, czy pasują do słoików i nie są uszkodzone. Do mrożonek natomiast przydadzą się plastikowe pojemniki, które powinny być starannie umyte i osuszone oraz foliowe woreczki.

Do pasteryzowania słoików przyda się duży garnek z pokrywką, do smażenia powideł garnek z grubym dnem np. rondel lub patelnia. Przydadzą się również miski do segregowania owoców i warzyw, sito do przecierania owoców, drewniana łyżka, drylownica, gdy przetwarzamy owoce pestkowe, sokownik – gdy będziemy przyrządzać sok.

A oto 5 sposobów na przechowanie owoców i warzyw:

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Wioleta 30-letnia mama trzyletniego Wojtusia. Absolwentka studiów pedagogicznych. Z zamiłowaniem pochłania wszelką wiedzę na temat wychowywania dzieci, gotowania oraz dziedzin kosmetyki. Zagorzała zwolenniczka karmienia piersią i jak najczęstszego chwalenia dzieci. Wyznaje zasadę: "Słuchaj dobrych rad, ale postępuj zgodnie z matczynym instynktem".

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. Mycha Mycha

    Ja niestety nie mam czasu przy małym dziecku, ale już za rok wszystko możliwe. Będę pichcić :)

  2. monika06 monika06

    u nas w tym sezonie doslownie „przerobilam” wszystko co bylo mozliwe;)
    ogorki kiszone, salatki z ogorkow, salatki z kapusty
    w sloiczkach mamy mnostwo buraczkow z papryka, z chrzanem i w calosci same najmniejsze okazy, a w butelki poszedl sam soczek na barszczyk mniam…
    zrobilysmy jeszcze przecier pomidorowy, na zupke najlepszy,
    powidla sliwkowe, dzemy z wisni, truskawek
    kompoty z czeresni, truskawek, gruszek, winogron,jablek-prawie wszystkiego co znalazlysmy w sadzie
    no i oczywiscie mnostwo soku z malin,truskawek i wisni
    troche owocow mroze aby zima delektowac sie pysznymi koktajlami lub upiec z nimi pyszne ciasto
    warzywa mroze, gdyz takie sa najsmaczniejsze, a zieleninki tez w pojemniczki i do zamrazarki
    wszystko ma jednak sens, gdy mamy bardzo pojemna spizarnie i zamrazarke, a najwiekszym szczesciem jest miec wlasna dzialke i samemu moc sobie cos wyhodowac na niej;) najzdrowsze i najsmaczniejsze;)

  3. krola krola

    Ja zawsze końcem lata skupuję na wsi owoce np. maliny, truskawki, porzeczki. Potem tylko sobie rozmrażam i używam do ciast i deserów.