Lato to czas beztroskiej zabawy, ale także niestety dokuczliwych upałów. Dzieci podczas takiej pogody są narażone szczególnie na odwodnienia, więc trzeba dbać o to, by często piły.
Najlepsza do ugaszenia pragnienia jest woda, ale jeśli maluch domaga się czegoś innego, warto przyrządzić samodzielnie napój w domu. Dziecko będzie miało radość z pomocy w przygotowaniu, a my pewność, że napój nie zawiera konserwantów, barwników i innych ulepszaczy chemicznych.
Kupując owoce do przygotowania napoju, należy wybierać najświeższe i pamiętać o dokładnym ich umyciu.
Jeśli już przyrządzamy napój w domu, warto zadbać o szczegóły, które dodatkowo zachęcą malucha do picia. Ozdobne słomki, parasolki, szklanki z motywem bajkowym, plaster cytryny czy kiwi, kostki lodu dodatkowo wzmogą apetyt na domowy napój.
Oto kilka propozycji
Arbuzowe szaleństwo
- plaster arbuza
- garść malin
- kilka kropel soku z cytryny
Arbuza obrać ze skórki i usunąć pestki, następnie pokroić w kostkę. Maliny wraz z pokrojonym arbuzem włożyć do wysokiego naczynia, zmiksować i doprawić do smaku sokiem z cytryny.
Pomidorowy koktajl
- pół szklanki kefiru
- pół szklanki soku pomidorowego
- pół łyżeczki posiekanego drobno szczypiorku lub pietruszki
- sól i cukier do smaku
Kefir, sok i zieleninę przełożyć do wysokiego naczynia. Wszystko dokładnie zmiksować, na koniec doprawić solą i cukrem.
Brzoskwiniowy koktajl
- 2 dojrzałe brzoskwinie
- mały jogurt naturalny
- łyżeczka miodu
Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestkę i pokroić w kostkę. Przełożyć do wysokiego naczynia, dodać miód i jogurt całość zmiksować blenderem.
Cytrynowa lemoniada
- niepełna szklanka wody mineralnej
- cytryna
- łyżeczka płynnego miodu
Z połówki cytryny wycisnąć sok, dodać miód, całość wymieszać dokładnie z wodą.
Owocowy mix soków
- ćwierć szklanki soku pomarańczowego
- ćwierć szklanki soku gruszkowego
- ćwierć szklanki soku winogronowego
Soki mieszamy ze sobą, przelewamy do szklanki i uzupełniamy niegazowana woda mineralną.
Owocowy kompot
- 3 jabłka
- 2 morele
- szczypta cynamonu
- litr wody
Jabłka umyć, wydrążyć i pokroić w ćwiartki. Z moreli usunąć pestki. Owoce umieścić w garnku i zalać wodą. Całość gotować ok 20-30 minut. Na koniec przyprawić cynamonem. Jeśli kompot okaże się zbyt kwaśny, można dosłodzić go łyżeczką miodu.
A Wy co podajecie swoim dzieciom do picia w upały?
Ten arbuzowy przepis jest super. Czekamy na maliny, a teraz robimy koktajle z truskawek. Przepyszne i zdrowe.
Moja córka uwielbia latem chłodna miete z miodem. Jest zdrowa i wspaniale orzeźwia ;]