Roczny maluch ma w sobie wiele energii. Zaczyna chodzić, być samodzielny i spożywa większość produktów żywnościowych. W tym czasie bardzo ważne jest odpowiednie odżywianie dla prawidłowego rozwoju dziecka. Wydawałoby się, że po ukończeniu roczku maluch może już jeść potrawy z dorosłego stołu wraz z domownikami. Oczywiście nie ma przeciwwskazań, jednak to, co znajdzie się na dziecięcym talerzu powinno być przemyślane. Potrawy powinny być lekkostrawne i pełne wartości odżywczych by wspomagały rozwój dziecka. W dodatku muszą smakować i zachęcająco wyglądać, by maluch chciał je zjeść. Jeśli to możliwe, unikamy soli, cukru, oraz ostrych przypraw. Jakie przepisy dla rocznego dziecka sprawdzą się najbardziej?
Poniżej kilka prostych, sprawdzonych przepisów dla rocznego dziecka
Przepisy dla rocznego dziecka na śniadanie lub kolację
Przepisy dla rocznego dziecka: kanapki z pastą jajeczną
1 jajko ugotowane na twardo
2 średnie rzodkiewki
łyżeczka posiekanego szczypiorku
łyżka gęstego jogurtu naturalnego
kromka dowolnego chleba
pomidorki koktajlowe
Jajko obrać i pokroić w drobną kostkę, rzodkiewkę umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajko, rzodkiewkę, jogurt, szczypiorek wrzucić do miseczki i wymieszać do konsystencji pasty. Pastę wyłożyć na chleb.Pomidorki sparzyć, obrać ze skórki , pokroić i położyć jako dodatek na talerzyk.
Przepisy dla rocznego dziecka: placuszki z jabłkami
1 jajko
pół szklanki mleka
ok. 3/4 szklanki dowolnej mąki (ilość zależy od tego. jakiej mąki używamy)
1 średnie jabłko
cukier waniliowy
łyżeczka oleju
Dodatkowo: ulubiony dżem lub jogurt naturalny
Jajko ubić z cukrem, dodać mąkę, olej, zmiksować mikserem do konsystencji gęstej śmietany. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lub pokroić drobno i dodać do ciasta. Smażyć małe placki na wolnym ogniu i suchej patelni z obu stron. Podawać z dżemem lub jogurtem.
Przepisy dla rocznego dziecka na zupy
Przepisy dla rocznego dziecka: krupnik z kaszą pęczak
1 plaster schabu
marchew
pietruszka korzeń,
kawałek selera,
łyżeczka pokrojonego pora,
1 ziemniak,
3 łyżki pęczaku
łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Schab zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzątku. Do gotującej się wody wrzucamy startą na tarce marchew, pietruszkę, seler oraz por. Gotujemy ok. pół godziny. Po tym czasie dorzucamy obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka oraz wsypujemy kaszę. Gotujemy ok 10-15 minut od czasu do czasu mieszając. Mięso wyjmujemy, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki
Przepisy dla rocznego dziecka: zupa kalafiorowa z lanymi kluseczkami
udko z kurczaka
włoszczyzna
pół małego kalafiora
po łyżeczce posiekanego koperku i natki pietruszki
łyżka jogurtu naturalnego
kluski : 1 jajko, 1 łyżka mąki
Mięso z kurczaka zalewamy wodą, dodajemy obraną, startą na tarce włoszczyznę i gotujemy do miękkości. Gdy mięso jest miękkie wyjmujemy, obieramy z kości, kroimy w kostkę i dodajemy do zupki. Wrzucamy kalafiora.
Do miski wbijamy jajko, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy widelcem by nie powstały grudki. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie trzeba dodać mąkę, jeśli za gęste odrobinę mleka. Ciasto wlewamy do gotującej się zupki delikatnie widelcem tworząc kluski. Gotujemy ok 5 minut, dodajemy do smaku jogurt naturalny koperek i posiekaną natkę.
Przepisy na drugie dania dla rocznego dziecka
Pierogi pszenno-razowe z soczewicą
pół szklanki czerwonej soczewicy
1 średnia marchewka
szklanka mąki pszennej
pół szklanki mąki razowej
ciepła woda
Soczewicę zalewamy wodą na około 2 godziny. Po tym czasie wodę odlewamy, zalewamy świeżą, dodajemy obraną i drobno startą na tarce marchewką. Gotujemy około 15 minut. Po ugotowaniu odsączamy nadmiar wody i miksujemy soczewicę z marchewką. Studzimy.
Mąki mieszamy ze sobą w misce i dolewamy tyle ciepłej wody by powstało elastyczne ciasto. Ciasto wałkujemy na placek, wykrawamy koła szklanką . Na każdym kole układamy po łyżeczce farszu z soczewicy i sklejamy na kształt pierogów. Pierogi gotujemy w lekko osolonym wrzątku ok. 2 minuty od wypłynięcia. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Podajmy z roztopionym masłem lub jogurtem.
Ryba z kaszą kuskus i warzywami
filet z dowolnej ryby
łyżka masła
łyżeczka soku z cytryny,
łyżeczka posiekanego koperku,
pieprz
dowolne warzywa : pietruszka, marchewka, fasolka szparagowa
pół szklanki ugotowanej kaszy kuskus
Rybę myjemy, sprawdzamy czy nie ma ości. Osuszamy, przekładamy na folie aluminiową, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy masło, posypujemy koprem i pieprzem. Rybę pieczemy w folii aluminiowej w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. pół godziny .
Warzywa oczyszczamy, obieramy i kroimy w słupki. Gotujemy na parze.
Rybę wykładamy na talerz, obok warzywa i ugotowaną kaszę.
Przepisy na deser dla rocznego dziecka
Ciastka pełnoziarniste z czekoladą
szklanka płatków owsianych
pół szklanki mąki pełnoziarnistej
pół szklanki mąki pszennej
jajko
1/4 szklanki cukru trzcinowego
szczypta proszku do pieczenia
4 kostki gorzkiej czekolady
pół kostki masła
Płatki miksujemy blenderem na drobniejsze. Mąki, płatki mieszamy ze sobą i proszkiem do pieczenia. Siekamy z masłem. Dodajemy cukier i jajko. Ugniatamy elastyczne ciasto. Wałkujemy na duży placek. Ciastka wykrawamy szklanką, następnie widelcem odciskamy kształt pasków. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok 15 minut. Po upieczemy polewamy delikatnie rozpuszczoną czekoladą.
Tort na pierwsze urodziny
6 jajek
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki gryczanej,
łyżeczka proszku do pieczenia
pół kilograma malin
dwie galaretki malinowe
krem:
200 g miękkiego masła
2 szklanki mleka w proszku
1 opakowanie cukru waniliowego
100 g cukru pudru, lub zmielonego cukru trzcinowego
pół szklanki mleka
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i ubijamy aż piana będzie szklista. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku i delikatnie mieszamy na wolnych obrotach mikserem. Mąkę mieszamy z proszkiem i po trochę dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Ciasto przelewamy do blaszki, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopniu ok. pół godziny. Studzimy.
Galaretki rozrabiamy w półtorej szklanki wrzątku.Studzimy. Maliny miksujemy blenderem, dodajemy do galaretki i mieszamy. Odstawiamy do delikatnego stężenia.
Do garnka wsypać cukry i wlać mleko. Zagotować aż cukier się rozpuści. Wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać mleko z cukrem. Na koniec stopniowo dodać przesiane mleko w proszku i dokładnie zmiksować.
Biszkopt kroimy w poprzek. Na spód wylewamy jedną część kremu. Następnie wylewamy tężejącą galaretkę z malinami. Kolejno układamy następną warstwę kremu i biszkopt. Na wierzch wylewamy resztę kremu i dowolnie dekorujemy.
Całkiem fajne przepisy wypróbowałam na razie placki z jabłkiem są w porządku maleństwo zjadło półtora a ja resztę
Przy torcie nie jest napisane że chodzi chyba o mleko w proszku zwykłe a niemodyfikowane do kremu?