Przepis na szarlotkę bezglutenową

Potrzebne składniki

Ciasto:

300 gramów masła

170 gramów mąki ryżowej

150 gramów mąki gryczanej

140 gramów mąki ziemniaczanej

100 g ksylitolu lub cukru

4 żółtka

szczypta soli

Masa jabłkowa:

SONY DSC1,5 kg jabłek

około 100 gramów ksylitolu lub cukru – lub mniej w zależności od rodzaju użytych jabłek

sok z 1/2 cytryny

1 płaska łyżeczka cynamonu – opcjonalnie

 

Masło, mąki, ksylitol lub cukier, żółtka i sól połączyć, zagniatając ciasto. Podzielić na dwie części i wstawić do lodówki na około pół godziny. Wyjąć z lodówki i jedną część ciasta wyłożyć na posmarowaną masłem i obsypaną mąką blachę (wymiary około 33×22 cm). Podpiec około 5 -10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Umyj jabłka, obierz i pokrój na kawałki, usuń gniazda z pestkami, zetrzyj na tarce, przełóż do garnka, dodaj ksylitol i ewentualnie cynamon, duś na ogniu aż jabłka staną się miękkie. Dodaj sok z połówki cytryny. Trochę przestudź.

Wyłóż jabłka na placek wyciągnięty z piekarnika, na górę wyłóż pozostałą część ciasta – ciasto rozgniataj w palcach lub porozrzucaj poskubane kawałki ciasta. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut, do momentu aż wierzch nabierze złotego koloru.

SONY DSC

Inspiracja – klik.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. Jolka Jolka

    Kiedyś nikt nie mówił i chyba nawet nie słyszał o produktach bezglutenowych. Teraz słyszy się o tym na każdym kroku. Osobiście jestem ciekawa jak smakuje taka szarlotka;)