Przepis na pierniczki

Moja babcia piecze te pierniczki już od 50 lat, każdego roku przed świętami. Dlatego mogę śmiało napisać, że jest to przepis bezkonkurencyjny. Choć przygotowanie około 150 pierniczków  (tyle wychodzi z przepisu) zajmuje dobrych kilka godzin, warto, bo zarówno wykrajanie, pieczenie jak i dekorowanie pozwala się zrelaksować i pozytywnie nastroić na nadchodzące święta.

Składniki:

  • 2kg mąki
  • 1/2 kg miodu
  • 1/2 kg cukru
  • 6 łyżek smalcu (1 kostka)
  • 6 jaj
  • 2-3 łyżeczki przyprawa do pierników (najlepiej samodzielnie zmielić goździki, cynamon i imbir, dzięki czemu pierniczki będą jeszcze bardziej aromatyczne)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka amoniaku (w zamian można użyć dodatkowej  łyżeczki sody)
  • 1-2 łyżki kakao

Przygotowanie

Miód, smalec, cukier i przyprawy zagotować w garnku.

1kg mąki wymieszać z kakao i zalać powyższym zagotowanym roztworem.

Dobrze i energicznie mieszać – w tym momencie przyda się pomoc partnera, bo mieszanie wymaga większej siły.

Po lekkim przestudzeniu masy, wbijać po 1 jajku i ciągle mieszać. (Nie wbijać jajek do za gorącej masy!).

W 1/3 szklance zimnej wody rozpuścić sodę i amoniak (uwaga na bardzo intensywny zapach), wlać do ciasta i dalej mieszać.

Ciasto odstawić na całą noc.

Drugi kg mąki przyda się kolejnego dnia do zagniatania ciasta.

Wyciągamy z miski ciasto (może być najpierw część). Ciasto jest lepkie, więc sypiemy mąką i zagniatamy.

Zagniatamy tak długo aż ciasto będzie nadawało się do rozwałkowania i wykrawania pierniczków (nie może lepić się do wałka i stołu).

Wykrawamy pierniczki i pieczemy w temperaturze 180 stopni.

Po wystygnięciu pierniczków dekorujemy je lukrem.

Po wyschnięciu lukru chowamy do puszek.

Pierniczki są smaczne od razu, ale po kilku dniach w puszce robią się miękkie.

Smacznego!

mgr biotechnologii medycznej w trakcie studiów doktoranckich z zakresu farmakologii, farmaceutka

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*

  1. kinia

    Super, przepis. Podoba mi się. Pierniczki prezentują się bardzo dobrze.

  2. mama Kasi

    Ale mi smaku narobiliście ;)

  3. Izabela Glaza Izabela Glaza

    To do dzieła! :) Pierniczki są naprawdę pyszne!

  4. Alicja

    A czy wychodza miękkie? Bo robiłam w zeszlym roku z córką i wyszly tak twarde że szok i szukamy w tym roku sprawdzonego przepisu

  5. Beata

    Właśnie zabieram sie do pieczenia, ciasto juz rozwałkowanego ale ile maja sie piec?

    • sosrodzice sosrodzice

      W zależności od wielkości – 5-8 minut ok.