Moja babcia piecze te pierniczki już od 50 lat, każdego roku przed świętami. Dlatego mogę śmiało napisać, że jest to przepis bezkonkurencyjny. Choć przygotowanie około 150 pierniczków (tyle wychodzi z przepisu) zajmuje dobrych kilka godzin, warto, bo zarówno wykrajanie, pieczenie jak i dekorowanie pozwala się zrelaksować i pozytywnie nastroić na nadchodzące święta.
Składniki:
- 2kg mąki
- 1/2 kg miodu
- 1/2 kg cukru
- 6 łyżek smalcu (1 kostka)
- 6 jaj
- 2-3 łyżeczki przyprawa do pierników (najlepiej samodzielnie zmielić goździki, cynamon i imbir, dzięki czemu pierniczki będą jeszcze bardziej aromatyczne)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka amoniaku (w zamian można użyć dodatkowej łyżeczki sody)
- 1-2 łyżki kakao
Przygotowanie
Miód, smalec, cukier i przyprawy zagotować w garnku.
1kg mąki wymieszać z kakao i zalać powyższym zagotowanym roztworem.
Dobrze i energicznie mieszać – w tym momencie przyda się pomoc partnera, bo mieszanie wymaga większej siły.
Po lekkim przestudzeniu masy, wbijać po 1 jajku i ciągle mieszać. (Nie wbijać jajek do za gorącej masy!).
W 1/3 szklance zimnej wody rozpuścić sodę i amoniak (uwaga na bardzo intensywny zapach), wlać do ciasta i dalej mieszać.
Drugi kg mąki przyda się kolejnego dnia do zagniatania ciasta.
Wyciągamy z miski ciasto (może być najpierw część). Ciasto jest lepkie, więc sypiemy mąką i zagniatamy.
Zagniatamy tak długo aż ciasto będzie nadawało się do rozwałkowania i wykrawania pierniczków (nie może lepić się do wałka i stołu).
Wykrawamy pierniczki i pieczemy w temperaturze 180 stopni.
Po wystygnięciu pierniczków dekorujemy je lukrem.
Po wyschnięciu lukru chowamy do puszek.
Pierniczki są smaczne od razu, ale po kilku dniach w puszce robią się miękkie.
Smacznego!
Super, przepis. Podoba mi się. Pierniczki prezentują się bardzo dobrze.
Ale mi smaku narobiliście ;)
To do dzieła! :) Pierniczki są naprawdę pyszne!
A czy wychodza miękkie? Bo robiłam w zeszlym roku z córką i wyszly tak twarde że szok i szukamy w tym roku sprawdzonego przepisu
Właśnie zabieram sie do pieczenia, ciasto juz rozwałkowanego ale ile maja sie piec?
W zależności od wielkości – 5-8 minut ok.