Przepis na domowy sorbet

Dzieci lubią łakocie. Niestety większość tak zwanych gotowych produktów nie jest wolna od konserwantów, barwników i innych  sztucznych dodatków. Dlatego dobrze, w miarę możliwości, przygotowywać pyszne desery samodzielnie w domu.

Jaki smakołyk sprawdzi się w gorące dni? Oczywiście pyszne owocowe sorbety, nazywane zdrowszą alternatywą lodów. Sprawdzone przepisy znajdziecie poniżej!

Zdrowsze niż lody

High-quality photo ripe lemons on a white backgroundSorbety to zdrowsza propozycja niż lody. Głównie ze względu na skład: zawartość minimum 25% owoców. Deser ten można wykonać niemal z każdego rodzaju owoców, uwzględniając dobre proporcje.

Im bardziej „mięsiste owoce”, tym należy dodać do sorbetu więcej wody. Im są one bardziej soczyste, tym woda jest mniej potrzebna. Stosując w praktyce tę zasadę, sorbet bananowy potrzebuje największej ilości wody, a sorbet arbuzowy dużo mniej.

Domowy sorbet truskawkowy

Wykonanie sorbetu truskawkowego jest bardzo proste. Wystarczy przygotować:

  • pół kilograma truskawek,
  • cztery łyżki soku z cytryny,
  • trzy łyżki cukru.

Truskawki płuczemy i osączamy, usuwamy szypułki. Następnie kroimy na ćwiartki, wlewamy 1/3 soku z cytryny i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na około 30 minut aż owoce puszczą sok i wstawiamy do zamrażalnika na około 3 godziny.

Gdy owoce będą już niemal całkiem zamrożone, dodajemy pozostały sok z cytryny, miksujemy blenderem na gładką masę. Przekładamy do pojemnika, który możemy szczelnie zamknąć, i wstawiamy do zamrażalnika na około 3-6 godzin. Sorbet nakładamy do miseczek lub pucharków zwykłą łyżeczką lub specjalną łyżką do lodów. Podajemy po kilku chwilach po wyciągnięciu z zamrażalki.

Pamiętajmy o użyciu stabilizatora. W tej roli można użyć:

  • łyżeczki mąki kukurydzianej lub krochmalu pod koniec miksowania,
  • miód, syrop ryżowy lub glukoza dodane przed zamrożeniem.

Domowy sorbet malinowy

Do przygotowania sorbetu możemy użyć również malin. Wystarczy:

  • 500-600 gramów zamrożonych malin
  • 10 łyżeczek cukru pudru

Zamrożone maliny mieszamy przy pomocy blendera z cukrem pudrem (jeśli blenderem można kruszyć lód, można to zrobić od razu po wyciągnięciu owoców z zamrażalnika. Jeśli nie, należy odczekać kilkadziesiąt minut). Gotowe!

Domowy sorbet arbuzowy

Potrzebne będą:

  • 0,5 kg arbuza
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Arbuza obieramy ze skóry, usuwamy pestki. Dodajemy cukier puder i sok z cytryny: wszystko dokładnie miksujemy. Wkładamy do plastikowego naczynia i mrozimy przez 30 minut. Po pół godzinie wyciągamy i rozdrabniamy grudki lodu widelcem, wkładamy do zamrażalnika na kolejne 1,5 godziny. Gdy sorbet się zamrozi, wyciągamy, miksujemy i wkładamy do pucharków.

Domowy sorbet bananowy

Do przygotowania sorbetu bananowego będziemy potrzebować:

  • 5 średnich dojrzałych owoców,
  • sok z jednej cytryny,
  • 3-4 łyżki cukru pudru,
  • ½ szklanki przegotowanej wody.

Banany obieramy ze skóry, kroimy w plastry. Przekładamy do plastikowego pojemnika z pokrywką. Pojemnik zamykamy i wstawiamy na 3 godziny do zamrażalnika.

Zamrożone owoce przekładamy do pojemnika, w którym będziemy rozdrabniać je blenderem, polewamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier puder i schłodzoną wodę. Dokładnie miksujemy. Wykładamy do miseczek lub pucharków.

Mam na imię Kinga. Jestem mamą. Normalną, nie wpatrzoną przez cały dzień w dziecko, ale myślącą o prawdziwym dobru całej rodziny. Uczę się, jak kochać siebie i innych. Wiem, że mogę to osiągnąć jedynie wtedy, kiedy będę łączyć kilka ról.

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. kola kola

    aż chce się smakować…mniami :)

  2. MartaB MartaB

    mmmm ale apetytu mi narobiliscie:-)

  3. MartaB MartaB

    mmmm ale apetytu mi narobiliscie….:-)

  4. ANKA35 ANKA35

    Sorbet malinowy to nasz ulubiony. Maliny mają przeogromną ilość witamin i minerałów, trzeba korzystać.

    • HelowaMama HelowaMama

      I podobno są mało alergizujące. Szkoda,że moje dziecko o tym nie wie;/

  5. HelowaMama HelowaMama

    Super, w sam raz dla mojego alergusa:) Wszystko zdrowe i co najważniejsze- bezglutenowe!

  6. krola krola

    Ten bananowy chyba zaserwuję na urodzinach.