Dzieci lubią łakocie. Niestety większość tak zwanych gotowych produktów nie jest wolna od konserwantów, barwników i innych sztucznych dodatków. Dlatego dobrze, w miarę możliwości, przygotowywać pyszne desery samodzielnie w domu.
Jaki smakołyk sprawdzi się w gorące dni? Oczywiście pyszne owocowe sorbety, nazywane zdrowszą alternatywą lodów. Sprawdzone przepisy znajdziecie poniżej!
Zdrowsze niż lody
Sorbety to zdrowsza propozycja niż lody. Głównie ze względu na skład: zawartość minimum 25% owoców. Deser ten można wykonać niemal z każdego rodzaju owoców, uwzględniając dobre proporcje.
Im bardziej „mięsiste owoce”, tym należy dodać do sorbetu więcej wody. Im są one bardziej soczyste, tym woda jest mniej potrzebna. Stosując w praktyce tę zasadę, sorbet bananowy potrzebuje największej ilości wody, a sorbet arbuzowy dużo mniej.
Domowy sorbet truskawkowy
Wykonanie sorbetu truskawkowego jest bardzo proste. Wystarczy przygotować:
- pół kilograma truskawek,
- cztery łyżki soku z cytryny,
- trzy łyżki cukru.
Truskawki płuczemy i osączamy, usuwamy szypułki. Następnie kroimy na ćwiartki, wlewamy 1/3 soku z cytryny i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na około 30 minut aż owoce puszczą sok i wstawiamy do zamrażalnika na około 3 godziny.
Gdy owoce będą już niemal całkiem zamrożone, dodajemy pozostały sok z cytryny, miksujemy blenderem na gładką masę. Przekładamy do pojemnika, który możemy szczelnie zamknąć, i wstawiamy do zamrażalnika na około 3-6 godzin. Sorbet nakładamy do miseczek lub pucharków zwykłą łyżeczką lub specjalną łyżką do lodów. Podajemy po kilku chwilach po wyciągnięciu z zamrażalki.
Pamiętajmy o użyciu stabilizatora. W tej roli można użyć:
- łyżeczki mąki kukurydzianej lub krochmalu pod koniec miksowania,
- miód, syrop ryżowy lub glukoza dodane przed zamrożeniem.
Domowy sorbet malinowy
Do przygotowania sorbetu możemy użyć również malin. Wystarczy:
- 500-600 gramów zamrożonych malin
- 10 łyżeczek cukru pudru
Zamrożone maliny mieszamy przy pomocy blendera z cukrem pudrem (jeśli blenderem można kruszyć lód, można to zrobić od razu po wyciągnięciu owoców z zamrażalnika. Jeśli nie, należy odczekać kilkadziesiąt minut). Gotowe!
Domowy sorbet arbuzowy
Potrzebne będą:
- 0,5 kg arbuza
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Arbuza obieramy ze skóry, usuwamy pestki. Dodajemy cukier puder i sok z cytryny: wszystko dokładnie miksujemy. Wkładamy do plastikowego naczynia i mrozimy przez 30 minut. Po pół godzinie wyciągamy i rozdrabniamy grudki lodu widelcem, wkładamy do zamrażalnika na kolejne 1,5 godziny. Gdy sorbet się zamrozi, wyciągamy, miksujemy i wkładamy do pucharków.
Domowy sorbet bananowy
Do przygotowania sorbetu bananowego będziemy potrzebować:
- 5 średnich dojrzałych owoców,
- sok z jednej cytryny,
- 3-4 łyżki cukru pudru,
- ½ szklanki przegotowanej wody.
Banany obieramy ze skóry, kroimy w plastry. Przekładamy do plastikowego pojemnika z pokrywką. Pojemnik zamykamy i wstawiamy na 3 godziny do zamrażalnika.
Zamrożone owoce przekładamy do pojemnika, w którym będziemy rozdrabniać je blenderem, polewamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier puder i schłodzoną wodę. Dokładnie miksujemy. Wykładamy do miseczek lub pucharków.
aż chce się smakować…mniami :)
mmmm ale apetytu mi narobiliscie:-)
mmmm ale apetytu mi narobiliscie….:-)
Sorbet malinowy to nasz ulubiony. Maliny mają przeogromną ilość witamin i minerałów, trzeba korzystać.
I podobno są mało alergizujące. Szkoda,że moje dziecko o tym nie wie;/
Super, w sam raz dla mojego alergusa:) Wszystko zdrowe i co najważniejsze- bezglutenowe!
Ten bananowy chyba zaserwuję na urodzinach.