Przepis na chipsy z jarmużu – smakują dzieciom i są szalenie zdrowe

Jarmuż to niepozorna kapusta o niezwykłym składzie. Zielone liście mają sporo wapnia (porównywalnie do mleka), równie dużo żelaza, jak również ważnych witamin – K, A i C. Warto go jeść również z powodu przeciwutleniaczy, które walczą z wolnymi rodnikami, zapobiegają tak zwanemu stresowi antyoksydacyjnemu oraz działają przeciwzapalnie.

W podstawowej formie jarmuż może nie zachwycać. Na szczęście można go podawać na wiele sposobów. Jednym z lepszych są chipsy, które świetnie chrupią i dobrze doprawione smakują wyśmienicie.

chipsy z jarmużu

Liście jarmużu na blasze przed upieczeniem

Chipsy z jarmużu przepis

Chipsy z jarmużu przygotowujemy w piekarniku. Wystarczy garść liści, odrobina ulubionego oleju oraz przypraw (np. soli himalajskiej, ziół prowansalskich, papryki w proszku – w zależności od preferencji).

Chipsy pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Zazwyczaj trwa to od 7 do 12 minut – w zależności od wielkości liści. Liście wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem, spryskujemy ulubionym olejem lub oliwą i posypujemy przyprawami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy aż do momentu, gdy liście będą chrupkie. W trakcie pieczenia możemy wyjąć blaszkę i sprawdzić, czy nasza przekąska jest już gotowa.

Smacznego!

Jestem mamą. Normalną, nie wpatrzoną przez cały dzień w dziecko, ale myślącą o prawdziwym dobru całej rodziny. Uczę się, jak kochać siebie i innych. Wiem, że mogę to osiągnąć jedynie wtedy, kiedy będę łączyć kilka ról.

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. Kasia Kasia

    Znamy i staram się często przygotowywać, są całkiem smaczne najlepsze takie od razu z piekarnika

  2. Matylda Matylda

    Nam najbardziej zasmakowały z ostrą papryką

  3. KK KK

    widziałam jarmuż w biedronce, zrobie dzieciom