Przechowywanie mleka mamy

Jeśli odciągasz pokarm laktatorem lub pracujesz nad tym, by było go więcej, bardzo ważne jest to, byś znała zasady przechowywania mleka. Jeśli nie podajesz dziecku bezpośrednio pokarmu po odciągnięciu, możesz go przechowywać w temperaturze pokojowej, w lodówce lub w zamrażalniku. Czas przechowywania uzależniony jest od temperatury, w jakiej się pokarm znajduje.

Wytyczne przechowywania mleka dla dzieci zdrowych

Poniższe liczby dotyczą dzieci zdrowych i urodzonych o czasie.

Temperatura pokojowa – 6 do 12 godzin
Lodówka – 2-5 dni
Zamrażarka znajdująca się wewnątrz lodówki – 2 tygodnie
Zamrażalka wolnostojąca (osobne drzwiczki) – 3 tygodnie
Głębokie zamrożenie w temperaturze (18 do -20°C) – 6-12 miesięcy

Uwaga! Jeśli Twoje dziecko jest chore lub jest wcześniakiem, zgłoś się do zespołu szpitalnego, by pomogli Ci w odciąganiu mleka i w odpowiednim przechowywaniu pokarmu. W takim wypadku niezbędne są inne techniki przechowywania mleka i obchodzenia się z nim.

Jak przechowywać?

Najlepiej przechowuj mleko w tylnej części lodówki, gdzie jest najchłodniej i gdzie jest ono najmniej narażone na zmiany temperatur powstałe przy otwieraniu i zamykaniu drzwi lodówki. Nie przechowuj mleka na drzwiach zamrażalnika.

Po rozmrożeniu mleko może być przechowywane w lodówce nie dłużej niż 24 godziny.

W miejscu pracy, gdzie nie ma lodówki, możesz przechowywać mleko w specjalnej torbie izolującej, torbie chłodzącej z woreczkami lodu lub ze specjalnymi zamrożonymi wkładami.

Mleko ma przeciwbakteryjne właściwości. Dlatego może być aż przez 10 godzin przechowywane w temperaturze pokojowej bez ryzyka, że rozwiną się w nim zarazki. Jednak jeśli wiesz, że nie wykorzystasz go przez najbliższe kilka godzin, zawsze lepiej schować mleko do lodówki.

Mleko pozostałe po karmieniu nie nadaje się do przechowywania i użycia. Pozornie może wydawać się, że jest nieskazitelnie czyste, jednak bakterie pochodzące z ust dziecka sprawiają, że resztki mleka nie nadają się do ponownego podania maluszkowi.

Zamrażanie w plastikowych pojemnikach

Jeśli zamrażasz pokarm w plastikowych pojemnikach, pozostaw przynajmniej dwucentymetrową przestrzeń między pokarmem a wieczkiem. Jest to niezbędne, bo ciecz w procesie zamrażania zwiększa swoją objętość.
Wyrób sobie nawyk zaznaczania na opakowaniu daty odciągnięcia pokarmu i zawartości.

Zamrażanie w woreczkach

Dobrym patentem jeśli zamrażasz pokarm w woreczkach, jest schowanie go do butelki. Po zamrożeniu wyciągasz po prostu butelkę lub specjalny pojemnik. W ten sposób mleko zachowa odpowiedni kształt i pozwoli w razie konieczności na zabranie go, schowanie do butelki i gdy dotrzesz do celu na rozmrożenie i podanie dziecku.

Zamrażanie w plastikowych foremkach

Mleko można zamrażać w plastikowych foremkach do lodu. To dobry sposób, bo jest tani i dość praktyczny. Wystarczy wlać mleko do wgłębień, uważając, by się nie rozlało, włożyć pojemnik do foli aluminiowej i zamrozić.

Gdy zajdzie taka potrzeba, wyciskasz po prostu kostki i od razu wrzucasz do butelki lub jeśli są za duże, rozmrażasz w miseczce i przelewasz do butelki.

W jakich ilościach zamrażać mleko?

Najlepiej zamrażać mleko w ilości od 60 do 120 ml. Jeśli jednorazowo nie uda Ci się odciągnąć tyle pokarmu, możesz dolać mleko do wcześniej odciągniętego (przy założeniu, że będzie ono przechowywane w lodówce). To pozwoli na szybkie rozmrożenie i do minimum ograniczy marnowanie pokarmu.
Jeśli jednak mieszasz odciągnięte mleko, to jedna i druga porcja powinna zostać odciągnięta w odstępstwie 12 godzin.

Jak prawidłowo rozmrozić mleko?

Zaleca się pozostawić zamrożone mleko na noc w lodówce. Dzięki temu rozmrozi się powoli oraz równomiernie i nie straci cennego składu. Oczywiście im mniejsza porcja mleka, tym szybciej się ona rozmrozi.
Mleko można również rozmrozić w cieplejszym pojemniku z wodą, poprzez jego wymianę za każdym razem, gdy się woda schłodzi.
Kobiecego pokarmu nie wolno rozmrażać w mikrofalówce!

Jak podgrzewać mleko?

Mleko, które przez chwilę przebywało w temperaturze pokojowej, nie wymaga podgrzewania. Gotowanie mleka sprawi, że straci ono swoje cenne właściwości. Podobnie jak podgrzewanie w mikrofali. Przygotowywanie mleka w mikrofalówce ma jeszcze tę wadę, że jest po prostu niebezpieczne. Pokarm uzyskuje wyższą temperaturę nierównomiernie i maluszek podczas posiłku może się po prostu poparzyć!

Jeśli chcesz ogrzać mleko, które stało w lodówce, zrób to polewając butelkę ciepłą wodą lub wkładając mleko do garnka z ciepłą wodą.

Nigdy ponownie nie zamrażaj pokarmu raz rozmrożonego!

O czym warto pamiętać?

Mleko przechowywane w lodówce zmienia wygląd. Na samej górze zbiera się bowiem tłuszcz, co jest procesem naturalnym i nie należy się tym martwić.
Niektóre dzieci odmawiają picia rozmrożonego mleka. Wszystko za sprawą działania lipazy, enzymu, który nie wpływa niekorzystnie na jakość mleka, ale jego smak. Jeśli dziecko odmawia picia odciągniętego i przechowywanego w lodówce mleka, niestety nie jesteś w stanie nic z tym zrobić.

Opracowano na podstawie „Karmienie piersią” Suzanne Fredregill

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. Ewa Ewa

    Dziękuję :)

    • sosrodzice sosrodzice

      Proszę. :) Czekamy na kolejne wiadomości! ;)

  2. Misiak Misiak

    Bardzo fajne rady :) I ten patent z kostkami też świetny

  3. Ewa Ewa

    Niedawno otworzyli bank mleka kobiecego.