Pomysł na zupę – smaczną i rozgrzewającą

W sezonie jesienno-zimowym o wiele chętniej sięgamy po ciepłe i pożywne zupy. Tego typu dania nie tylko bowiem skutecznie rozgrzewają, ale również doskonale sycą i dostarczają organizmowi cennych składników odżywczych. Na szczęście przygotowanie pysznej zupy nie wymaga ani posiadania większych umiejętności kulinarnych, ani poświęcenia zbyt dużej ilości czasu. Sprawdź, w jaki sposób przyrządzić smakowitą zupę, która stanie się Twoim najlepszym towarzyszem w najzimniejsze miesiące! Oto najlepszy pomysł na zupę.

pomysł na zupę

Pomysł na zupę. Marokańska zupa z pieczonych warzyw

Marokańska zupa z pieczonych warzyw inspirowana jest kuchnią Morza Śródziemnego i magią orientu. Cechuje się jednak prostotą wykonania, przez co każdy może ją samodzielnie przygotować w warunkach domowych. Niepowtarzalny charakter potrawy wynika z odpowiedniego doboru warzyw oraz przyprawy ras el hanou, złożonej ze znanych ziół i nasion. Taka mieszanka, dzięki wysokiej zawartości istotnych składników doskonale wspiera organizm, jednocześnie dostarczając mu niezbędnych witamin oraz minerałów. Zupa marokańska to doskonałe danie na mroźniejsze dni, kiedy szczególnie potrzebujemy rozgrzewającego i sycącego posiłku.

Składniki:

po 300 g marchewki, dyni i pietruszki,
1-2 ziemniaki;
pół czerwonej cebuli;
1-2 ząbki czosnku;
2 łyżki oliwy;
5 łyżek gęstszego jogurtu;
6-12 szklanek wody bądź bulionu warzywnego;
sok z połówki cytryny;
dwie-trzy łyżki przyprawy ras el hanout.

Przyprawa ras el hanout:
1 łyżeczka kurkumy;
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego;
dwie łyżeczki imbiru
pół łyżeczki czarnego pieprzu i pieprzu cayenne; a także pół łyżeczki cynamonu i  zmielonej kolendry;
3/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego,
1/4 łyżeczki zmielonych goździków;
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej;
szczypta soli.

Przygotowanie:

Umyj warzywa, a następnie obierz i pokrój je na kawałki. Cebulę oraz ząbki czosnku posiekaj. Całość dokładnie wymieszaj, po czym skrop oliwą i posyp przyprawą ras el hanout. Przełóż na blaszkę do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Piecz około 30-40 minut, aż warzywa staną się miękkie. Po wyciągnięciu oraz przestudzeniu warzyw, zmiksuj je na gładki krem. Dodaj wodę (lub bulion) i kilka łyżek jogurtu oraz sok z wyciśniętej połówki cytryny, dopraw do smaku. Posiłek jest gotowy do spożycia. Smacznego!

Zupa imbirowa

Nie od dziś wiadomo, że nic tak efektywnie nie rozgrzewa jak imbir. Zwłaszcza w okresie przeziębień, warto sięgać po tę aromatyczną roślinę, która wykazuje działanie przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne. Świetną propozycję stanowi więc zupa bazująca na imbirze. Taki posiłek jest bardzo pożywny, niskokaloryczny, a także skutecznie wzmacnia odporność. Syta i prosta w przygotowaniu zupa posmakuje nawet tym, którzy na co dzień nie przepadają za ostrzejszymi potrawami. Sprawdź, jak szybko ją przyrządzić!

Składniki:

3 marchewki;
2 cebule;
2-3 ziemniaki;
pół selera korzeniowego;
około 3 cm białej części pora;
około 5 cm korzenia imbiru;
natka pietruszki;
pół łyżeczki słodkiej papryki;
pół łyżeczki kurkumy;
szczypta chili;
1 łyżka masła;
100 ml śmietany 18%
5 litrów wody lub bulionu warzywnego

Przygotowanie:

Obierz warzywa i pokrój je na drobne kawałki. Następnie dopraw kurkumą, słodką papryką oraz chili. Przyprawione składniki umieść w garnku z wodą lub bulionem i gotuj do momentu, aż wszystkie warzywa staną się miękkie. W tym samym czasie rozprowadź łyżkę masła na patelni, po czym podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Aby dodać jej nieco bardziej esencjonalnego posmaku, dodatkowo oprósz cebulę cukrem. Pamiętaj, żeby kontrolować stopień podsmażania, dzięki czemu warzywo delikatnie się skarmelizuje, ale nie przypali. Potem można już dołączyć cebulę do reszty gotującej się zupy. Kiedy warzywa staną się miększe, należy przenieść je do miksera i zblendować całość na gładką masę, jednocześnie dodając śmietanę oraz pokrojoną natkę pietruszki. Spróbuj i wedle uznania dopraw dla smaku solą oraz pieprzem. Powstałą w ten sposób zupę można podawać samą lub z grzankami.

Bibliografia:
Długołęcka A., Glibowski P., Grdeń A., Toczek K., Właściwości prozdrowotne imbiru, Katedra Biotechnologii, Żywienia Człowieka i Towaroznawstwa Żywności 2017

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.