Mamy czas szparagów. Warto go wykorzystać, sięgając po te zdrowe warzywa i wzbogacając nimi codzienną dietę. Tym bardziej, że możliwości przygotowania szparagów mamy naprawdę wiele…
Szparagi i ich niezwykłe właściwości
Szparagi są obecnie uprawiane na całym świecie. Nic dziwnego. Mają niezwykły smak i jeszcze bardziej zjawiskowe właściwości.
- Są niskokaloryczne, a przy tym sycące,
- zawierają mnóstwo błonnika,
- regulują pracę układu pokarmowego,
- zmniejszają stany zapalne,
- wspomagają funkcje oczyszczające wątroby.
Co zawierają szparagi?
Szparagi, podobnie jak wiele warzyw, składają się głównie z wody. W 90% to woda i 100 składników aktywnych.
Dostarczają głównie witaminy K (bardzo dobre źródło tej witaminy), C, E, A oraz witamin z grupy B. Warto je jeść także z uwagi na długą listę minerałów – miedź, selen, cynk, żelazo, magnez, wapń, potas, fosfor i mangan. Szparagi to także doskonałe źródło flawonoidów i związków fenolowych.
Szparagi są także dobrym źródłem błonnika – odpowiednio wysokie jego spożycie chroni przed chorobami serca, cukrzycą i nadciśnieniem.
Jednak to, co zasługuje chyba na największą uwagę, to spora zawartość glutationu – związku o działaniu detoksykującym. To właśnie dzięki niemu można skuteczniej pozbywać się toksyn z organizmu!
Wykazano, że warto jeść szparagi, by działać przeciwutleniająco, chronić przed stanami zapalnymi, przedwczesnym starzeniem.
Jak działają szparagi?
Szparagi to nie tylko pożywienie, to również lekarstwo.
Te zielone lub białe warzywa są doskonałym składnikiem wzmacniającym jelita. Działają jak prebiotyk, który dba o dobrą florę bakteryjną jelit (odżywia takie bakterie jelitowe jak – Bifidobacteria i Lactobacillus), w ten sposób wspomaga trawienie, ale też wpływa na lepszą odporność. Poza tym zmniejsza stan zapalny.
Zawierają kwas foliowy, witaminę, która jest niezbędna do podziału komórek oraz do tworzenia czerwonych krwinek. Kwas foliowy podczas ciąży chroni przed wystąpieniem wad cewy nerwowej.
Co ciekawe, niektóre badania pokazują, że szparagi mogą obniżać zbyt wysokie ciśnienie krwi. Stanowią bowiem doskonałe źródło potasu. Wykazano, że zawierają naturalne składniki, które pomagają rozszerzyć naczynia krwionośne i w ten sposób usprawnić przepływ krwi.
Warto!
Szparagi są niepozorne, a przy tym niezwykłe pod wieloma względami. Warto je dodawać do codziennego menu, by zyskać produkt napakowany cennymi witaminami i mikroelementami. Dodatkowy argument za?
To naprawdę proste. Szparagi nadają się jako dodatek do sałatek, obiadu, śniadania, mogą być głównym składnikiem zup i doskonałym dodatkiem do jajek.
Przeczytaj, szparagi w diecie dziecka – od jakiego wieku i jak podawać?
Komentarze