Placki z cukinii – dlaczego warto je jeść?

Placki z cukinii to świetny pomysł na proste i szybkie danie dla dzieci po pierwszym roku życia. Niektóre mamy decydują się podawać je wcześniej, jednak warto to dwa razy przemyśleć, bo smażone posiłki nie są polecane dla takich maluchów. Jeśli mimo wszystko zaplanujemy placki z cukinii dla niemowlaka, warto je usmażyć bez dodatku tłuszczu. Oto niezawodny przepis, który podpasuje całej rodzinie.

Cukinia i wartości odżywcze

Cukinia to świetne warzywo dla dorosłych i dzieci, nadal jednak niewystarczająco doceniane.  Należy do rodziny dyniowatych, pochodzi z Meksyku. Warto wiedzieć, że jest niskokaloryczne i lekkostrawne, stanowi ważne źródło witamin i minerałów. Mówi się, że pod tym względem dyskwalifikuje inne pokrewne warzywa – ogórka czy dynię. Wykazano, że cukinia ma świetne sprawdza się w diecie osób dbających o szczupłą sylwetkę, ma właściwości odkwaszające i antynowotworowe (zwłaszcza w kontekście nowotworów układu pokarmowego). Warto ją jeść ze względu na wysoką zawartość witaminy A, B oraz C.  Oprócz tego cukinia jest świetnym źródłem minerałów: fosforu, wapnia, żelaza, potasu, sody.

Cukinia ma lekko orzechowy smak. Można ją jeść na surowo, piec, smażyć. Z ciekawostek warto dodać, że w kuchni można wykorzystywać również kwiaty cukinii, które świetnie komponują się jako składnik ciast.

placki z cukinii

Kupując cukinię, warto zwrócić uwagę na warzywa nie dłuższe niż 30 centymetrów, o błyszczącej, nieuszkodzonej skórze. Lepiej trzymać ją w temperaturze pokojowej, w lodówce traci smak.

Placki z cukinii przepis 1

  • cukinia
  • pół dużej cebuli,
  • koperek,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • ząbek czosnku,
  • dwa małe jajka,
  • dwie łyżki jogurtu naturalnego,
  • 5 łyżek mąki,

Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, solimy i odstawiamy na kilka minut, nadmiar wody odlewamy. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do startej cukinii, następnie dodajemy posiekany koperek. Rozgrzewamy patelnię, i od razu nakładamy ciasto, smażymy z obu stron na złoty kolor, pozbawiamy nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Ciasto nie może za długo leżeć, bo cukinia obficie puszcza wodę.

Placki z cukinii przepis 2

  • jedna cukinia,
  • dwa jajka,
  • jedna cebula,
  • ząbek czosnku,
  • dwie łyżki jogurtu naturalnego,
  • cztery łyżki mąki,
  • garść koperku,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Placki z cukinii można przygotować też trochę inaczej. Cukinie myjemy i odcinamy końce i bez obierania ścieramy na tarce. Lekko solimy i odstawiamy na około 10 minut, odlewamy wodę, którą puściły warzywa. Przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy, siekamy cebulę, również dodajemy, następnie jajka, koperek, mąkę i jogurt. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy aż do połączenia składników.

Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy po małej łyżeczce ciasto i formujemy kotleciki. Smażymy na złoty kolor, kładziemy na papierowe ręczniki.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.