Pierwszy posiłek dziecka – co jedzą dzieci w innych krajach?

Wiele miejsca poświęca się rozważaniom, co warto podać dziecku na pierwszy posiłek. Rodzice są przekonani, że od trafnego wyboru zależy sukces zdrowego odżywiania oraz zminimalizowanie ryzyka wystąpienia alergii.

Jedni decydują się na świeże owoce, inni na gotowe warzywa, jeszcze inni na drobno posiekane mięso, domowe przeciery, kasze.

Pierwsze posiłki i tradycje z tym związane

iStock_000009162866XSmallW Kenii niemowlaki otrzymają słodkie ziemniaki. Dzieciom rozszerza się dietę w czwartym-piątym miesiącu życia, co pozwala walczyć z niedoborem witaminy A.

Na Jamajce niemowlakom podaje się przystawkę z owoców i miodu przed pierwszym porannym mlecznym posiłkiem.

W Japonii, zanim dziecko otrzyma pierwszy stały posiłek, organizowana jest impreza znana jako Okuizome, rytuał podczas którego niemowlaki poznają nowe smaki: ryż, marynowane warzywa i ośmiorniczki. Ważnym punktem w trakcie takiego spotkania jest gryzienie kamienia, co ma wspomóc rozwój zdrowych zębów.

Z kolei w Tybecie już czterodniowe dziecko ma kontakt z pożywieniem innym niż mleko. Według tradycji, do czoła niemowlaka przykleja się mieszaninę powstałą z jęczmienia, pszenicy, kukurydzy i jajka.

Szwecja

W Szwecji na pierwszy stały posiłek dla niemowlaka wybiera się przecier z owoców i warzyw. Popularnym posiłkiem jest również välling, przygotowywany na bazie ziaren pszenicy z olejem palmowym lub rzepakowym oraz z mlekiem w proszku, w ten sposób powstaje danie podobne do płatków owsianych.

Wietnam

Na pierwsze posiłki w Wietnamie wybiera się kasze i buliony. Niemowlę smakuje bogatych w błonnik zup, przygotowywanych na kościach wieprzowych, przyprawionych sosem rybnym. Najczęściej przygotowuje się je z krewetkami, warzywami, marchwią i dynią.

Hiszpania

W Hiszpanii gdy niemowlę kończy cztery miesiące, wielu pediatrów zaleca wprowadzać sok z pomarańczy. Szczególnie długo nad tym faktem zatrzymują się kobiety, które wychowały się w innym kraju i na cytrusy patrzą przez pryzmat ewentualnej alergii. Tymczasem dostęp do krajowych odmian owoców zmniejsza ryzyko wystąpienia negatywnych konsekwencji rozszerzania diety.

Chiny

Pierwszy posiłek w Chinach matki podają po czterech miesiącach karmienia piersią. Wtedy niemowlę otrzymuje ryż w połączeniu z marchwią i rybą. W menu pojawiają się również wodorosty, jaja i kaszki przygotowane z bananów, zielonej fasoli, mleka. Niemowlaki otrzymują również smażonego bakłażana, zupę z kurczaka, dyni z mieloną wieprzowiną.

Japonia

Gdy dziecko ma rok, je już zupę miso. Tradycyjnie, gdy niemowlę kończy 100 dni, rodzice pomału odzwyczajają dziecko od mleka. Pierwsze posiłki komponują z kaszy, ryżu, pokrytych suszonymi warzywami i suszonymi rybami. Taki posiłek nazywany jest okayu. Na początku drogi rozszerzania menu japońskie dzieci smakują puree z dyni.

Francja

Pierwsze posiłki we Francji dla niemowlaka serwowane są najczęściej tradycyjnie jako zupa z pora. Jako pierwsze wprowadzane są cykoria, szpinak, buraki. Pierwsze posiłki można serwować w czwartym miesiącu życia, nieci później rozszerzają dietę karmiące piersią mamy. Gdy dziecko kończy rok, we Francji zajada się już zazwyczaj średnio miękkimi serem, kaszą kuskus, komosą ryżową. Francuzki dość szybko (generalnie) wracają do pracy, dlatego również szybo rozszerzają dietę dziecku.

Ponadto Francja znana jest z liberalnego podejścia do diety karmiącej matki. Wiele kobiet rodzących we Francji utrzymuje, że tuż po porodzie, na drugi dzień, mogły raczyć się mocną kawą i nikogo to specjalnie nie dziwiło.

Indie

Pierwszymi posiłkami dla niemowlaków w Indiach jest puree z ryżu i zbóż. Gdy niemowlę kończy sześć miesięcy, otrzymuje Khichdi, tradycyjne danie z wysokobiałkowej soczewicy, ryżu i warzyw. Posiłki dla dzieci doprawia się różnymi przyprawami: kminkiem, kolendrą, miętą i cynamonem.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. Jolka 22 Jolka 22

    Bardzo ciekawe, a w sumie wmawiają nam, że tylko jeden schemat jest ok. W niektórych krajach nie słyszą nawet o ekspozycji na gluten, od razu dają owiasnkę tuż po mleku i też jest ok.

  2. HelowaMama HelowaMama

    W Polsce różnie to bywa. Ziemniak, marchewka, jabłko. Są też tacy, co to jako pierwszy stały posiłek w czwartym miesiącu życia wprowadzają kinder czekoladę. A i roczniaki stołujące się w makdonaldzie nie są jakimś wyjątkowo rz
    adkim widokiem:)

  3. Kinia Kinia

    Mam siostrę we Francji: rzeczywiście matki tam jedzą jak chcą, pewnie dlatego, że szybko kończą karmienie piersią. U nas cykoria po 11 miesiącu, a tam niemal od początku, tak jak bagietki ;)

  4. monika06 monika06

    ‚K’
    Z tego powyzszego zestawienia wynika, ze my tylko tak skrupulatnie dbamy o pierwsze stale posilki w diecie maluszkow? a miesko w 4mies- u nas niedopuszczalne! jak widac co kraj to obyczaj- a dzieci pewnie tak jak nasze, zdrowe, silne i madre!

  5. Iwona Iwona

    Fajny artykuł Bardzo ciekawy i pokazujący, że istnieje wiele metod rozszerzania diety – a nie jedna.