Pierwsze słoiczki dla dzieci – jak wybrać?

Inf. prasowa komentarzy: 0

Po okresie, kiedy jedynym pożywieniem maluszka było mleko, przychodzi czas na rozszerzenie diety niemowlaka. Jedni rodzice starają się zadbać o odpowiednie żywienie niemowląt, samodzielnie przygotowując posiłki dla dzieci, inni powierzają tę rolę ekspertom, sięgając po gotowe dania w słoiczkach. Słoiczki dla dzieci to bowiem rozwiązanie bezpieczne, wartościowe i starannie dopasowane do wieku i potrzeb rozwojowych niemowląt. Dowiedz się, czym się kierować wybierając pierwsze słoiczki dla niemowląt oraz jak je przechowywać i podawać maluszkowi, by stanowiły podstawę jego zdrowej i odpowiednio zbilansowanej diety.

Rozszerzanie diety niemowląt – kiedy wprowadzać pierwsze posiłki stałe do diety dziecka?

Rozszerzanie diety niemowlaka powinno się rozpocząć nie wcześniej niż po skończonym 17. tygodniu jego życia i nie później niż w 26. tygodniu, czyli między ukończonym 4. a 6. miesiącem. Jeśli np. u 5-miesięczniaka nie zauważamy jeszcze oznak gotowości do rozszerzania diety, warto rozważyć wstrzymanie się z wprowadzeniem posiłków stałych jeszcze kilka tygodni. Nie tylko wiek maluszka ma znaczenie, ale też jego umiejętności rozwojowe potrzebne do spożywania pokarmów o innej konsystencji niż płynna.

Oznakami gotowości do rozszerzania diety są:

  • umiejętność siedzenia z podparciem
  • kontrolowanie ruchów głowy i szyi
  • jedzenie z łyżeczki
  • zanik odruchu wypychania ciał obcych z buzi
  • zainteresowanie zawartością talerzy rodziców
  • umiejętność samodzielnego wkładania przedmiotów do buzi
  • otwieranie ust, kiedy proponujesz mu coś do jedzenia.

Szeroki przedział czasowy, podczas którego należy rozpocząć rozszerzanie diety u niemowlaka, umożliwia wyłączne karmienie go piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia. Warto kontynuować je też po wprowadzeniu dodatkowych posiłków tak długo, jak chcą tego mama i dziecko.

Jak karmić niemowlaka?

Na początku rozszerzania diety dziecko nie tylko poznaje nowe smaki i konsystencje, ale też oswaja się z zupełnie nowym sposobem karmienia. Maluszek, który do tej pory otrzymywał tylko mleko z piersi lub butelki, czyli sam pobierał pokarm i decydował, kiedy zakończyć posiłek, będzie teraz karmiony łyżeczką przez inną osobę. Zmieni się również pozycja w trakcie karmienia – z leżącej lub półleżącej na siedzącą.

Przed rozpoczęciem rozszerzania diety dziecka należy zaopatrzyć się w niezbędne akcesoria:

  • łyżeczkę – powinna być nieduża, żeby zmieścić się między ząbkami dziecka i dość płaska, by maluch mógł samodzielnie pobierać z niej jedzenie. Najlepiej wybierać łyżeczki z nieprofilowaną rączką ze sztywnego i twardego materiału (plastiku), który będzie dla dziecka bodźcem do zamknięcia buzi i zebrania pokarmu.
  • krzesełko z oparciem i własnym stolikiem lub dosuwane do dużego stołu. Może być wyposażone w miękką wkładkę podpierającą dziecko. Powinno być stabilne, mieć podnóżek (najlepiej regulowany) i zapewniać dziecku utrzymanie prostej postawy.
  • kubeczek ze słomką lub otwarty kubeczek treningowy – do każdego posiłku stałego niemowlak powinien dostawać wodę.
  • śliniak – uchroni ubranko dziecka przed zabrudzeniem. Dostępne są śliniaczki silikonowe z „kieszonką”, tradycyjne śliniaki materiałowe z warstwą nieprzemakalną lub specjalne wodoodporne fartuszki z rękawami.

Jak karmić niemowlę? Włóż dziecko do krzesełka i usiądź przed nim. Podawaj mu jedzenie „na wprost”, a nie pod skosem, nabierając niewielką ilość dania, którą dziecko będzie w stanie przełknąć na raz. Wkładając łyżeczkę do buzi malucha, naciskaj delikatnie na jego język. Jest to sygnał do zamknięcia ust i zebrania porcji z łyżeczki. Unikaj wycierania jej o górną wargę niemowlaka – to nie mobilizuje go do samodzielnego pobrania jedzenia.

Schemat żywienia niemowląt po 4. miesiącu – jakie produkty wprowadzać w pierwszej kolejności?

Rozszerzanie diety należy rozpocząć od typowych produktów uzupełniających:

  • kaszek ryżowych i zbożowych
  • warzyw, np. marchewki, dyni
  • owoców, np. jabłka, gruszki, banana.

Ze względu na większe trudności w akceptacji smaku warzyw (szczególnie zielonych) przez dziecko, zaleca się wprowadzenie ich do diety około 2 tygodnie przed owocami.

Nic nie stoi na przeszkodzie, by dietę 6-miesięcznego niemowlaka uzupełnić o: produkty glutenowe w niewielkich ilościach, chude mięso, jaja lub puree ziemniaczane.

Nowe produkty zawsze wprowadza się stopniowo i w małej ilości, np. 3-4 łyżeczek, by móc obserwować reakcję dziecka i szybko zauważyć pierwsze objawy ewentualnej alergii. Jeśli dziecko dobrze toleruje dany składnik, możemy po kilku dniach podać go w większej ilości albo uzupełnić danie o niewielki dodatek nowego produktu. Z tego względu na samym początku przygody z poznawaniem nowych smaków dobrze sprawdzają się dania jednoskładnikowe, np. puree z marchewki, mus gruszkowy lub jabłkowy.

Słoiczki dla niemowląt – dlaczego warto sięgnąć po gotowe dania dla dzieci?

Początki rozszerzania diety mogą być dla rodziców dość stresującym okresem. Poszukiwanie w pełni bezpiecznych dla niemowlaka warzyw, owoców, mięsa czy jaj, pochodzących z dobrego i sprawdzonego źródła, bywa męczące i czasochłonne. Nie łatwiej jest też na etapie przygotowywania posiłku – wymyślanie receptur i połączeń smaków, gotowanie, a następnie blendowanie na papkę małych porcji jest trudne i zabiera sporo czasu i energii.

Dobrą alternatywą dla domowych posiłków ze sprawdzonych składników są gotowe słoiczki dla niemowląt. Ich skład i receptura zostały opracowane przez ekspertów w dziedzinie żywienia, dzięki czemu możemy mieć pewność, że są odpowiednio zbilansowane i zawierają niezbędne dziecku składniki w proporcjach dopasowanych do jego wieku i potrzeb rozwojowych. Dania dla dzieci BIO powstają z produktów pochodzących z ekologicznych, kontrolowanych upraw i hodowli, a ich producenci dbają o ścisłe przestrzeganie rygorystycznych norm bezpieczeństwa żywności.

Ważną zaletą słoiczków dla dzieci jest wygoda ich używania. Gotowe i wartościowe dania są zawsze pod ręką – wystarczy je podgrzać i podać maluchowi, a niewielkie porcje znajdujące się w słoiczkach ograniczają marnowanie i wyrzucanie niezjedzonej żywności. Dla wielu rodziców słoiczki są też nieodłącznymi towarzyszami wakacyjnych wyjazdów, wizyt u rodziny czy znajomych, a nawet spacerów. Stanowią one gwarancję, że rodzice zawsze będą mieć pod ręką ulubione danie swojego malucha i to niezależnie od miejsca, w którym się znajdują.

Na co zwrócić uwagę wybierając słoiczki dla dzieci?

Pierwszą i chyba najważniejszą rzeczą, na którą powinniśmy zwracać uwagę wybierając np. zupki i obiadki dla dzieci jest ich skład. Nie należy jednak zapominać o innych aspektach, które bezpośrednio wpływają na bezpieczeństwo danego posiłku dla malucha:

  • data ważności – kontroluj ją zarówno przy zakupie, jak i przed podaniem posiłku dziecku. Jeśli kupujesz większą ilość deserków lub obiadków dla niemowląt na zapas, wybierz te z jak najdłuższym terminem przydatności do spożycia.
  • wklęsła nakrętka – jest gwarancją, że słoiczek nie był wcześniej otwierany. Wypukła nakrętka oznacza, że zamknięcie jest nieszczelne, a to od razu powinno dyskwalifikować dany produkt.

>> Sprawdź, jak wybierać słoiczki dla niemowląt

Szukasz gotowych dań dla niemowlaka? Czytaj etykiety!

Zgodnie z obowiązującym prawem, gotowe dania dla niemowląt nie mogą zawierać substancji konserwujących, aromatów i barwników. Muszą one powstawać z kontrolowanych składników naturalnych o jak najwyższej jakości. Jednak nawet mimo przestrzegania takich regulacji prawnych przez producentów, nie należy rezygnować z wnikliwego studiowania etykiety produktów dla maluchów.

Przed włożeniem słoiczka do koszyka podczas zakupów, uważnie sprawdź jego skład w poszukiwaniu 2 newralgicznych substancji: soli i cukru. Produkty dla niemowląt nie powinny zawierać cukru rafinowanego – ich słodycz może pochodzić wyłącznie z owoców. Małym niemowlętom nie należy też podawać posiłków z dodatkiem soli – jej zawartość w słoiczkach jest ściśle określona w przepisach. Dania dla starszych niemowląt po 7. miesiącu życia mogą zawierać tylko niewielkie jej ilości.

Słoiczki dla niemowląt BIO – składniki z ekologicznych upraw i hodowli

Niektóre ze słoiczków dla niemowląt oznaczone są jako BIO. Oznacza to, że produkty wykorzystane do ich przygotowania zostały wytworzone w gospodarstwach prowadzonych systemem ekologicznym. Cały proces produkcji takiej ekologicznej żywności podlega ścisłym kontrolom od momentu otrzymania surowca przez producenta aż do wytworzenia konkretnego produktu.

Kontrolom podlegają nie tylko producenci żywności ekologicznej, ale też ekologiczne gospodarstwa rolne. Przyznawane im certyfikaty nie są dożywotnie, więc każdego roku są one rygorystycznie sprawdzane. W przypadku upraw, kontroluje się same rośliny oraz glebę, w której rosną.

Metody uprawy i hodowli stosowane w rolnictwie ekologicznym mają na celu produkcję żywności przy zastosowaniu naturalnych procesów i substancji. Dzięki temu ma ono mniejszy wpływ na środowisko niż uprawy konwencjonalne. Dodatkowo, przepisy prawne zachęcają do respektowania przez hodowców wysokich standardów dobrostanu zwierząt.

Wybierając produkty ekologiczne zyskujesz pewność, że są one dokładnie przebadane pod kątem bezpieczeństwa oraz zawartości szkodliwych substancji. Słoiczki dla niemowląt BIO zawsze powinny posiadać na etykiecie logo produkcji ekologicznej – listek złożony z białych gwiazdek na zielonym tle.

Słoiczki HiPP – gotowe dania dla dzieci najwyższej jakości

Słoiczki dla dzieci HiPP spełniają wszystkie normy, o których wspomnieliśmy we wcześniejszych akapitach:

  • są wolne do składników modyfikowanych genetycznie (GMO) – zgodnie z przepisami prawa
  • żywność wykorzystywana do ich produkcji przechodzi ponad 260 szczegółowych kontroli
  • spełniają znacznie bardziej rygorystyczne normy niż te przewidziane przez prawo
  • przy uprawie roślin nie stosuje się żadnych syntetycznych środków chemicznych
  • chów zwierząt odbywa się zgodnie z poszanowaniem ich dobrostanu, a do ich żywienia wykorzystuje się tylko ekologiczne pasze
  • ryby pochodzą z najlepszych łowisk na pełnym morzu.

Wszystkie dania dla niemowląt są starannie opracowane i przygotowywane pod okiem ekspertów, dlatego są w pełni bezpieczne dla maluchów i odpowiednio zbilansowane. Ich składniki pochodzą z upraw i hodowli ekologicznych, które są najbliższe naturze.

Pierwsze słoiczki dla niemowląt HiPP nie zawierają dodatku cukru i soli, a więc idealnie wpisują się w przedstawione wcześniej kryteria doboru początkowych posiłków dla malucha.

HiPP – słoiczki, które Twój maluszek pokocha

Szeroka gama słoiczków dla niemowląt HiPP pozwala na wykorzystanie ich na każdym etapie rozszerzania diety malucha. Na sam początek możemy wybrać np.:

  • pierwszą marchewkę HiPP BIO po 4. miesiącu – puree z marchewki z dodatkiem wody
  • zupkę jarzynową – krem BIO po 4. miesiącu – krem z warzyw z rolnictwa ekologicznego z dodatkiem wody i oleju rzepakowego.

W miarę przyzwyczajania się niemowlaka do nowych smaków, możesz sięgać po słoiczki zawierające więcej składników, np.:

  • marchewkę z ziemniaczkami i łososiem HiPP po 5. miesiącu
  • puree z ziemniaczków z kukurydzą i indykiem HiPP BIO po 5. miesiącu.

Duża różnorodność dań dla maluchów w poszczególnych miesiącach życia umożliwia dziecku stopniowe zapoznawanie się z nowymi dla niego smakami i zapachami, a rodzicom – proste wprowadzanie kolejnych produktów do menu niemowlaka.

>> Poznaj wszystkie dania dla niemowląt HiPP

Pierwsze posiłki niemowlaka – zdrowie i bezpieczeństwo przede wszystkim

Ważny jest nie tylko dobór odpowiednich słoiczków dla niemowlaka, ale też ich prawidłowe przechowywanie, które zapewni maksimum bezpieczeństwa podczas pierwszych miesięcy rozszerzania diety. W tej kwestii warto kierować się kilkoma zasadami:

  • nigdy nie podawaj dziecku przeterminowanych słoiczków
  • jednorazowo podgrzewaj tylko taką porcję, jaką zje maluch – dania nie mogą być ponownie podgrzewane i podawane dziecku
  • do przekładania porcji ze słoiczka do miseczki zawsze używaj czystej łyżeczki
  • po otwarciu, szczelnie zakręć słoiczek i przechowuj go w lodówce maksymalnie 48 godzin.

Niemal równie istotne co przechowywanie, jest prawidłowe podgrzewanie dań. Jak się do tego zabrać?

  • podgrzej słoiczek w kąpieli wodnej (woda ma sięgać do połowy opakowania) lub w podgrzewaczu do butelek
  • jeśli musisz skorzystać z mikrofalówki, wymieszaj danie przed podaniem go dziecku
  • nie dopuszczaj do zagotowania się dania
  • przekładaj danie ze słoiczka do czystej miseczki
  • zanim nakarmisz malucha, zawsze sprawdzaj temperaturę jedzenia przy pomocy oddzielnej łyżeczki
  • nie oblizuj łyżeczki dziecka – możesz przenieść na nie chorobotwórcze drobnoustroje lub bakterie odpowiedzialne za rozwój próchnicy.

 

Źródła:

  1. Jarosz i inni, Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, https://www.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2020/12/Normy_zywienia_2020web-1.pdf
  2. Szajewska i inni, Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, http://www.kobiety.med.pl/cnol/images/cnol/Publikacje/karmienie_piersia.pdf
  3. Żywienie dzieci zdrowych – aktualne wytyczne, https://wl.uwm.edu.pl/sites/default/files/download/201801/zywienie_dzieci_zdrowych_-_aktualne_wytyczne_dr_szwalkiewicz-warowicka.pdf
  4. H. Szajewska, A. Horvath, Poradnik żywienia niemowląt, https://adst.mp.pl/s/www/pacjenci/poradnik_zywienie_2020_poprawione.pdf
  5. Rolnictwo ekologiczne w skrócie, https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/farming/organic-farming/organics-glance_pl

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.