Pierwsza zupka dla niemowlaka – jak ją przygotować?

Zupka to jedno z pierwszych dań niemowlęcia zaraz po mleku. Na pierwszy rzut oka bardzo prosta do przygotowania, pozwala w razie potrzeby na szybką modyfikację składników. Jednak dziecko to nie dorosły, dlatego zupka dla niemowlaka powinna być przygotowana w odpowiedni sposób, tak, by była zdrowa, ale jednocześnie smakowała małemu degustatorowi. Dziecko, które do tej pory znało tylko smak mleka, nie łatwo przekonać do nowych smaków, dlatego przed rodzicami stoi ogromne wyzwanie.

Jak przygotować zdrową a zarazem smaczna potrawę? Oto jak powinna wyglądać pierwsza zupka dla niemowlaka.

Pierwsza zupka dla niemowlaka – odpowiednie składniki

Pierwsza zupka dla niemowlaka powinna być starannie przygotowana.

pierwsza zupka dla niemowlakaWybór składników znajdujących się w zupce dla niemowlaka nie może być przypadkowy. Początkowo zupki są gotowane na bazie samych warzyw i to one odgrywają główną rolę.

Najlepsze będą warzywa wyhodowane w domowym zaciszu, choć nie każdy może sobie pozwolić na własna uprawę, więc warto zapytać rodzinę, znajomych, zapewne znajdzie się ktoś, kto wesprze nas w potrzebie choćby za niewielką opłatą i zapewni dobrej jakości warzywa.

Chodzi przede wszystkim o dobro dziecka, więc trzeba zadbać, by warzywa nie były nafaszerowane środkami ochrony roślin, nawozami i innymi ulepszaczami. Dobrym rozwiązaniem jest również zakup warzyw w sklepie ze zdrową, ekologiczną żywnością lub na sprawdzonym bazarku.

Trzeba liczyć się z większymi kosztami przy zakupie ekologicznych warzyw, jednak do przyrządzenia niemowlęcej zupki potrzeba ich naprawdę niewiele, więc nie powinny zrujnować naszego portfela.

Jakie warzywka do pierwszej zupki dla niemowlaka?

Do pierwszych zupek najlepiej wybrać produkty lekkostrawne i rzadko alergizujące np. ziemniaki, marchew, dynię , kalafior, brokuł, burak.

Zamiast ziemniaka  warto wzbogacić niemowlęcą zupkę w brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron i kasze (manna, jaglana, pęczak, jęczmienna).

Pierwsza zupka dla niemowlaka nie musi być dodatkowo doprawiana. Do przygotowania niemowlęcej zupki nie dodajemy: soli, mąki pszennej, śmietany, kostek rosołowych i mieszanek przypraw, które zwykle zawierają sól i glutaminian sodu.

Jaka woda do zupek dla niemowlaków?

Pierwsza zupka dla niemowlaka to woda…i warzywa. Ważne jest nawet to, jakiej wody użyjemy do gotowania.

Zaleca się przygotowanie pierwszych zupek na bazie wody przeznaczonej specjalnie dla niemowląt (źródlana, nisko-sodowa, nisko-zmineralizowana) z odpowiednimi certyfikatami  lub przefiltrowaniem w odpowiednim dzbanku.

Czym zagęszczać zupki dla dzieci?

Pierwsza zupka dla niemowlaka nie musi być zagęszczana ani zabielana. Z czasem można zdecydować się na dodatkowe składniki.

Oprócz warzyw i wody do zagęszczenia zupki przyda się kleik ryżowy, kukurydziany lub zwykła kasza manna (zawiera gluten, należy ją dodawać ostrożnie). Po kilku tygodniach podawania warzywnych zupek, wzbogacamy je o mięso, które powinno być pozbawione w miarę możliwości chemicznych dodatków.

Mięsko do zupki dla niemowlaka

Jeśli nie mamy w rodzinie możliwości zdobycia domowego mięsa, warto wybrać się na wycieczkę na wieś i popytać, gdzie można kupić „wiejskiego” kurczaka, który jest żywiony naturalnymi składnikami. Po jego zakupie warto go odpowiednio poporcjować i zamrozić choćby tylko dla maluszka.

Jeśli decydujemy się na zakup mięsa w sklepie zwróćmy uwagę przede wszystkim na jego świeżość i czy posiadają certyfikat ISO lub HACCP.

Na początek najlepiej wybrać kurczaka, indyka, cielęcinę lub królika.

Jak przygotować zupkę dla niemowlaka?

Warzywa przeznaczone na zupkę powinny być dokładnie cienko obrane i umyte. Jeśli mamy wątpliwości czy są bez chemicznych dodatków, lepiej obrać je grubo.

Następnie kroimy na małe cząstki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku gotujemy wodę i wkładamy umyte warzywa do wrzątku (woda pół na pół z warzywami). Całość gotujemy zależnie od rodzaju warzyw do miękkości, studzimy i miksujemy lub przecieramy przez sitko na gładką masę (w razie potrzeby dosypujemy odrobinę kleiku).

Pierwsza zupka – jednoskładnikowa

Na początek najlepiej gotować zupki na bazie jednego składnika i obserwować, jak dziecko reaguje, ma jakieś niepokojące objawy (biegunki , zaparcia, bóle brzuszka, wysypki) czy choćby po prostu mu smakuje. Pierwsza zupka dla niemowlaka powinna być jednoskładnikowa.

Gdy nie ma problemu z podawaniem zupki jednoskładnikowej (np. marchwiowa), dodajemy kolejno następne składniki ( ziemniaki, pietruszkę) w odstępach co najmniej czterodniowych i obserwujemy dziecko.

Jeśli dziecko dobrze toleruje warzywa, zupki kolejno wzbogacamy o tłuszcze, na każde 100 ml zupki łyżka oleju (jeśli dziecko ma alergie na białko mleka krowiego) lub masła.

Następnym składnikiem dodawanym do zupki jest mięso (po około dwóch tygodniach od podania warzyw), które powinno być ugotowane osobno i dopiero dodane do reszty składników.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Wioleta 30-letnia mama trzyletniego Wojtusia. Absolwentka studiów pedagogicznych. Z zamiłowaniem pochłania wszelką wiedzę na temat wychowywania dzieci, gotowania oraz dziedzin kosmetyki. Zagorzała zwolenniczka karmienia piersią i jak najczęstszego chwalenia dzieci. Wyznaje zasadę: "Słuchaj dobrych rad, ale postępuj zgodnie z matczynym instynktem".

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. sylwia sylwia

    A jak to jest z pora posilku czy podajemy dziecku pierwsza ‚zupke” o godzinie posilku czy pomiedzy posilkami? wiadomo ze pierwsze to 2 lyzeczki czym dzicko sie nie najje wiec trzeba pozniej po tym dac mleko?

    • sosrodzice sosrodzice

      Sylwia, generalnie zalecenia są takie, by w przypadku karmienia piersią – pierw podać pierś, gdy dziecko zaspokoi pierwszy głód, zaproponować nowy posiłek (w ten sposób mleko mamy działa dodatkowo osłonowo). W przypadku mieszanki można podać mniejszą porcję mleka i następnie posiłek. Jeśli dziecko ma stałe pory posiłków, najlepiej się ich trzymać.

  2. MU MU

    Zgadzam się – najlepiej podawać zupki w porze, do której mała/mały są przyzwyczajeni, ale nie na głodniaka, bo maluch ma być spokojny i zrelaksowany, wiec troche nakarmic i dopiero potem serwowac nowosci ;) U mnie byl strach, bo Mloda sie rzucila za bardzo na jedzenie i nijak po lyzeczce nie chciala dac sobie spokoj ;)