Przygotowanie pierwszej zupki dla niemowlaka może okazać się prawdziwym wyzwaniem nawet dla wprawionego kucharza.
Niepozorna, niby łatwa i szybka w wykonaniu, jednak jej trudność polega na tym, że jest przygotowywana dla niemowlęcia. I nie chodzi tylko o smak zupki, ale jakość i sposób jej gotowania. Te są dość… specyficzne.
Jak przygotować pierwszą zupkę dla niemowlaka, by była pełnowartościowa i w pełni bezpieczna? Jak ją podać? I czego lepiej unikać podczas gotowania?
Pierwsza zupka niemowlaka – z czego?
Pierwsza zupka niemowlaka powinna być jednoskładnikowa, dopiero wtedy, gdy dziecko dobrze toleruje jeden składnik, można dodać następny. Wbrew pozorom, może wydawać się to dziwne, jak to zupka z samego ziemniaka? Tak.
Dla maluszka, który poznaje nowe smaki, zupka z samego ziemniaczka może smakować jak prawdziwy rarytas. Poza tym podając niemowlęciu pierwszą zupkę ugotowaną z ziemniaka, marchewki, pietruszki możemy nie wychwycić, które z warzyw uczula. Dlatego kolejne składniki do menu maluszka wprowadzamy po obserwacji, czy wszystko w porządku w przeciągu co najmniej 2-3 dni.
Wybierając pierwsze składniki na zupkę, zadbajmy przede wszystkim o jakość produktów. Warzywa (bo z nich powstaną pierwsze zupki) powinny być starannie wybrane w sklepie, najlepiej pochodzące z upraw ekologicznych lub od znajomego dostawcy. Jeśli nie mamy pewności co do jakości, wybierzmy gotową zupkę ze słoiczka lub obierzmy warzywa grubo ze skórki.
Podczas zakupu warzyw unikamy tych zarobaczonych, z kawałkami pleśni, zwiędłych. Na pierwsza zupkę najlepsze będą: ziemniak, marchew, pietruszka lub dynia.
Jak przygotować pierwszą zupkę dla niemowlaka?
Pierwsza zupka niemowlaka wymaga odpowiedniego przygotowania.
Dobrze jest użyć wody źródlanej. Do garnka wlewamy niewielką ilość wody i doprowadzamy do wrzenia.
Warzywa (np. marchew) obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy na wrzątek, gotujemy na małym ogniu aż zmiękną (ok. 15 minut). Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę masła, oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, by ułatwić przyswojenie wartości odżywczych z warzyw i dodać maluszkowi niezbędnej w trakcie rozwoju energii.
Jako pierwsza była u nas zupka marcheekowa :) połowa wylądowała poza buzią ;)
Wbrew pozorom przygotowanie zupki dla niemowlaka nie jest takie trudne :) Pierwszy raz trochę się stresowałam i bałam o zdrowie maluszka, ale dałam radę. Wystarczy dobry blender (ja mam REKLAMA_SPAM) i znajomość kilku, podstawowych zasad i można produkować :)